Robot süpürge sadece toz toplamıyor olabilir!

- Güncelleme:
Robot süpürge sadece toz toplamıyor olabilir!

Teknoloji Haberleri

Robot süpürgeler belirlediğiniz temizlik programına göre günlük rutininizi öğrenebilir. Evin tasarımı ve eşyalarına bakarak kim olduğunuzu, gelir durumunuzu ve nerede yaşadığınızı anlayabilir. En mahrem görüntülerinizi çekebilir.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Deloitte’un Dijital Tüketici Trendleri Araştırması’na göre akıllı ev cihazları kullanımı her geçen gün artıyor. Özellikle robot süpürge kullanımındaki artış dikkat çekici. Türkiye’de robot süpürge kullanımı yüzde 30 ile dünya ortalamasının (yüzde 14) iki katından fazla. Peki evimizin her odasında rahatça gezinebilen robot süpürgeler ne kadar güvenli?

Sensörler, GPS ve kameralarla donatılan bu cihazlar ile kişisel veriler ve mahremiyet risk altında olabilir. Buna bir örnek 2022 yılının başlarında yaşandı. MIT Technology Review, iRobot’un Roomba J7 ile evlerde çekilmiş kişisel fotoğraflar ve düşük açılardan çekilmiş mahrem fotoğraflar elde etti. iRobot, bu görüntülerin 2020 yılında ürün geliştirme sürecinin bir parçası olarak Roomba tarafından çekildiğini doğruladı. Fotoğraflar Roomba tarafından çekildi ve daha sonra bunları yapay zekâ geliştirmek için kullanan ve nihayetinde iRobot’un daha fazla nesne ve engel tanıyarak ürünlerini geliştirmesine yardımcı olan Scale AI’ye gönderildi. Ne yazık ki bu vakada, Scale AI’ın bazı çalışanları gizlilik anlaşmalarına uymayarak elektrikli süpürgeler tarafından çekilen fotoğrafları sosyal medyadaki özel gruplarda paylaştılar.

Robot süpürgeler belirlediğiniz temizlik programına göre günlük rutininizi öğrenebilir. Kaydedilmiş ev haritaları bir evin boyutunu ve tasarımını ortaya çıkarır, bu da gelir düzeylerini ve kişinin hayat standartları hakkında diğer bilgilerin öngörülmesine sebep olabilir. Bir veri sızıntısı, kim olduğunuzu ve nerede yaşadığınızı belirleme yolları da dâhil olmak üzere, evinizin görüntülerini potansiyel olarak ortaya çıkarabilir. Ancak alacağınız tedbirlerle riskleri azaltabilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT EDİN

> Bazı modeller uzaktan kumanda veya zamanlama gibi bazı özellikler olmadan çevrim dışı çalışabilir. Diğerlerinin ise üreticinin sunucusuna veri göndermemek üzere özel olarak ayarlanması gerekir.

>  Robotun yatak odası veya banyo gibi belirli odalara girmesi de yasaklanabilir. Bu, ayarlar aracılığıyla veya sanal duvar bariyerleri kullanılarak yapılabilir. 

> Yeni robot süpürgeyi satın almadan önce üreticisini de kontrol edin. Veri şifrelemeyi tercih eden ve robotun mobil uygulamalarına erişmek için iki faktörlü kimlik doğrulama gerektirenleri tercih edin.

> Mobil uygulama ve cihaz yazılımı için düzenli güncellemeler sunan bir üretici seçin.

> Her zaman satın aldığınız ürünün kullanım  ömrünü ve ne kadar süreyle üretici desteği alacağını kontrol edin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...