9 yıl önce çöpe atmıştı: 3 milyar liradan fazla Bitcoin bulunan diski aramak için yapay zekayı devreye soktu

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian, Futurism
9 yıl önce çöpe atmıştı: 3 milyar liradan fazla Bitcoin bulunan diski aramak için yapay zekayı devreye soktu

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian, Futurism

Yaklaşık 10 yıl önce Galler’de yaşayan bir adam, temizlik yaparken içinde Bitcoin bulunan bir sabit diski çöpe attı. Şu anda içindeki Bitcoin’in değeri 180 milyon dolardan fazla ve sabit disk şehrin çöplüğünde aranacak.

Birleşik Krallık’ta yaşayan iletişim teknolojileri mühendisleri James Howells, 2013 yılında içinde Bitcoin bulunan sabit diski çöpe attı. O tarihlerde Bitcoin hem popüler değildi hem de değeri bu kadar yükselmemişti. Howells’in çöpe attığı diskte, 8.000 Bitcoin bulunuyordu. Şimdi bu kripto paranın değeri 180 milyon dolardan fazla. Yani Türk Lirası karşılığı 3 milyar 231 milyon 795 bin TL küsur... 

Geçen yılın başından beri Howells, Newport belediye meclisine giderek çöp sahasında çalışma yaparak sabit diski bulmak için görüşmeler yapıyor. Kısa süre önce Howells, çöpleri karıştırmak için finansman bulduğunu ve birinci sınıf bir çöp kazı ekibiyle anlaştığını söyledi. 

9 yıl önce çöpe atmıştı: 3 milyar liradan fazla Bitcoin bulunan diski aramak için yapay zekayı devreye soktuJames Howells

Howells, sabit diski bulursa bölgeyi kripto para birimi merkezine dönüştürmek için gelirinin yüzde 10’unu bağışlayacağını açıkladı. Ancak BBC'nin haberine göre, belediye konseyi çevresel kaygıları öne sürerek çöp sahasının araştırılmasını reddetti.

ROBOT KÖPEKLER VE YAPAY ZEKA KULLANILACAK

Bilgisayar mühendisi Howells, reddedilmesinin ardından yeni bir plan ortaya koydu. Binlerce tonluk çöp sahasında arama yapmak için yapay zeka kullanmayı amaçlıyor. Konsey daha önce 37 yaşındaki gencin taleplerini reddetmişti ancak Howells, 10 milyon Sterlinlik bir yüksek teknoloji planı hazırladı. Yeni önerisi, yapay zeka teknolojisiyle mekanik bir kolu çalıştırarak çöpü filtrelemek ve daha sonra çöp sahası yakınındaki bir tesiste çöpleri karıştırmak.

Ayrıca çevre ve veri kurtarma uzmanları da görev yapacak ve arama devam ederken güvenlik için robot köpekleri kullanarak, başka kişilerin sabit diski çalması önlenecek. Howells, aramanın yaklaşık 9 ila 12 ay süreceğine inanıyor ancak konseyden izin alsa bile aramanın başarılı olacağının veya Bitcoinlerin sabit diskten kurtarılabileceğinin garantisi yok.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian, Futurism
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...