Yapay zeka beyin çipi takılan hastanın hisleri geri geldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yapay zeka beyin çipi takılan hastanın hisleri geri geldi

TEKNOLOJİ Haberleri

Yapay zeka destekli beyin çipi sayesinde bir hasta, kaybettiği his ve hareketleri geri kazandı. Araştırmacılar bu teknolojinin, felçli hastaların daha bağımsız yaşamasına imkan vereceğini söylüyor.

New York'tan Keith Thomas, 2020'de geçirdiği trafik kazası nedeniyle omurgasından yaralandı ve göğsünden aşağısı felç geçirdi. Ancak son zamanlarda Thomas, Northwell Health'e bağlı Feinstein Biyoelektronik Tıp Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zeka beyin implant teknolojisi sayesinde, kaybettiği hislerine yavaş yavaş kavuşmaya başladı. Engadget'in haberine göre, hasta artık kolunu istediği gibi hareket ettirebiliyor ve kız kardeşinin elini tuttuğunda hissedebiliyor.

Araştırma ekibi ilk etapta, beyninin kol hareketlerinden ve ellerindeki dokunma duyusundan sorumlu kısımlarını tam olarak belirlemek için beyni MRI'larla (manyetik rezonans görüntüleme) haritalamak için aylarca çalıştı. Daha sonra, dört ay önce cerrahlar beynine mikroçipler yerleştirmek için 15 saatlik bir operasyon yaptı. Hatta cerrahi işlem esnasında Thomas, elindeki hissi söyleyebilmesi için uyutulmadı. Mikroçipler beyne yerleştirildi ve başının üst kısmına ise harici bağlantı noktaları yerleştirildi. Bu bağlantı cihazları yapay zeka (AI) algoritmalarıyla bir bilgisayara bağlandı. 

HER ŞEY DÜŞÜNCE İLE BAŞLIYOR

Araştırmacılar bu yaklaşımı 'düşünce güdümlü terapi' olarak adlandırıyor, çünkü her şey hastanın düşüncesiyle başlıyor. Örneğin, elini hareket ettirmeyi düşündüğünde, beyin implantı bilgisayara sinyaller gönderiyor, bilgisayar da hareketi uyarmak için omurgasındaki ve el kaslarındaki elektrot bağlantılarına sinyaller gönderiyor.

Ayrıca çalışmada, hastanın parmak uçlarına ve avuç içlerine de sensörler yerleştirildi. Bu sistem sayesinde hasta, kolunu istediği gibi hareket ettirebildi ve laboratuvarda ablasının elini tuttuğunu hissedebildi.

Araştırmacılar, Thomas'ın hissedebilmesi için bilgisayara bağlı olması gerektiğini ancak sistem kapalıyken bile iyileşme belirtileri gösterdiğini söylüyor. Çalışma başladığından beri kol gücü görünüşe göre iki katından fazla arttı ve ön kolu ve bileği artık bazı yeni hisler kazandı. Her şey yolunda giderse, ekibin düşünce güdümlü terapisi, dokunma ve hareketlilik hissini daha fazla kazanmasına yardımcı olabilir.

FELÇLİ HASTALARA UMUT OLDU

Bu tekniğin gelişmesi için önünde uzun yıllar olsa da ekip, felçli insanların hayatlarını değiştirebileceği konusunda umutlu. Teknolojinin geliştiricisi ve klinik araştırmanın baş araştırmacısı Chad Bouton, şu şekilde bir değerlendirme yaptı:

"Bu, felçli bir insanda beyin, vücut ve omuriliğin elektronik olarak birbirine bağlanmasıyla kalıcı hareket ve hissi ilk defa sağlıyor. Çalışma katılımcısı kolunu veya elini hareket ettirmeyi düşündüğünde, omuriliğine 'aşırı yükleniyoruz' ve bağlantıların yeniden kurulmasına yardımcı olmak, duyusal geri bildirim sağlamak ve iyileşmeyi desteklemek için beynini ve kaslarını uyarıyoruz. Bu tür 'düşünce güdümlü terapi', oyunun kurallarını değiştirebilir. Amacımız bu teknolojiyi bir gün felçli insanlara daha bağımsız yaşama yeteneği vermek için kullanmak."

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...