Google ve OpenAI yapay zekanın kapalı kapılarını açacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Google ve OpenAI yapay zekanın kapalı kapılarını açacak

TEKNOLOJİ Haberleri

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Google DeepMind, OpenAI ve Anthropic şirketlerinin yapay zeka modellerini araştırma ve güvenlik amacıyla Birleşik Krallık hükümetine açmayı kabul ettiklerini açıkladı.

Londra Teknoloji Haftası'ndaki konuşan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Google DeepMind, OpenAI ve Anthropic'in araştırma ve güvenlik adına yapay zeka (AI) modellerine 'erken veya öncelikli erişim' sağlayacaklarını açıkladı. Bu açıklama, yetkililerin AI araçlarının hesap verebilirliği, güvenliği, şeffaflığı ve diğer etik endişeler hakkında değerlendirme yapacaklarını söylemesinden haftalar sonra geldi. Sunak, "Daha iyi değerlendirmeler oluşturmak ve bu sistemlerin fırsatlarını ve risklerini daha iyi anlamamıza yardımcı olmak için öncelikli erişim verilecek" dedi. 

Öte yandan, yapay zekanın eğitim ve sağlık gibi alanları dönüştüreceği belirtilirken, Birleşik Krallık'ın 'inovasyon adası' olma potansiyeli taşıdığı vurgulandı. Sunak, "AI kesinlikle önümüzdeki en büyük fırsatlardan biri" dedi ve yapay zeka modellerini kuantumun gücüyle birleştirildiğinde 'potansiyeli olağanüstü' diye ekledi. Devamında ise, "Ama bunu güvenli bir şekilde yapmalıyız ve yapacağız. İnsanların endişelendiğini biliyorum." şeklinde konuştu. 

İNGİLTERE YAPAY ZEKAYI DÜZENLEYECEK

Politico'nun aktardığı bilgilere göre, mart ayında Birleşik Krallık hükümeti, 'inovasyon yanlısı' bir yaklaşım ortaya koyan bir yapay zeka teknik raporu yayımladı ancak daha yakın bir zamanda Sunak, 'düzenleme' ihtiyacını vurguladı. Sunak, bunun tüm dünya için gerekli olduğunu savundu. 

Önümüzdeki sonbaharda Birleşik Krallık'ta yapay zeka güvenliği konusunda küresel bir zirve düzenlenecek. Sunak, zirveyi BM COP İklim Değişikliği Konferanslarının yapay zeka versiyonuna benzetiyor.

Söz konusu yapay zeka uygulamasında Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumunun önemli bir rol oynaması bekleniyor. Birleşik Krallık ayrıca, etik ve teknik sorunları en aza indirirken İngiliz ekonomisini büyütmek amacıyla 'egemen' yapay zeka geliştirecek bir Vakıf Modeli Görev Gücü oluşturmak için ilk etapta 100 milyon Sterlin yatırım yapacağını duyurdu. 

KUANTUM VE ÇİP TEKNOLOJİSİNE VURGU

Londra Teknoloji Haftası'ndaki konuşmasında Rishi Sunak, Birleşik Krallık'ın kilit odak alanları olarak name-checked yarı iletkenler (çip), sentetik biyoloji ve kuantumu da vurguladı ve ülkesinin bu alanlara yatırım yapmaya devam edeceğini belirtti. 

Anthropic ve OpenAI kısa süre önce Birleşik Krallık'ta Avrupa merkezini açtı. ABD merkezli teknoloji şirketi Palantir de geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık'ta bir yapay zeka araştırma merkezi kurduğunu duyurdu.

Sektör liderleri ve uzmanlar, kullanıcı güvenliği konusundaki endişeler nedeniyle yapay zeka gelişiminin geçici olarak durdurulması çağrısında bulunmuştu. OpenAI'nin GPT-4'ü ve Anthropic'in Claude'u gibi üretken AI modelleri çokça övülse de aynı zamanda yanlış bilgilendirme ve hileli davranışları nedeniyle endişelere yol açtı. İngiltere'nin yapay zeka şirketleriyle yaptığı son anlaşma, AI araçlarının güvenlik sorunlarını azaltmaya ve kısıtlamaya yönelik. 

(Kaynak: Politico, Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...