Gökbilimciler uyardı: Dünya'yı karanlığa mahkum edebilecek kadar güçlü

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Gökbilimciler uyardı: Dünya'yı karanlığa mahkum edebilecek kadar güçlü

Teknoloji Haberleri  / Haber Merkezi

Bilim insanları, Güneş'in üzerindeki 'dev Güneş lekesi takımadaları' konusunda uyarıyor. Bu Güneş lekesi takımadasının gezegenimizden tam 15 kat daha büyük olduğu ve yıkıcı etkileri olabileceği konusunda uyarılar peş peşe geliyor.

Amerikan uzay ajansı NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevindeki araştırmacıları, Dünyamızın yıldızı olan Güneş'i anbean izliyor. Bilim insanları, Güneş'in yeni görüntülerini kaydederken, uzmanların dikkatini Güneş'in üzerinde bulunan lekeler çekti. Fotoğraflarda oldukça küçük görünen Güneş lekelerinin aslında Dünya'dan 15 kat daha büyük olduğu hesaplandı.

Bilim insanları, yeni tespit edilen Güneş lekelerinin Dünya için olumsuz etkiler doğurabileceğini ileri sürüyor. Bu lekeler, Dünya'ya doğru şiddetli bir enerji patlamasına yol açabilir ve jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Güneş'ten uzaya ve oradan da Dünya'ya ulaşabilecek bir patlama, elektrik şebekelerinde, GPS navigasyonunda, uçuşlarda ve uydularda sorunlara yol açabilir ya da aksatabilir. 

Bu arada, jeomanyetik fırtınalar Dünya'da Kuzey Işıkları'nın görülmesiyle de sonuçlanabiliyor. 

Gökbilimciler uyardı: Dünya'yı karanlığa mahkum edebilecek kadar güçlü

Bilim insanları, Güneş lekelerinin koyu görünmesinin nedenini de açıkladı; diğer bölgelere göre daha soğuk olmasından kaynaklanıyor. 

Araştırmacılar, bu Güneş lekelerinin büyüklüğü nedeniyle tüm Güneş'i etkileyebilecek titreşimlere neden olduğunu söylüyor. Bilim insanları, çok daha güçlü patlamaların Dünya'ya ulaşabileceği konusunda uyarıyor.

JEOMANYETİK FIRTINALARA YOL AÇACAK 

Uzay hava durumu tahminleri, güçlü bir M sınıfı Güneş patlamasının Salı günü yüksek frekanslı bir radyo kesintisi olayına yol açtığını ve Güneş'ten gelen çok sayıda patlamanın bu hafta sonuna doğru jeomanyetik fırtınaya yol açacağını belirtiyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA), M9.8 Güneş patlamasının radyo kesintilerine neden olduğunu açıkladı. İlgili patlamanın NOAA'nın GOES-19 uydusu tarafından kaydedildiği belirtildi.

Güneş patlamaları, beş kategoride sınıflandırılır ve M ve X sınıfları en güçlü olanlarıdır. NASA'ya göre X sınıfı en büyük patlamaları tanımlar ve 1 milyar atom bombası kadar enerji üretebilir.

GÜNEŞ PATLAMASININ KISA SÜRELİ ETKİLERİ OLABİLİR 

Pazar günü, Güneş patlaması türü olan en az üç koronal kütle atımı (CME) meydana geldi. Güneş'ten Dünya'ya doğru plazma bulutları fırlarken, bunların Dünya atmosferine ulaşması 1 ila 3 gün sürebilir.

Güneş'te birden fazla patlama meydana geldiğinde arka arkaya Güneş fırtınaları meydana gelebilir.

Uzay hava tahmincileri, Güneş'ten gelen parçacıkların en erken Çarşamba akşamı potansiyel "anlık darbelere" neden olabileceğini, bunun Perşembe gününe kadar devam edebileceğini ileri sürdü. 

NOAA, Güneş fırtınalarını G1'den G5'e kadar olmak üzere 5 kategoriye ayırıyor. Yapılan analizler, ek CME'lerin gelmesiyle birlikte Perşembe günü G1 (küçük) seviyelerinin ve Cuma günü G2 (orta) seviyelerinin etkili olabileceğini ortaya koyuyor. 

KUZEY IŞIKLARI GÖRÜLECEK Mİ? 

NOAA, uzay aracı operatörlerinin ve güç sağlayıcılarının sistemlerini potansiyel etkilere hazırlamalarına yardımcı olmak için uzay hava durumu tahminleri yayınlıyor.

Araştırmacılara göre, güçlü (G3) bir fırtına, uydu navigasyonunda ve düşük frekanslı radyo navigasyonunda aralıklı kesintilere neden olabilir. 

Gökbilimciler uyardı: Dünya'yı karanlığa mahkum edebilecek kadar güçlü

Halk için bir Güneş fırtınası aslında heyecan verici olabilir çünkü yüklü parçacıklar Dünya'nın atmosferine çarparak "Kuzey Işıkları" olarak da bilinen "aurora borealis"in görülmesiyle sonuçlanır. Bu dans eden ışıklar en çok kutupların çevresinde görülür ancak güçlü bir Güneş fırtınası ile daha düşük enlemlerde de görülebiliyor, tıpkı geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de de görüldüğü gibi. Ancak bu defa Kuzey Işıkları'nın Türkiye'de görülmesi beklenmiyor. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...