Avrupa ve Amerika’nın gözü Türklerin üzerinde

Avrupa ve Amerika’nın gözü Türklerin üzerinde

T-Otomobil Haberleri

KARSAN tarafından üretilen ve tüm dünyanın ilgisini çeken Otonom Atak Electric’in ilk ürünü Cumhurbaşkanlığı hizmetine sunulmuştu. Sırada ABD Michigan’da bir üniversite ve Romanya’da bir teknopark var…

ALİ ÇELİK

Bursa’da üretilen ve sürücüsüz teknolojileri ile dikkat çeken Karsan Otonom Atak Electric kamuoyuna tanıttı. Karsan AR-GE tarafından yürütülen projede, bir başka Türk teknoloji şirketi ADASTEC’le iş birliği yapılırken, ADASTEC’in geliştirdiği Seviye 4 otonom yazılımları, Atak Electric’in elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımlarına entegre edildi. Otonom Atak Electric, gücünü ise BMW tarafından geliştirilen 220 kWh kapasiteli bataryalardan alıyor. Boyu 8,3 metre olan araç 52 yolcu kapasitesine ve 300 km menzil ile sınıfında öncü oluyor.

GECE GÜNDÜZ FARK ETMİYOR
Sürücüye olmadan çevresini algılayabilen araçta farklı yerlere konumlandırılmış çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Ayrıca ön kısımda gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar gibi bir takım gelişmiş teknolojik unsurlar Otonom Atak Electric’in özellikleri arasında yer alıyor. Gece veya gündüz, her türlü hava şartında 50 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.

1 MİLYON KM
Bugüne kadar teslim edilen Atak ve Jest Electric’ler sayesinde 1 milyon km’nin üzerinde tecrübe kazandıklarını vurgulayan Karsan CEO’su Okan Baş “Atak Electric bizim için bir ara istasyondu. Artık tüm ürünlerimiz otonom hazırlıklı olacak. Seviye 4 otonom özelliklerinin tümüne adapte olabilecek. Karsan olarak elektrikli araç tarafında yaptığımız yatırımlar da hız kesmeden sürüyor. Kısa süre içerisinde 12 ve 18 metre boyutlarında yüzde 100 elektrikli yeni araçlarımızı yollarla buluşturacağız. Bu alanda ADASTEC gibi yine yüzde 100 yerli bir şirketle iş birliği yapmamız ayrı bir gurur. Şu anda Amerika ve Avrupa’da bu boyutlarda Seviye 4 otonom araç üreten başka bir marka yok. Bu noktada, dünyada bir ilkiz. İlk siparişimizi Romanya’dan aldık, bir aracımız ABD’de Michigan’da bulunan bir üniversite içerisindeki gerçek rotada da kullanıma geçerek kampüs içinde öğrencileri taşımaya başlayacak. Otonom Atak Electric için hedef pazarımız ise Kuzey Avrupa” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...