Metroda galeri de var müze de... Sanat durakları

- Güncelleme:
Metroda galeri de var müze de... Sanat durakları

Türkiye Cumartesi Haberleri

Sanat yer altına indi! Bazı metro istasyonları galerilere ev sahipliği yapıyor, bazıları ise usta isimlerin eserlerini duvarlarında barındırıyor...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Büyüyen metropoller ve genişleyen yer altı ulaşım ağlarıyla her gün milyonlarca insan yer altında seyahat ediyor. Dünyada pek çok metro ağı, sergilenen eserler âdeta sanat galerisine dönüşmüş durumda.

Her ne kadar Türkiye, metro ulaşımında henüz gelişmekte olsa da, yeni açılan hatlarla metropollerde seyahat kolaylaşıyor. Enteresan ama metrolar sayesinde sanata da ulaşmak daha kolay hâle geliyor! Türkiye’deki bazı metro istasyonları yer altında sanat galerilerine ev sahipliği yapıyor, bazıları ise usta sanatçıların eserlerini duvarlarında barındırıyor...

TAKSİM SANAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında Taksim metro durağında açılan Taksim Sanat, yer altındaki sanat galerilerinin en aktifi… Her gün yüz binlerce kişinin geçtiği bir noktada yer alan galeri, “Vaktim yok” diyenleri de âdeta sanata maruz bırakıyor. Taksim Sanat’ta son yıllarda ise çağdaş sanat projeleriyle bağımsız sanatçılara yer açılıyor. Galerideki en yeni sergi olan “Umut ve Güven” ise İyilik İçin Sanat Derneği tarafından 12 Mayıs’ta açılacak.

TÜNELİN UCU SANATA ÇIKTI

Taksim’deki Gezi Parkının altında yer alan “Yaklaşım Tüneli” ise Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın inşası esnasında yapılan ve artık sergi mekânı olan bir tünel… “Yaklaşım Tüneli”nde geçtiğimiz yıl bazı sergiler açıldı ve İstanbul Bienali’nin faaliyetlerine ev sahipliği yapıldı.

Metroda galeri de var müze de... Sanat durakları

İSTANBUL DİYALOG MÜZESİ

İstanbul’un yer altındaki duraklarında bir müze de var… Engelli ve engelsiz fertlerin ön yargılarını kırmak için DİSODER tarafından Gayrettepe metro istasyonunda kurulan İstanbul Diyalog Müzesi, tamamen karanlık ve sesten izole olarak oluşturulan iki ortama sahip. Müzede zaman zaman sanatla ilgili aktiviteler de yapılıyor. 

METRODAKİ RÖLYEFLER

Geçtiğimiz haftalarda açılan Başakşehir- Çam ve Sakura Şehir Hastanesine paralel metro hattı da tasarımı ile de dikkat çekiyor. Tasarım şehir hastanelerinin bulunduğu bölgelerde yetişen ağaçlarla tasvir ediliyor. Mimaride ise özel boyamalarla gerçekleştirilen rölyefler yer alıyor. 

İZMİR'DE BÜYÜK BİR SAHA

İzmir’de de metroda sanat galerisi var. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarafından Konak Metro İstasyonu içinde açılan Konak Metro Sanat Galerisi, istasyonun Kemeraltı girişindeki iki bin metrekarelik alanda sergilere ev sahipliği yapıyor. 

KIZILAY MERKEZ!

Ankara Kızılay Metrosu içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kızılay Metro Sanat Galerisi bulunuyor. Galeri zaman zaman farklı sergilere ev sahipliği yapıyor. Ankaralıların hizmetine sunulan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’nda ise tarih kokan illüstrasyonlar bulunuyor. 

Metroda galeri de var müze de... Sanat durakları

DÜNYANIN İKİNCİ EN ESKİ METROSU SANAT ALANI OLACAK

Türkiye’nin metro mazisi çok eskiye dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda Sultan Abdülaziz zamanında dünyanın en eski ikinci metrosu olarak Galata ve Karaköy arasında “Tünel” hattı inşa edilmişti.

Metroda galeri de var müze de... Sanat durakları

1875’te yapımı tamamlanan Metro Han da bu sebeple ortaya çıkmıştı. Osmanlıdaki yenilikçi icraatın numunesi olan tarihî bina, İBB tarafından restore ediliyor. Fransız mühendis Eugéne-Henri Gavand tarafından dizayn edilen Metro Han’ın bir sene içerisinde müze, kütüphane ve faaliyet sahalarıyla kültür sanata da kapılarını açması bekleniyor.

AJANDA

> Taşı toprağı kitap!

8. Üsküdar Kitap Fuarı, bugün kapılarını açıyor. “Üsküdar’ın Taşı Toprağı Kitap” sloganıyla 7 Mayıs’a kadar devam edecek fuarda, 120 yayınevi ile 500 yazar İstanbullularla buluşacak. Fuarda yazarların katılacağı 840 söyleşi ve sempozyum faaliyeti tertiplenecek. 

> 524 eser müzayedede

Artium Modern, “Türk Resim Sanatına Atılan İmzalar” adlı müzayedesinde Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Bedri Rahmi Eyüboğlu, Turan Erol ve Zeki Faik İzer gibi sanatçıların 524 eserini satışa sunacak. Müzayede yarın saat 14.01’de “artiummodern.com” web adresinde online olarak gerçekleştirilecek.

> Pera’da bahar konseri

Pera Müzesinin “Türk Müziği Konserleri” nisan ayında “Bahar Şarkıları” konseriyle dinleyicisiyle buluşuyor. Misafir solistler Canan Sezgin Geylan, Yahya Geylan, genç solist Özge Özoğuz ve küçük solist Ayşegül Geylan’ın yer alacağı konser, yarın 15.30’da Pera Müzesi Oditoryumunda gerçekleşecek. 

KİTAP

> Çin tarihinde yolculuk

Dünya politikasında son yıllarda en çok öne çıkan ülkelerden biri olan Çin, en kadim medeniyetlerden biri de... Tarihçi Linda Jaivin’in Kronik Kitap tarafından Türkçeye kazandırılan “Kısa Çin Tarihi” eseri, küçük bir kabileden dünyayı endişeye sevk eden bir süper güce dönüşen bu ülkenin tarihini, hülasa şekilde anlatıyor.  Eserde, kâğıdın bulunuşundan Çin Seddi’nin inşasına, Ming Hanedanı’ndan Xi Jinping’in Çin’ine kadar geçen binlerce yıl, öne çıkan noktalarıyla okuyucuya sunuluyor. 

> Tokgöz’ün “hisli” hatıraları

Osmanlının modernleşmesinde gazete ve dergilerin büyük tesiri oldu. 1891-1944 yılları arasında yayımlanan Servet-i Fünûn ise Türk basın tarihinin en dikkat çeken dergileri arasında yer aldı... Kapı Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan “Matbuat Hatıralarım” adlı eser, işte bu derginin kurucusu olan Ahmet İhsan Tokgöz’ün hatıralarını barındırıyor. Eserde Osmanlının mühim şahısları ve yayıncılık dünyası hakkında enteresan satırlar bulunuyor. Evet, her hatırat sübjektif bir dille kaleme alınmıştır. Ancak Tokgöz çalkantılı bir devri, başka bir dönemden tasvir ederken sık sık hislerine ve “hafızasına” mağlup oluyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...