Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Mars helikopterinden haber alınamıyor

Mars helikopterinden haber alınamıyor

​ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Kızıl Gezegen Mars'ta görev yapan Ingenuity isimli helikopteri ile iletişim kesildi. Perseverance uzay aracında bulunan mini helikopter, Mars'taki toz miktarının artmasıyla sistemini kapattı.

Kaydet
a- | +A

NASA Jet Propulsion Laboratuvarı'nın (JPL) görev kontrol merkezi geçtiğimiz hafta Mars'taki keşif helikopteri Ingenutiy ile iletişimini kaybetti. Uzay ajansından yapılan açıklamaya göre, helikopter ile iletişim yeniden kuruldu ancak helikopterin bataryalarını şarj etmek giderek daha zor hale gelecek. Kontrol ekibi, Mars atmosferindeki toz miktarının yükselmesinin ve sıcaklıkların düşmesinin helikopterin devrelerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Ingenuity Takım Lideri Teddy Tzantenos, "Mars'taki kış mevsimi ve toz miktarının Ingenuity için yeni zorluklar oluşturacağını her zaman biliyorduk. Önceliğimiz önümüzdeki süreçte Ingenuity ile iletişimi sürdürmek ancak bunu başarsak bile ileride önemli zorluklarla karşılaşacağımızı biliyoruz. Helikopterin inanılmaz başarıları bir yana, ekibimizin geçen yılki performansıyla gurur duyuyorum. Görevimize ilerleyen haftalarda devam edebilmek için batarya şarjını biriktirebileceğimizi umuyoruz." dedi.

NASA'DAN PERSEVERANCE KARARI

Ekip helikopterle bağlantıyı kaybettiğinde Ingenuity'den gelen çağrıları dinlemek için Perseverance'nin devam eden bilim faaliyetlerini bir gün boyunca durdurma kararı aldı. Plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020'de fırlatıldıktan 7 ay sonra 18 Şubat 2021'de Mars'a inmişti.

Mars'a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance'ın Kızıl Gezegen'deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.

Perseverance ile gönderilen 1,8 kilogramlık mini helikopter Ingenuity 19 Nisan 2021'de gerçekleştirdiği 1 dakikalık ilk başarılı uçuşuyla "başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı" olarak tarihe geçmişti.

Mars'taki atmosfer yoğunluğunun Dünya'nın yaklaşık yüzde 1'i kadar olması nedeniyle NASA mühendisleri, Ingenuity'yi yerden kaldırmak için ultra hafif malzemeler ve Dünya'da gerekenden daha hızlı dönen, her biri 123 santimetre uzunluğunda 4 pervane kullanmıştı.

BAKMADAN GEÇME
NASA
HABER

NASA 'Lütfen bize göndermeyin' diyerek yalvardı

BAKMADAN GEÇME
Rusya
HABER

Rusya'ya alternatif doğal gaz bulundu! NASA ne yapıp edip çıkaracak

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.