Apple'ın her gün milyonlar harcadığı teknoloji ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge
- Güncelleme:
Apple'ın her gün milyonlar harcadığı teknoloji ortaya çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge

Apple, geliştirmekte olduğu bir teknoloji için her gün milyon dolarlar harcıyor. İşte Apple'ın üzerinde çalıştığı ChatGPT'ye rakip olacak ve hatta Apple'a göre 'ChatGPT'den daha güçlü' yapay zeka dil modeli...

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Apple, iPhone telefonları ve Mac bilgisayarları ile daha çok tanınsa da şirketin geliştirdiği onlarca cihaz, ürün ve yazılım bulunuyor. The Information'ın derlediği bilgilere göre Apple, yapay zekaya günde milyonlarca dolar yatırım yapıyor.

Şirketin birkaç ekipte birden fazla yapay zeka (AI) modeli üzerinde çalıştığı biliniyor. Apple'ın konuşma yapay zekası üzerinde çalışan birimine 'Foundational Models' yani Türkçesiyle 'Temel Modeller' adı veriliyor. Birkaç eski Google mühendisi de bu ekipte çalışmakta ve toplamda 16 üyeye sahip olduğu ortaya çıktı.

Ekibin başında ise Apple'ın yapay zeka başkanı John Giannandrea var ve Giannandrea aslında, 2018'de Apple'ın sesli asistanı Siri'nin geliştirilmesine yardımcı olmak için işe alınmıştı.

Bu noktada, Giannandrea'nın 'yapay zeka dil modelleri tarafından desteklenen sohbet robotlarının potansiyel kullanışlılığı konusunda meslektaşlarına şüphelerini dile getirdiği'ni belirtelim. 

APPLE YAPAY ZEKA ARACI İÇİN KOLLARI SIVADI

Öte yandan, son çıkan haberlere göre, Apple'daki başka ekipler de yapay zeka üzerinde çalışıyor. Bir Görsel Zeka birimi görüntü oluşturma modeli geliştirirken, başka bir grup 'metnin yanı sıra görüntüleri veya videoları tanıyabilen ve üretebilen çok modlu yapay zeka'yı araştırıyor. Bu modeller çeşitli amaçlara hizmet edebilir.

AppleCare kullanan müşterilerle etkileşime girecek bir chatbot üzerinde çalışan Apple, ayrıca, Siri ile çok adımlı görevleri otomatikleştirmeyi kolaylaştıracak.

Geliştirme çalışmalarında yer alan mühendislerin açıklamasına göre, Apple, 'Ajax GPT' adını taşıyan yapay zeka dil modeli üzerinde çalışıyor. Apple'ın en gelişmiş LLM aracının (büyük dil modeli) 200 milyardan fazla parametre üzerinde eğitildiğini söylüyorlar.

Üstelik Apple mühendisleri, Ajax GPT'nin, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen ChatGPT'nin ilk versiyonunun temeli olan OpenAI'nin GPT-3.5'inden daha güçlü olduğunu ileri sürüyor. 

Bloomberg'in eski tarihli bir haberine göre, bu yapay zeka modeli başlangıçta şirket içi kullanım için oluşturuldu. Ajax GPT'nin kullanıma sunulup sunulmayacağı henüz bilinmiyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...