Yağmurda güvenli sürüş teknikleri

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yağmurda güvenli sürüş teknikleri

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Özellikle soğuk kış günlerinde, ıslak asfalt, yağmur, sulu kar ve sabah saatlerinde oluşan çiğ tabakası gibi etkenler, özellikle acalesi olan sürücüler için ciddi bir tehdit. Güvenliğini için bu tavsiyeleri kulak arkası etmeyin…

Seyir halindeki araçlarda güvenlik öncelikle emniyet kemerinde başlıyor. Köşedeki bakkaldan ekmek alacağım, alt mahalledeki pazara gidiyorum demeyin, araca biner binmez emniyet kemeri takmayı muhakkak bir adet yerine getirin.

Sürüş esnasında en çok dikkat edilmesi gereken bir konu da takip mesafesi. Özellikle olumsuz hava koşullarında daha büyük önem arz eden takip mesafesi, yağışlı havalarda iki katına çıkarılmalı. Özellikle ıslak asfalt, kar, buzlanma ve çiğ gibi etkenlerden dolayı kayganlaşan zeminde takip hızı ve mesafesi sizin, aracınızdaki yolcuların ve trafikteki diğer araçlar için hayati önem taşıyor. Unutmayın, önünüzde ilerleyen araç sizin görmediğiniz bir engel yüzünden aniden frene basabilir, zemin şartları alışık olduğunuz fren tepkilerinde gecikebilir…

SU BİRİKİNTİLERİNE DİKKAT!

Yağışlı havalarda sıklıkla görülebilen su birikintileri sürücülerin araç üzerindeki hakimiyetini oldukça etkileyen faktörler arasında. Sonbahar ve kış mevsiminde yasal mevzuatlarla desteklenen kış lastiği kullanımı bu noktada oldukça etkili. Eğer kış lastiğiniz yoksa ve +7 derecenin altında bir hava sıcaklığında trafiğe çıkıyorsanız, sürüş hızınıza, takip mesafenize daha çok dikkat etmelisiniz.

Su birikintilerine girmeden önce fren yapmak, üstünden geçerken fren yapmaktan daha iyidir. Eğer su birikintisi üzerinde fren yapmak zorunda kalırsanız daha yumuşak bir fren, kontrolün sizde olmasına daha çok etki edebilir. Bu noktada direksiyonu doğru pozisyonda tutarak araç kullanmakta ayrıca bir önem kazanıyor.

SAKİN VE GÜVENLİ KULLANMAYA ÇALIŞIN

Sürüş esnasında her zaman sakin ve güvenli bir şekilde araç kullanmaya çalışın. Karlı ve yağmurlu havalarda bu konuda daha çok dikkat edilmesi gereken başlıklar arasında. Özellikle virajlı yollarda, viyadüklerde köprü altı geçişleri ve tünel giriş çıkışı gibi noktalar ani sürüş karakteri bozulmalarına yol açabilir. Bu gibi durumlarda sakin sürücülerin daha iyi refleks gösterdiği yapılan araştırmalar neticesinde tescillenmiş durumda.

KAYGAN ZEMİNLER FREN KONUSUNDA HER ZAMAN YANILTIR

Kaygan zeminler fren mesafesi konusunda sürücüleri her zaman yanıltırlar. Ani hareketlerden kaçınmak, fren yapılması gereken durumları önceden sezinlemeye çalışmak, sürüş hızının kademeli olarak düşürebilmek ustalık değil, bir farkındalık meselesidir. Ayrıca kaygan asfalt zeminlerinde şerit çizgilerinin daha da kayganlaştığını hatırdan çıkarmamak gerekir.

BUĞULANMA İÇİN ELİNİZDE BEZ BULUNDURUN

Yağışlı havalarda dikkat edilmesi gereken bir nokta da aracınızın camları. Buğulanmaya karşı havalandırma sisteminizin düzgün çalışması, elinizin altında bir bez bulunması ve buğu önleyici spreyler gibi basit çözümler bu aşamada yeterli.

Uzmanların tavsiyesi yağışlı havalarda araçların bakımlarının aksatılmaması yönünde ama diğer mevsimlere göre ufak bir parantez açıyorlar. Güvendiğiniz ustalara aracınızın çalışan aksamlarını düzenli kontorl ettiirin, değişmesini tavsiye edilen cam sileceği, lastik, fren balatası, akü ve far ampülü gibi soğuk havalarda önem arz eden donanımlara daha çok önem verin ve araç muayenesini aksatmayın…

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...