Roketsan, yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı duyurdu: 150 kilometre menzile sahip

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Roketsan, yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı duyurdu: 150 kilometre menzile sahip

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

ROKETSAN (Roket Sanayii ve Ticaret AŞ), yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı geliştirdiğini duyurdu. Yeni nesil seyir füzesinin 150 kilometreden fazla menzile sahip olduğu da açıklandı.

ROKETSAN tesislerinde düzenlene Çakır seyir füzesinin tanıtım toplantısına Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay katıldı. Kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen seyir füzesi Çakır, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile silahlı kuvvetlere hizmet edecek.

Roketsan, yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı duyurdu: 150 kilometre menzile sahip(Foto: AA)

Sabit ve döner kanatlı hava araçları, insansız hava ve deniz araçları, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen yeni seyir füzesi Çakır, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan Çakır'ın hedefleri arasında su üstü, kıyıya yakın kara ve su üstü, stratejik kara hedeflerinin yanı sıra alan hedefleri ve mağaralar yer alıyor.

YERLİ VE MİLLİ MOTOR 

Kale Arge'nin geliştirdiği yerli ve milli KTJ-1750 turbo-jet motorla çalışan Çakır, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla yerine getirebiliyor. Çakır, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor.

Roketsan, yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı duyurdu: 150 kilometre menzile sahip(Foto: AA)

Gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleri ile Çakır, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor. Ağ tabanlı veri-bağı sayesinde hedefe ilerlerken kullanıcı seçimine bağlı olarak, hedef değiştirme ve görev iptaline de olanak sağlıyor.

ÇAKIR, SÜRÜ KONSEPTİ İLE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ

Yeni nesil seyir füzesi Çakır, çoklu taşımaya imkan veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneğiyle ön plana çıkmakta. Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkanı veren sürü konsepti ile düşmanın savunma sistemlerinin aşılması kolaylaşırken, bir ya da birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlanıyor.

Roketsan, yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı duyurdu: 150 kilometre menzile sahip

Radar soğurucu özellikli özgün gövde tasarımı sayesinde Çakır, yüksek beka kabiliyeti sunuyor. Deniz üzerinde su sathına çok yakın uçuş, kara üzerinde ise arazi maskeleme kabiliyetlerine ek olarak radar soğurucu gövde yapısı ile düşman hava savunma sistemlerince tespit edilebilirliğini en az seviyeye indiriyor. Bununla birlikte, karıştırmaya dayanıklı GNSS ve altimetre destekli ataletsel navigasyon sistemi ile yoğun elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da seyrine devam edebiliyor.

Roketsan, yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı duyurdu: 150 kilometre menzile sahip(Foto: AA)

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Savunma Sanayii Başkanlığı resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Çakır'ın tanıtım

da yayımladı.

Milli imkanlarla geliştirilen ÇAKIR'ın tasarım çalışmaları devam ediyor ve ilk test atışının bu yıl yapılması planlanıyor. Platform entegrasyonunun ise 2023'de gerçekleşmesi bekleniyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...