İlacın ucuz olmasına aldanmayın! Alışveriş sitelerinde 'sahte vitamin' oyunu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İlacın ucuz olmasına aldanmayın! Alışveriş sitelerinde 'sahte vitamin' oyunu

Sağlık Haberleri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de ilacın İlaç Takip Sistemi ile üretimden eczaneye kadar dijital olarak takip edildiğini ve eczaneden alınan ruhsatlı hiçbir ilaçta sahtecilik olamayacağı yolundaki açıklamasının ardından gözler internete çevrildi. İnternette ilaç satışı yapılamadığına ancak besin ve gıda takviyelerinin satıldığına dikkat çeken uzmanlar, bu ürünler arasında sahtelerinin bulunabileceği uyarısı yaptı.

Uzmanlar, kıyafetten elektroniğe, kozmetikten yiyeceğe kadar neredeyse bütün ihtiyaçlarımızı karşıladığımız alışveriş sitelerinde satılan vitamin ve gıda takviyelerine karşı uyarıda bulunuyor. Güvenilir alışveriş sitelerinde pazarlanan bazı “çok satılan vitamin ve gıda takviyelerinin” arasında sahtelerinin de bulunduğunu söyleyen Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Kâzım Aykanat “Özellikle Covid-19 döneminde bağışıklığı artırmak için vitamin ve minerallere talep patladı. Hâlâ devam eden bu ilgi sahte ürün pazarlayanların işine yaradı. Bir dönem yasal olmayan sitelerden satış yapan sahteciler, şimdi alışveriş sitelerinden ürün pazarlıyor. İçinde ne olduğu bilinmeyen bu ürünler başta karaciğer bozuklukları olmak üzere vücuda geri dönüşü olmayan hasarlar verebiliyor” dedi.

Son dönemlerde güvenilir markaların ürünlerinin sahtelerinin de alışveriş sitelerinde satıldığına dair şikâyetler aldıklarını ifade eden Ecz. Aykanat “Aralarında çok satılan Tarım Bakanlığı onaylı ürünlerin de sahtesi var. Sahte ürünü sadece analizlerle ayırt etmek mümkün. İlaç firmalarının bununla uğraşması çok masraflı. Uğraşsalar da başarılı bir sonuç elde etmeleri çok zor.  O yüzden bu denetimlerin artırılıp bu sahteciliğin önüne geçilmesi gerekir” diye konuştu.  

ALIŞVERİŞ SİTESİ SORUMLU DEĞİL

Alışveriş sitelerinin pazarladıkları ürünlerde herhangi bir kanuni sorumluluğu olmadığını sadece taşıyıcı ve aracı olarak görev aldıklarını hatırlatan Ecz. Aykanat “Bu sitelerde parasını veren herkes bir mağaza açabiliyor. Bu alışveriş sitelerinde güvenilir ecza depolarının ürünleri olduğu gibi, sadece internet üzerinden alışveriş yapan depolar da var. Takas deposu dediğimiz kurumsal olmayan, bazı küçük depoların pazarladığı ürünlerde problem var.  Adı ilaç olmasa da iyileştirmek ya da sağlığın devamı için kullanılan besin takviyelerinin de içeriği, üretimi, taşınması, saklanması aynı ilaç gibi özelliklere sahiptir. İnternette pazarlanan dolayısıyla denetimden kaçan bazı ürünlerin içinde ne olduğu ve hangi şartlarda saklandığı, son kullanma tarihleri bilinmiyor. Sıkıntı burada başlıyor. Bunları kimse denetlemiyor. Ürünü ile ilgili sahtecilik iddia eden firmanın kendisi tespit ettirmek için uğraşıyor, para harcıyor. Ancak, prosedürdeki açıklar sebebiyle yakalanan kişiler kolaylıkla yakalarını kurtarıyor. Bu durumda firma hem yakalatmak için para harcıyor hem de ürününün adı sahteciliğe karıştığı için olduğu satışları düşüyor. İki defa zarar görüyor. Ama sonuçta en büyük zararı vatandaş görüyor” açıklamasını yaptı.

UCUZ OLMASI İYİ DE!

Bu tür ürünlerin internet üzerinden satışının rekabet sağlanması ve vatandaşın ucuz ürüne ulaşabilmesi için desteklendiğini anlatan Ecz. Aykanat “Vatandaşın ucuz ürün alması ile ilgili bir sıkıntı yok. Biz eczacılar da ilacın ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Ama burada konu denetimsizlik. Alışveriş sitelerine ürün sağlayan bütün depoların sıkı denetlenmesi gerekir. Çünkü denetleyemediğin yerde ucuzluk değil sahtecilik olduğu vakit, vatandaş ucuza aldığı ilaçla sağlığından oluyor. Burada bir dengesizlik var” diye konuştu.

ÇELİŞKİ VAR! ECZANELER SATAMIYOR, SİTE SATIYOR

Vitamin ve besin desteklerinin üretim ve pazarlamasının, bütün dünyada insan sağlığına katkısı olan ve ciddi denetim altında olması gereken bir sektör olduğunu hatırlatan Ecz. Aykanat “Ülkemizde ilacı en iyi bilen ve işi ilaç satmak olan eczaneler internet sitesi açamıyor ve internetten ilaç satamıyor. Bu yasak. Durum böyleyken ayakkabı, elbise satılan bir sitede vitamin ve minerallerin pazarlanabilmesi düşündürücü. Bu sahte ürünlerin içinde ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Doğal olarak pazarlanan ürünlerde ilaç etken maddesi bulunabiliyor. Mesela ilaç formunda 10 mg etken madde bulunması gereken ürünün içine 19 mg etken madde koyabiliyorlar. Bu tür örnekler karaciğer hasarından kalp krizine, ölüme kadar giden sonuçlara yol açabiliyor. İnsanlar herhangi bir sorumlu bulamıyor. Vatandaşın bu tür ürünleri de ilaç gibi eczaneden almasını tavsiye ediyoruz” dedi. ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...