Rusya uzay ajansı Roscosmos yayınladı: Luna-25'ten ilk Ay fotoğrafı geldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya uzay ajansı Roscosmos yayınladı: Luna-25'ten ilk Ay fotoğrafı geldi

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya'ya ait Luna-25 uzay aracı, Ay yüzeyinin ilk fotoğrafını çekti. Görüntü, Ay'ın güney kutbuna yakın bölgesindeki Zeeman adlı bir krateri gösteriyor.

Rus uzay ajansı Roscosmos, Rusya'nın 11 Ağustos'ta fırlatılan Ay keşif aracı Luna-25'in çoktan Ay'ın yörüngesine girdiğini ve hatta ilk görüntülerin geldiğini açıkladı. Ajansın resmi Telegram kanalında paylaşılan görüntü, Ay yüzeyinin güney kutbu yakınında bulunan Zeeman kraterini gösteriyor.

Roscosmos tarafından sağlanan bilgilere göre Luna-25, 16 Ağustos günü Rusya'nın Vostoçni Uzay Üssü'den yolculuğuna sorunsuz bir şekilde başladı. Bu kozmodrom, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından desteklendiği için önem taşıyor. Stratejik olarak önemli olmasının nedeni, Rusya'nın bir uzay gücü merkezine dönüşme çabası ve Rus uzay araçlarının Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü yerine Vostoçni'den fırlatılmaya başlamasında yatıyor. 

Rusya uzay ajansı Roscosmos yayınladı: Luna-25'ten ilk Ay fotoğrafı geldi

RUSYA AY KEŞİF GÖREVLERİNE AĞIRLIK VERİYOR

Roscosmos, Ay görevinin hedefini açıkladı. Rusya'nın bu görevle, Ay'a yük taşıma kapasitesine sahip bir devlet olduğunu göstereceğini ve Ay yüzeyine inmeyi garanti edeceklerini vurguladı. 

Başlangıçta, Luna-25 göreviyle Ay yüzeyine iniş yapacak bir gezgin araç planları vardı. Ancak uzay aracının güvenilirliğini toplam ağırlığını azaltarak sağlamak için bu fikirden vazgeçtiler. 

Öte yandan, Rusya, Ay görevi başlatan tek ülke değil. Dünya genelinde bir çok uzay ajansı Ay keşif görevleri için yoğun mesai harcıyor. ABD, Artemis programını başlatırken, Çin ve Hindistan da bu alanda önde gelen çalışmalara imza atıyor. Ayrıca Türkiye'nin ve İsrail'in de Ay görevleri üzerinde çalıştığını belirtelim. Ülkeler, Ay'ın güney kutbuna iniş yapmak için adeta yarış halinde. 

Ay'ın güney tarafında değerli su rezervlerini tutabilen kutup krateri hakkında merak uyandıran veriler elde ediliyor. Bu da bilim dünyasını keşfedilecek çok şey olduğuna dair umutlandırıyor. Bilim insanlarının bu kaynakları kullanabilmesi durumunda, su rezervleri solunabilir havaya veya roket yakıtına dönüştürülebilir gibi çeşitli şeylerde işe yarayabilir.

(Kaynak: Mint, Derleyen: Türkiye Gazetesi) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...