Kadınların kabusu meme kanserinin teşhisinde yapay zeka hamlesi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kadınların kabusu meme kanserinin teşhisinde yapay zeka hamlesi

TEKNOLOJİ Haberleri

Yapay zeka destekli kanser taraması, radyologların iş yükünü yarı yarıya azaltabilir. İsveç'te bir grup araştırmacının geliştirdiği yapay zeka algoritmasının, mamogramları inceleyerek meme kanseri teşhisinde insan radyologlar ile aynı oranda başarı gösterdiği açıklandı.

İsveç'teki Lund Üniversitesinde yürütülen bir araştırmada, mamogramları meme kanseri teşhisi koymak için tarayan bir yapay zeka geliştirildi. Yapay zekanın hata oranını test etmek için 2021-2022'de bir yıldan biraz fazla bir süre boyunca 40 ila 80 yaş aralığındaki 80 bin 33 kadının mamogramları yapay zeka ve radyologlar tarafından inceledi. Hem yapay zeka destekli hem de geleneksel taramalar yüzde 1,5 yanlış pozitif sonuç verdi.

En etkileyici olan ise, yapay zeka tarafındaki radyologların meslektaşlarına göre 36 bin 886 daha az ekran okumasına bakmak zorunda kalmasıydı ve iş yüklerinde yüzde 44 azalma oldu. Araştırmacılar, daha önce aynı amaçla tasarlanan yapay zeka çalışmalarından daha başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurguladı. 

YAPAY ZEKA AYNI ÖNERİLERDE BULUNDU

Yapay zekanın mamogram kanser taramasında kullanılmasının, yanlış pozitif sonuçları artırma riski olmaksızın radyologların iş yükünü güvenli bir şekilde neredeyse yarı yarıya azaltabileceğini buldular. Üstelik çalışma, yapay zekanın önerilerinin birlikte çalışan iki radyoloğun önerileriyle aynı olduğunu ortaya koydu. 

Anadolu Ajansı'nın BBC'den aktardığı bilgilere göre, çalışmanın yazarlarından Dr. Kristina Lang, "Meme kanseri teşhisi için geliştirdiğimiz yapay zekanın yanı sıra bir radyoloğun da onayı gerekiyor. Ancak teşhislerde genellikle iki radyoloğun onayı gerektiği düşünülünce yapay zeka desteği sağlık sektöründeki iş yükünün hafiflemesine yardımcı olabilir." ifadelerini kullandı.

Lang, geliştirdikleri yapay zekanın yardımıyla meme kanserinde teşhis süresinin azalmasını umduklarını belirtti.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), meme kanseri takip programlarına söz konusu yapay zekayı entegre etmeyi planladıklarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçları, The Lancet Oncology dergisinde yayımlandı.

(Kaynak: Anadolu Ajansı, Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...