Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

iPhone telefonlara şarj ayarı: USB-C bir ülkede daha zorunlu olacak

iPhone telefonlara şarj ayarı: USB-C bir ülkede daha zorunlu olacak
Başlık ResmiiPhone telefonlara sarj ayari: USB-C bir ülkede daha zorunlu olacak

Avrupa Birliği’nin uzun süredir tartıştığı tek tip şarj cihazı ve bağlantı noktası zorunluluğu dünyanın öbür ucuna da örnek olmuşa benziyor. Güney Amerika ülkesi Brezilya’da iPhone telefonlar için USB-C şarj ve bağlantı cihazı zorunluluğu konuşuluyor.

Kaydet
a- | +A

Brezilya'nın telekom düzenleyicisi Anatel, ülkede satılan tüm akıllı telefonlar için USB-C şarj cihazlarını zorunlu hale getirme önerisiyle ilgili bir kamuoyu görüşmesi başlattı. Ülkenin düzenleyici kurumları ve yasa koyucular, telefonlar için ortak şarj cihazının USB-C olması yönünde kararlar alıyor.

Avrupa Birliği de bu ayın başlarında ortak şarj cihazıyla ilgili bir yasa çıkardı ve USB-C'yi 2024'ün sonuna kadar akıllı telefonlar dahil bir dizi elektronik cihaz için zorunlu hale getirdi. Aynı şekilde ABD'de bazı demokrat politikacılar da benzer yasalar için baskı yapıyor.

Teknoloji sitesi The Verge’ün haberine göre, Anatel bir blog yazısıyla, “Uluslararası pazarda bahsi geçen hareketlerin farkında olan Anatel konuyu değerlendirdi ve Brezilya pazarında uygulamaya yönelik benzer bir yaklaşımla bir teklif sundu.” şeklinde bir açıklama yaptı.

TEK TİP ŞARJ ZORUNLULUĞU APPLE'A YARAMIYOR

USB-C'nin yeni Android telefonlar için varsayılan şarj standardı haline geldiği göz önüne alındığında bu tür yasalar en çok iPhone telefon sahiplerini etkileyecek. Zira iPhone için üretici şirket Apple, USB-C yerine Lightning şarj ve bağlantı noktasını tercih ediyor. Yani bu konuda da Apple oldukça yalnız. Telefonların büyük çoğunluğu USB-C kullanırken, iPhone’larda Lightning yer alıyor.

Bununla birlikte, Apple’ın USB-C iPhone'ları test ettiği uzun süredir söyleniyor. Zaten bu standardı tabletlerinin ve dizüstü bilgisayarlarının çoğunda zaten kullanmaya başladı.

Brezilya’ya dönecek olursak, Anatel, USB-C'yi zorunlu hale getirmenin en önemli avantajı olarak e-atığı azaltmak ve müşteriler için bulunabilirliği artırmak olarak gösteriyor. Dezavantajları arasında ise uygulamaya geçiş aşamasında maliyetlerin artması ve yasanın şirketleri yeni, daha iyi standartlar geliştirmekten caydıracak olması gösterildi.

Anatel, kamuoyu tepkisi sürecinin 26 Ağustos'a kadar süreceğini de ifade etti.

BAKMADAN GEÇME
Tüketicileri rahatlatacak uzlaşma sağlandı: Tek tip şarj cihazı zorunluluğu başlıyor
HABER

Tüketicileri rahatlatacak uzlaşma sağlandı: Tek tip şarj cihazı zorunluluğu başlıyor

BAKMADAN GEÇME
iPhone piliniz hemen mi bitiyor? Şarjınızı hızla tüketen açgözlü uygulamalar
HABER

iPhone piliniz hemen mi bitiyor? Şarjınızı hızla tüketen açgözlü uygulamalar

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.