Google Muğla depreminden saniyeler önce bildirim gönderdi! Deprem Uyarı Sistemi nasıl kullanılır? İşte hayat kurtaran özellik...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Google Muğla depreminden saniyeler önce bildirim gönderdi! Deprem Uyarı Sistemi nasıl kullanılır? İşte hayat kurtaran özellik...

TEKNOLOJİ Haberleri

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Depremin etkisi çevre illerde de hissedildi. Sosyal medyada ise bazı kullanıcılar, Google'ın Deprem Uyarı Sistemi'nin doğru şekilde çalıştığını söylüyor. Google deprem uyarı sistemi nasıl açılır? Android deprem uyarısı nasıl kullanılır? İşte merak edilen bu soruların cevapları...

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcıları için de kullanıma sunulan Google’ın Deprem Uyarı Sistemi, 23 Kasım Çarşamba günü 04.08’de merkez üssü Düzce Gölyaka olan 5.9 büyüklüğündeki depremden saniyeler önce telefonlara uyarı göndermişti. Google'ın Android akıllı telefonlarda sunduğu bu özellik ülkemizde ilk defa Düzce depremiyle gündem olmuş ve pek çok kullanıcı deprem uyarı sistemini nasıl aktif edeceklerini merak etmişti.

25 Ocak Çarşamba günü (bugün) saat 15.37 sularında Muğla'nın Seydikemer ilçesinde gerçekleşen 5,4 büyüklüğündeki depremden hemen önce de Android telefonlara bir bildirim geldi. Google, depremden sadece 1-2 dakika önce hayat kurtaran özelliğini devreye soktu ve telefonlara deprem riski olacağına dair bir bildirim gönderdi. Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı, telefonlarına gelen bildirimlerin ekran görüntüsünü yayınladı. 

Google Muğla depreminden saniyeler önce bildirim gönderdi! Deprem Uyarı Sistemi nasıl kullanılır? İşte hayat kurtaran özellik...

DEPREM UYARI SİSTEMİ NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Deprem Uyarı Sistemi, ABD merkezli teknoloji devi Google’ın Android işletim sistemiyle çalışan telefonlarda kullanılıyor ve ücretsiz olarak tüm kullanıcılara sunuluyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, akıllı telefonlarda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Peki, Android Deprem Uyarı Sistemi nasıl aktif edilir? Google deprem uyarısı nasıl kullanılır? 

Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android cihaz kullanıcısı tarafından ücretsiz olarak kullanılabilmekte. Ancak bu uyarı bildirimlerini telefonunuzda açmanız gerekiyor. Ayrıca Android’in deprem uyarıları yalnızca Wi-Fi, kablosuz internet bağlantısı ya da veri bağlantısı açıksa gönderiliyor.

Telefonunuzdan Android Deprem Uyarı Sistemi’ni açmak için;

-Ayarlar uygulamasını açın,

-Konum’a ardından Gelişmiş Ayarlar sekmesine girin,

-Deprem Uyarıları’na dokunun ve aktif edin. 

GOOGLE DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Teknoloji devi Google, Android deprem uyarı sisteminin her zaman doğru olarak çalışmayacağı konusunda bilgilendiriyor. Bazen bir sarsıntı hissetseniz bile uyarı almayabilirsiniz ya da tam tersine bir deprem hissetmeseniz bile uyarı alabilirsiniz. Ayrıca deprem uyarısı sarsıntıdan önce alıp önlem almanıza yardımcı olabileceği gibi, sarsıntı esnasında ya da sonrasında da ulaşabilir.

Google Muğla depreminden saniyeler önce bildirim gönderdi! Deprem Uyarı Sistemi nasıl kullanılır? İşte hayat kurtaran özellik...

Google, dünyanın en geniş kapsamlı kullanıma sahip deprem uyarı sistemini 2020’de kullanıcılara sundu. İlk başta yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan deprem uyarı sistemi daha sonra Yunanistan ve Yeni Zelanda’da ardından da Türkiye, Filipinler, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da kullanılmaya başlandı.

Android deprem uyarı sistemi telefonların ‘konum’ ayarları üzerinden açılıp kapatılabilir. Google, çevrenizde gerçekleşen 4,5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde size bu bildirimi göndererek önlem almanızı hedefliyor. Şirketin açıklamasına göre uyarılar, ShakeAlert tarafından sağlanan verilerle kullanıcılara gönderiliyor.

(Haber Merkezi / Google)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...