Google dünyadaki içme sularını tüketiyor: Sadece bir yılda 21 milyar litre harcandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Google dünyadaki içme sularını tüketiyor: Sadece bir yılda 21 milyar litre harcandı

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD merkezli teknoloji devi Google, su tüketimine biraz olsun ışık tutan 2023 Çevre Raporu'nu yayınladı. Verilere baktığımızda, yapay zekaya agresif, şiddetli yönelimin durumu daha da kötüleştirdiği sonucu çıkıyor.

Google, pazartesi günü yayınladığı raporda, veri merkezleri ve ofislerinin 2022'de tipik olarak tesisleri soğutmak için toplam 5,6 milyar galon (21 milyar litre) su tükettiğini açıkladı. Bu, ortalama 37 golf sahasının sulanmasına eşdeğer bir miktar.

Öte yandan, şirketin bu yıl 21 milyar litre su tüketmesi, 2021'de açıkladığı 4,3 milyar galon sudan yüzde 20 daha fazla su harcadığını gösteriyor. California Riverside Üniversitesinde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan Shaolei Ren, yüzde 20'lik artışın, Google'ın yapay zeka faaliyetlerine hız verdiği bilgi işlem gücündeki artışla ilişkili olduğunu söyledi. 

YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARI SU TÜKETİMİNİ DE ARTIRDI

Kasım 2022'de OpenAI şirketinin ChatGPT isimli yapay zeka destekli sohbet robotunu piyasaya sürmesinin ardından büyük teknoloji firmaları, yapay zekanın ezici baskısını hissetti ve kendi yapay zeka sohbet robotlarını pazara sunmak için çalışmalarını hızlandırmaya başladı. Google, Ağustos 2022'de LaMDA (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) adlı bir yapay zeka sohbet robotunu tanıttı.

Yapay zeka, enerji yoğun olmasıyla ünlüdür ve programın beyni olarak işlev gören veri merkezlerini ve sunucu birimlerini soğutmak için tonlarca su gerektirir. California Riverside Üniversitesi ve Arlington Texas Üniversitesindeki araştırmacılar, ChatGPT-3 eğitiminin tek başına kabaca 185 bin galon su gerektirdiğini keşfetti; bu, bir nükleer reaktörün soğutma kulesini doldurmaya yetecek kadar suya tekabül ediyor. 

Araştırmacılar ayrıca, ChatGPT ile yapılan ortalama bir konuşmanın, yere bir şişe su dökmek anlamına geldiğini de keşfetti. LaMDA'nın 2022'de daha geniş bir kitlenin erişimine açılmasıyla Google'ın sunucularını soğutmak için daha fazla suya ihtiyacı olması muhtemel görünüyor.

GOOGLE'DAN SU TÜKETİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Google sözcüsü Chrissy Lee, Gizmodo'ya yaptığı açıklamada, su tüketimindeki artış için "Ticari büyümeden kaynaklandı ve diğer faaliyete dayalı verilerle uyumlu. İklim bilinçli veri merkezi soğutma yaklaşımımız ve yüzde 120 ikmal hedefimiz de dahil olmak üzere su yönetimi stratejimiz aracılığıyla su tüketimimizin etkisini ele almak için çalışıyoruz." dedi. 

Şirket raporunda yerel su stresini hesaba kattığını ve mümkün olduğunca içilemez su kullanmayı hedeflediğini iddia etse de, şirketin yapay zekaya odaklanması, durumu önümüzdeki yıllarda çok daha kötü hale getirebilir.

Bu noktada bir hatırlatma yapalım; Google, OpenAI'in ChatGPT'siyle rekabet edebilmek için Mart 2023'te kendi sohbet robotu Bard'ı piyasaya sürdü. 

(Kaynak: Gizmodo  -  Derleyen: Hilal Bardakcı/Türkiye Gazetesi) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...