Japon bilim insanları yeni bir tartışma başlattı: Dünya benzeri gezegen saklanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Independent Türkçe
- Güncelleme:
Japon bilim insanları yeni bir tartışma başlattı: Dünya benzeri gezegen saklanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent Türkçe

Bilim insanlarının yıllardır Güneş Sistemimizin karanlık derinliklerinde gizlendiğine inandıkları 'Dokuzuncu Gezegen'in varlığına ilişkin süregelen tartışmanın ortasında, Japonya'dan iki gökbilimci, daha büyük bir gezegenin varlığını öne süren yeni bir teoriyi ortaya attı.

Güneş Sistemi'nin en uzak noktaları, gözden kaçan ayrıntılara sahip, loş ve uzak bir alandır. Güneş'in ışığından bu kadar uzakta olan nispeten büyük bir gezegen bile kolaylıkla dikkatimizden kaçabilir. Neptün'ün yörüngesinin ötesinde bulduğumuz trans-Neptün nesneleri (TNO/Neptün ötesi), gizli bir 'dünya'nın varlığına işaret edebilecek bazı tuhaf kümelenme davranışları sergiliyor. Bu, bilim insanlarının görünürlük aralığının çok ötesinde gizlenen büyük bir karasal gezegen olan, bazı gökbilimcilerin uzun süredir var olduğunu öne sürdüğü 9. gezegene dair yeni bir teoriyi ortaya attı. 

Japonya'daki Kindai Üniversitesinden gezegen bilimci Patryk Sofia Lykawka ve Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevinden Takashi Ito'ya göre, 'gizemli gezegen' Dünya'nın kütlesinin en fazla üç katına ulaşabilir. Aynı zamanda kayalık olduğu düşünülen bu cisim, gerçekten keşfedilirse Dünya benzeri gezegen sınıflandırmasına konabilir.

DÜNYA BENZERİ GEZEGEN SINIFINA GİREBİLİR

Independent Türkçe'nin derlediği bilgilere göre, hakemli bilimsel dergi The Astronomical Journal'da yayımlanan makalede söz konusu varsayımsal gezegenin Güneş'ten en fazla 500 astronomik birim uzaklığında olacağı ifade edildi.

Astronomik birim Dünya'nın Güneş'e uzaklığını gösteren bir uzunluk birimi. Bu da söz konusu gezegenin Güneş'e uzaklığının Dünya'nın yıldıza uzaklığından 500 kat fazla olduğu anlamına geliyor. Şimdiye dek Güneş Sistemi'nde tespit edilmiş en ücra nesne, yıldızdan 132 astronomik birim uzaklıkta. Karşılaştırmak gerekirse Plüton'un Güneş'e ortalama uzaklığı 40 astronomik birim. Yıldıza Neptün'den daha uzak olan bu tür nesnelere de 'Neptün ötesi cisimler' deniyor.

Bununla birlikte, Güneş'ten 30 astronomik birim uzaklığındaki Neptün'ün ötesinde çok sayıda buzlu kayaç ve cüce gezegen olduğu biliniyor ve 'Kuiper Kuşağı' olarak tanımlanıyor. Son yıllarda teknolojik imkanların da gelişmesiyle Kuiper Kuşağı'ndan çok daha fazla cisim tanımlandı. Böylece, Güneş Sistemi'nin derinliklerindeki cisimlerin sıradışı biçimde kümelendiği ortaya çıktı. 

Bazı Neptün ötesi cisimlerin eğimli yörüngelerde gruplar halinde hareket ettiği anlaşıldı. Bu da şimdiye dek tespit edilen nesnelerden çok daha büyük bir cismin kütle çekim kuvvetinden etkilendiklerini düşündürüyor.

DOKUZUNCU GEZEGEN FİKRİ BÖYLE ORTAYA ÇIKTI

Nihayetinde, 2016'da Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Mike Brown ve Konstantin Batygin, bu tuhaf olayı tanımlamak için 'Dokuzuncu Gezegen' fikrini ortaya attı.

Yeni çalışmada ise özelliklerine ilişkin değerlendirme yapıldı: "Uzak ve eğimli bir yörüngede bulunan Dünya benzeri bir gezegenin, uzak Kuiper Kuşağı'nın üç temel özelliğini açıklayabildiğini belirledik. Neptün'ün kütleçekimsel etkisinin dışında kalan cisim gruplarının varlığı, çok sayıda yüksek eğimli nesnenin tespit edilmesi ve tuhaf yörüngeler izleyen ekstrem cisimlerin durumu. Gezegenin ayrıca, Güneş Sistemi düzlemine göre 30 derecelik bir eğime sahip olduğuna inanılıyor. İkiliye göre onun varlığı, 45 dereceden daha büyük eğime sahip nesneleri ve son derece uzun yörüngelere dönen cisimlerin gizemini aydınlatabilir."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...