Yurt dışı seçmeni sandığa gidiyor: Sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

- Güncelleme:
Yurt dışı seçmeni sandığa gidiyor: Sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

Seçim 2023 Haberleri

Yurt dışında yaşayan seçmenler için seçim maratonu bugün resmen başladı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler Trakya'da Kapıkule, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy'de oy kullanabilecek. Oy verme işlemi 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de sona erecek. Seçmenler 24 saat oy kullanabilecek.  Peki kimler, nasıl oy kullanacak?

Yurt dışı seçmenlerinin oy kullanma işlemleri başladı. 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışı temsilciliklerinde ve sınır kapılarında sandıklar kuruldu. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen bulunuyor. Seçmenler için 73 ülkede 156 yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Sınır kapılarındaki oy verme işlemleri bugün başladı, 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de sona erecek. Temsilciliklerde ise oy verme işlemi ise  9 Mayıs'a kadar sürecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne bağlı vatandaşlar Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kapıları, Kapıkule, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy​​​​​​​'de oy kullanabilecek.

Yurt dışı seçmeni sandığa gidiyor: Sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

SINIR KAPILARINDA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Kapıkule'ye giriş, çıkış ve gar olmak üzere 3, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapılarına ise 1'er sandık kuruldu. Bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son genel seçimde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği kişilerden oluşan yurt dışı sandık kurulları sınır kapılarındaki oy verme alanlarındaki yerlerini aldı. Sınır kapılarındaki oy verme işlemi 24 saat esasıyla gerçekleşecek ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'da sona erecek.

Yurt dışı seçmeni sandığa gidiyor: Sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

SINIR KAPILARINDA NASIL OY KULLANILACAK?

Anadolu Ajansı'nın haberine göre yurt dışında yaşayan seçmenler için gümrüklerde 4 bin 671 gümrük sandık kurulu kuruldu. Peki yurt dışı seçmeni sınır kapılarında nasıl oy kullanacak? Gümrükte oy kullanmak isteyen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, sınır kapılarında belirlenen perona gelerek oy kullanmak istediğini bildirecek. Sandık kurulu başkanı, Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden seçmenin, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığını kontrol edecek, kayıtlı ise oy kullanıp kullanmadığını sorgulayacak. Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş oy pusulası ve zarfıyla mührü alarak, kapalı oy verme yerine gidecek ve oyunu kullanacak.

Yurt dışı seçmeni sandığa gidiyor: Sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy verme işleminin saat 08.00'de başlamasının ardından İstanbul Havalimanı'nda da oy verme işlemleri başladı. Havalimanının dış hatlar terminalinde, geliş ve gidiş katında belirlenen iki alana sandıklar konuldu. Oy verme işleminde önce sandık kurulu üyeleri yemin etti. Yemin edilmesinin artından sandık kurulu üyeleri zarf ve pusula sayımı yaptı.

Yurt dışı seçmeni sandığa gidiyor: Sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

İLK OYU AVUSTRALYA'DA YAŞAYAN VATANDAŞ KULLANDI

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde dış hatlar gidiş terminaline 6 numaralı kapının yakınına kurulan sandıkların başında sıraya girdi. Pasaport ve kimliklerini ibraz eden vatandaşlar, oylarını kullandı. İstanbul Havalimanı'nda oyunu ilk kullanan, Avustralya'nın Sidney kentinde yaşayan Ferhat Kopuz oldu.  Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Kopuz, tatil için Türkiye'ye geldiğini söyledi. Kopuz, ilk oyu kullanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle dedi: Tatile gelince oyumu kullandım. Sabah saat 06.00'dan beri buradayım. Üsküdar'dan geldim. İlk oyu ben vermek istedim.

Yurt dışı seçmeni sandığa gidiyor: Sınır kapılarında oy verme işlemi başladı

Katar'da çalışan Lütfi Çiçek ise heyecanlı bir ana denk geldiğini kaydetti. Seçimlerin hayırlı olması temennisinde bulunan Çiçek, şöyle konuştu: Öncelikle bu seçimlerin ülkemize, tüm Türk ve Müslüman alemine hayırlı olmasını diliyorum. Barış, huzur, esenlik ve istikrar getirmesini diliyorum. Oy kullanırken çocuklarım, kızlarım aklıma geldi. Onların geleceği için oy kulandım. Allah hayırlı, uğurlu etsin.

(AA)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...