Vitamin eksikliğinin 10 belirtisi

- Güncelleme:
Vitamin eksikliğinin 10 belirtisi

Türkiye Cumartesi Haberleri

Modern hayat şartları ve dengesiz beslenme, milyonlarca kişinin vitamin ve mineral eksiklikleri yaşamasına sebep oluyor. Besinlerle almadığımız vitamin ve mineraller, hayat kalitesini bozan şikâyetlerle kendini gösteriyor.

Dünya genelinde iki milyardan fazla kişiyi etkileyen “gizli açlık” tehlikesi büyüyor. Alınması gereken temel mikrobesinlerin eksikliği olarak tanımlanan gizli açlık, modern toplumları da etkiliyor. Uzmanlar, kötü beslenen ve hareketsiz hayat tarzları yüzünden dünyada milyonlarca insan en az bir vitamin ya da mineralin eksikliğini çektiğini söylüyor. Çoğu zaman hayat kalitemizi bozan belirtilerle ortaya çıkan bu eksiklikleri tamamlamadığımız için şikâyetlerimiz yıllarca devam edebiliyor. Hangi vitaminlerin eksikliği hangi belirtilerle kendini gösteriyor, işte cevabı ve çözüm yolları:

> Yorgunluk:  Bütün hastalıklarda en sık görülen belirtilerinden biri olmasına rağmen yorgunluğun sebebi kansızlık olabilir. Demir eksikliği olan bir kişinin, kanında yeterince oksijen dolaşmadığı için kendini yorgun hissedebilir. Demir alımını artıran bir diyete ek olarak sığır eti, kuzu eti, tavuk, ıspanak, brokoli, çilek ve karpuz gibi demir açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.

> Saç kaybı: Sağlıklı bir saç için demir, protein, niasin olarak bilinen B3 vitamini,  kan dolaşımını artıran ve biyotin adı verilen B7 vitaminin normal düzeylerde olması gerekir. Biyotin vücuttaki keratin üretimini desteklediği için saç sağlığını da destekler.

> Kepek: Demir, protein, niasin, B6 vitamini ve piridoksin eksikliği kepeklenmeye sebep olur. Niasin kafa derisine kan dolaşımını artırır.  Piridoksin balık, kümes hayvanları ve nohutta bulunur. Çinko etlerde, kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve birçok sebzede yaygındır.

> Düzensiz kalp atışı: Kalsiyum vücuttaki kan dolaşımı için çok önemlidir ve kalbin atmasına sebep olan elektrik sinyallerini düzenlemeye yardımcı olur. Kalsiyum eksiklikleri vücudun kan pompalama kabiliyetine zarar vererek ara sıra kalp atışlarının düzensizleşmesine yol açabilir.

> Diş eti kanaması: C vitamini eksikliği diş eti kanamasına yol açar. C vitamini vücudun iyileşme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır ve kan damarlarının, kasların ve diğer dokuların büyümesini destekler. 

> Parmak uyuşması: Şiddetli kalsiyum eksikliği, kişinin parmaklarında uyuşma, karıncalanma hissi duymasına sebep olabilir. Çaresi D vitamini ile birlikte bol bol süt ve süt ürünleri tüketilmesidir.

> Dil şişmesi: Demir eksikliğinin bir başka belirtisi de  kişinin dilinin şişmesi ve iltihaplanması olan ‘anemi dili’dir. Dil şişmesinden B vitamini eksikliği sorumlu olabilir. Kobalamin adı verilen B12 vitamini de ağız sağlığı için çok önemlidir.

> Ağız içi yaralar: Özellikle alt dudağınızın içinde açılan yaranın sebebi uçuk değil, ağızdaki diğer sorunlar gibi demir ve B12 vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir.

> Çizgili tırnaklar: Tırnaklar üzerindeki çizgiler, genellikle diyabet, damar hastalığı ve diğer sağlık problemleri ile ilişkilendirilir. Ancak bazı durumlarda, kişinin diyetinde çinkoya daha fazla ihtiyaç duyduğunun bir işareti de olabilir. Çinko, vücuttaki hücrelerin büyümesini hızlandırmaya yardımcı olur. Çinko eksikliği varsa tırnaklar yeterince sağlıklı görünmez. Çinko açısından zengin besinler arasında kırmızı et, tavuk ve avokado bulunur.

> Kas seğirmesi: Potasyum kişinin sinirlerinin ve kaslarının çalışmasına yardımcı olan bir elektrolittir. Eksikliği durumunda kasların çalışmasını sağlayan elektrik sinyalleri bozulur. Sonuç olarak kaslar kontrolsüz bir şekilde seğirmeye başlayabilir. Muz, potasyum eksikliği için en ünlü çözümdür. Ancak fasulye, patates ve yeşil sebzeler gibi diğer yiyecekler de mükemmel kaynaklardır. ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...