SSB Başkanı İsmail Demir'den özel açıklamalar: Milli Muharip Uçak'a yeni isim verilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TEKNOFEST İstanbul'da Türkiye Gazetesi'ne konuştu. İsmail Demir, MMU'nun yeni isminden, yerli ve milli savunma sanayiye kadar pek çok merak edilen konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

'Ayakları yere basmayan festival' TEKNOFEST, bu yıl İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenleniyor. 27 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikte yarışmalar, gösteriler yapılırken, aynı zamanda Türk savunma sanayisinin yeni ürünleri de sergileniyor. 

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) da TEKNOFEST etkinlik alanında vatandaşlarla bir araya geldi. SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, etkinliğin ikinci gününde Türkiye Gazetesi'nin sorularını cevapladı. İsmail Demir, ilk olarak soru üzerine TEKNOFEST'ten bahsetti: 

"Birinci gün yağmur, fırtına vardı o yüzden asıl katılım bugün. Tatil de değil, ona rağmen akın akın gelmeye başladılar. Bir heyecan ateşi de fitillendi görüyorsunuz, yıllardır artarak, çığ gibi büyüyerek devam ediyor. Herhalde artık tek ili kapsayacak şekilde bu işi yürütmek mümkün olmayacak gibi."

"(TEKNOFEST'i) Çok sayıda kurum ve kuruluşumuz sahiplendi, T3 Vakfı büyük bir öncülük yaptı. Herhalde onlar da büyük bir olayın fitilini ateşlediklerini başta çok tahmin edemediler diye düşünüyorum. Gerçekten burada emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlar çok büyük  bir teşekkürü hak ediyorlar. Burada geleceğimizi inşa ediyoruz. Bu heyecanla Türkiye tutulamaz artık."

'MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ HER ALANA YAYILDI'

TEKNOFEST'te yer alan heyecan verici ürünler ve son dönemde savunma sanayi alanında gerçekleşen gelişmelere ilişkin ise Prof. Dr. İsmail Demir, şöyle konuştu:

"Türkiye için gerçekten kilometre taşı oluşturan bazı olaylar oldu. Bir insansız jet uçağı kilometre taşı. İnsanlı jet uçağı başka bir şey, orada da bir adım atmış olduk. Jet motoru konusunda önemli bir adım oldu, Gökbey’e yerli motoru taktık.

SSB Başkanı İsmail Demir'den özel açıklamalar: Milli Muharip Uçak'a yeni isim verilecek

Buradaki gelişmelere baktığımızda, bir dizi mühimmatımız var onları görüyor olacağız. Bir dizi alt sistemi göreceğiz. 
Aslında heyecanlandıran bir başka unsur da savunma sanayi odaklı giderken, diğer alanlarda da büyük bir teknoloji hamlesi olduğunu görmek çok önemli. Ateş her tarafa sıçradı. Yani savunma sanayi önemli ama diğer alanlarda da ‘biz de bunu yaparız’ diyen çok gencimiz var. Çok sayıda kurumumuz da buna iştirak etmiş oldu. Milli teknoloji hamlesi teknolojinin her alanına doğru yayılmış durumda."

MİLLİ MUHARİP UÇAK'IN YENİ ADI AÇIKLANACAK

"1 Mayısta Milli Muharip Uçak’a yeni bir isim verileceği konuşuluyor, doğru mudur, değil midir" ve "MMU'nun ismini Cumhurbaşkanı Erdoğan mı verecek" soruları üzerine SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, şu şekilde bir açıklama yaptı: 

Bir tören bekliyoruz, isim de bekliyoruz. Heyecan verici gelişmeden kastım uçuş olmayacak. Uçuş için acele etmiyoruz. Pistte yürüdüğünü göreceğiz."

"(Yeni isim konusunda) Bazı önemli projelerimizde öyle yapıyoruz, kendileri de teveccüh ederse öyle olacak."

"Milli Muharip Uçak'ın yeni isminin Türk Yıldızı olacağı konuşuluyor, doğru mu?" sorusunun ardından ise Prof. Dr. Demir, iddialara son noktayı, "Yok, şu anda biz tercihi tercih sahibine bırakmak istiyoruz." diyerek koydu. 

YERLİ SAVUNMA SANAYİ HAMLESİ TASARRUFU DA ARTIRDI

"Savunma sanayiye ayrılan bütçeler açıklandı, bir düşüş görünüyor. Sebebi yerli ve millileşmek mi?" sorusu üzerine SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, şu şekilde bir değerlendirme yaptı: 

"Kesinlikle, proje sayısına, ürün sayısına, teknoloji seviyesine sayısına baktığımızda önemli gelişmeler oluyor. Tabi savunma sanayideki yetkinliğin ülkemize en büyük katkılarından birisi hem teknolojik yetkinlik, hem bağımsızlık aynı zamanda çok büyük fiyat avantajları sağlıyor, ki şuna rağmen; geliştirme projeleri çok büyük emek ve para istiyor. Geliştirme projelerine harcanan geri dönüşü olmayan maliyetler tekrarlanmayan maliyetler olmasına rağmen bu anlamda önemli bir faktör. Gerçekten sadece teknoloji kazanmıyorsunuz çok önemli tasarruflarda bulunuyorsunuz. 

“Bizim amacımız malum teknoloji gelişiyor, gelişen teknolojide çıkan yeni unsurları Milli Muharip Uçak’a entegre etmek isteriz. Milli Muharip Uçak aynı zamanda çok sayıda alt sistemi ve alt yükleniciyi içeren yerli kabiliyetleri tetikleyen bir proje. En iyisi olması için çalışacağız. Birçok teknolojide belli zirveleri erişmek için çalışacağız. En iyisini yapmak idealimiz. Ama burada elimizden gelenin en iyisiyle başlayacağız, ondan sonra en iyiye doğru gideceğiz inşallah."

(Kaynak: Türkiye Gazetesi)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...