Sağlığı yaşayarak öğreten sergi

- Güncelleme:
Sağlığı yaşayarak öğreten sergi

Türkiye Cumartesi Haberleri

Kendi alanında bir ilk olan “Sağlığı Anlamak” sergisi, toplumda düşük olan sağlık okuryazarlığını yükseltmek amacıyla Türkiye’yi dolaşıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Türkiye çapında gerçekleştirilen Sağlık Okuryazarlığı Araştırması’nın sonuçlarına göre aslında kendi vücudumuz ve sağlığımızla ilgili fazla bir şey bilmiyoruz. Sağlıkla ilgili bize sunulan bilgilerin doğruluğunu, yanlışlığını değerlendiremiyoruz. Araştırmaya göre toplumun yüzde 42’si sağlıkla ilgili doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etmekte zorlanıyor. Üstüne üstlük doktorların ve sağlık çalışanlarının açıklamalarını anlamadıkları zaman soru da soramıyor. Bu durumda soru sorabilenlerin oranı sadece yüzde 18.  Katılımcıların yüzde 60’ı sağlıkla ilgili bilgileri internetteki haber sitelerinden ya da sosyal medyadan alıyor.

Tablo bu olunca, toplum sağlığını koruyabilmek için sağlık okuryazarlığını yükseltecek faaliyetler önem kazanıyor. Bu faaliyetlerden en ilginci, kendi alanında bir ilk olan Sağlık Okuryazarlığı Sergisi. Araştırmayı gerçekleştiren Bayer ilaç firmasının, Dünya Sağlık Okuryazarlığı Günü’nde İstanbul Fişekhane’de açtığı “Sağlığı Anlamak” sergisi, 11-20 Kasım tarihleri arasında Ankara Panora AVM’de olacak. Daha sonra İzmir, Antalya ve diğer şehirleri de dolaşarak izleyicilerine sağlığı görerek ve tecrübe ederek anlatacak. 

Sağlığı yaşayarak öğreten sergi

Sağlığımızı eğlenerek öğretmeyi  hedefleyen sergi aynı zamanda görsel karakterlerle de renklendirilmiş.

Sergide dolaşım ve sinir sistemi, bağışıklık sistemi, gündelik sağlıklı yaşama alışkanlıkları, vitaminler gibi pek çok konu interaktif alanlarda zaman zaman VR gibi farklı tecrübe metotlarıyla aktarılıyor. Çocuklar kadar büyüklerin de keyifle dolaşabileceği sergi, vücudumuz, hastalıklar ve teşhis metotlarıyla ilgili aklımızdaki birçok sorunun cevabını bularak çıkmayı amaçlıyor. Sergiyi özellikle lise, üniversite ve tıp fakültesi öğrencileri merakla geziyor. 

Hiç şaşırmayın... Panoları dolaşırken birdenbire yanınıza kalp, akciğer ya da beyin gelerek size şaşırtmalı bir soru sorabilir. Bir tüyo verelim; sergi alanına girerken bilemediğiniz cevabı çıkarken rahatlıkla verebileceksiniz…

Sağlığı yaşayarak öğreten sergi

GÜNDE 22 BİN DEFA NEFES ALIP VERİYORUZ

İşte sergiyi dolaşırken sağlıkla ilgili gözüme çarpan rakamlar…
> Sağlıklı anlamına gelen “hygies’’ kelimesi, Yunan mitolojisinde tıbbın babası olarak bilinen Asklepios’un kızı Hygiea’dan geliyormuş.
> Yalan söylemek, burnunuzun soğumasına yol açıyormuş. İspanya’da yapılan bir çalışmada saptanan bu durum “Pinokyo etkisi” olarak adlandırılmış. 
> Kadınların vücut sıcaklığı erkeklerden 0,2 derece yüksekmiş. Ancak elleri 1,5 derece daha soğukmuş.
> Yaşlandıkça vücut sıcaklığımız düşüyormuş. Bu yüzden ileri yaşlarda normal vücut sıcaklığının 36,5  derece olması yaşlılarda ateşli hastalık tespitini zorlaştırıyor.
> Her gün yaklaşık 22 bin defa nefes alıp veriyormuşuz. 
> Tükürük bezleri günde yaklaşık 1-2 litre tükürük üretiyormuş. 
> İnsan kalbi 70 senelik bir ömürde yaklaşık 2,5 milyar kere atıyormuş.
> İnsan beyninde yaklaşık 86 milyar nöron bulunuyormuş.
> İnsan gözü bir dijital kamera olsaydı 576 megapiksel olurmuş.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...