Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Eli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı
Yasam

Eli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı

Son Güncelleme: 25 Mart, 2025 - 14:18
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Kahramanmaraş mutfağının önemli lezzetlerinden, coğrafi işaretle tescillenen "eli böğründe" yemeği, ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden sayılıyor. Uzun yıllardır "eli böğründe" yapan Alican Börekçi tarifi vererek püf noktalarını anlattı, hem de isminin anlamını açıkladı.

Kaydet
a- | +A

Geleneksel taş fırınlarda pişirilen "eli böğründe" yemeği kuzu etiyle hazırlanıyor.

Adını, hazırlanışı sırasında malzemelerin yan yana konulması ve pişerken bekleyen esnafın elini kaburgasının çevresine koymasından alan yemeğin temel lezzetini kaburga eti ile kuyruk yağı veriyor.

Domates, biber ve sarımsak gibi malzemelerle zenginleştirilen yemek, taş fırında yaklaşık 15 dakika pişirildikten sonra servise hazır hale geliyor.

Eli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 1. Resim
Başlık ResmiEli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 1. Resim

Kahramanmaraş'ta yaygın olarak tüketilen bu yöresel lezzet, özellikle ramazan ayında ilgi görüyor.

Eli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 2. Resim
Başlık ResmiEli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 2. Resim

ESNAF ELİ BÖĞRÜNDE BEKLER

Şehirde uzun yıllardır "eli böğründe" yemeği yapan işletmeci Alican Börekçi, yemeği geçmişte çarşı esnafının pratik öğle yemeği olarak tükettiğini söyledi.

Börekçi, yemeğin günümüzde kentin ve bölgenin sevdiği lezzet haline geldiğini ifade ederek, "Eli böğründe aslında bizim çarşı yemeğimizdir. Çarşıda esnaf yağ tenekesini keser, tenekenin içerisinde et, domates ve biber koyarak bu yemeği hazırlayıp fırına gönderirlerdi. Hem ucuz olması hem de hızlı hazırlanması bu yemeğe ilgiyi artırdı. Kasaba gidildiğinde de bu yemeğin pişmesi 15 dakika civarında sürdüğü için esnaf orada elini böğrüne koyarak beklediği için bu isimle anılmaya başladı. Bugün ise Kahramanmaraş'ın tescilli yemeklerinden biri haline geldi." dedi.

Eli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 3. Resim
Başlık ResmiEli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 3. Resim

BAHARAT GİRMEZ

Yemeğin az yağlı kaburga etiyle odun ateşinde pişirilmesinin önemli olduğunu belirten Börekçi, şöyle devam etti:

"Eli böğründe yemeği kuzu etinden olur, biz burada genellikle koyun eti kullanırız. Yani koyun eti dediğim, tüm gövdede 22-23 kilogramı geçmeyecek etleri kullanırız, biraz yağlı olacak. Eli böğründe yemeği kaburga kısmından olur, odun ateşinde pişer. Baharat girmez, ete az biraz kekik atmak isterseniz, kekik atabilirsiniz."

Eli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 4. Resim
Başlık ResmiEli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 4. Resim

Vatandaşların ramazanda yemeğe yoğun talep gösterdiklerini belirten Börekçi, şunları kaydetti:

"Sırf bu lezzet için Kahramanmaraş'a geliyorlar, Kahramanmaraş'ta da bizi buluyorlar, biz de burada kendilerine lezzetimizi tattırıyoruz. İstanbul, Konya, İzmir gibi şehirlerden yemeği tatmak için gelen misafirlerimiz var. Çevre illerden gelenler de oluyor, buraya gelenler eli böğründe yemeğini daha çok istiyor, daha çok seviyorlar. Ramazanda genellikle müşterilerimiz eli böğründe yemeğini tercih ediyor ve öyle bir şey ki, en büyük reklamı müşteri yapıyor."

Eli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 5. Resim
Başlık ResmiEli böğründe tarifi ve püf noktaları! Kahramanmaraş'ın tescilli lezzetini ustası anlattı - 5. Resim
 

"İLK DEFA BURADA TATTIM, SEVEREK YİYORUM"

Ramazan ayında hem Kahramanmaraşlıların hem de şehir dışından gelen misafirlerin en çok tercih ettiği yemeklerden biri olan eli böğründe, gastronomi turizmi açısından da kente önemli katkı sağlıyor.

İstanbul'dan gelen Hediye Sezen Erşahan, eli böğründe yemeğiyle ilk kez Kahramanmaraş'ta tanıştığını belirterek, "Ben İstanbulluyum, bu yemeği daha önce hiç bilmiyordum. İlk defa burada tattım, severek yiyorum. Adı biraz değişik gelmişti ilk zamanlarda, herkes gibi. Çok beğenerek yiyorum, herkese de tavsiye ediyorum. Çok ayrı bir tat, çok severek yiyeceğinize eminim." dedi.

Erşahan, yemeğin adını duyduğunda patlıcana sarılmış bir köfte beklediğini ancak farklı bir sunumla karşılaştığını ifade etti.

Şanlıurfa'dan gelen Mehmet Türkmen ise eli böğründe yemeğinin adını ilk duyduğunda şaşırdığını ancak tattıktan sonra hayran kaldığını belirtti.

Kahramanmaraş'a özgü bu lezzeti çevresindeki insanlara da önerdiğini aktaran Türkmen, yemeğin özellikle etseverler için ideal bir seçenek olduğunu dile getirdi.

Editör: ALİ TÜFEKÇİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 25 Mart, 2025 - 14:18
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Alman basını itiraf etti: Avrupa ülkeleri Türkiye’nin yeşil pasaportuna dokunmaya cesaret edemiyor
    Alman basınından yeşil pasaport itirafı! "Türkiye'...
    Kaydet
  • 2
    Özgür Özel mezarı başında rakı içmişti! Kamer Genç'in avukatından
    Genç'in avukatından Özel'in rakı görüntülerine tep...
    Kaydet
  • 3
    Gezegendeki her bina artık üç boyutlu haritada: Evinizi de bulabilirsiniz! (Global Building Atlas nasıl kullanır?)
    Gezegendeki her bina artık üç boyutlu haritada: Ev...
    Kaydet
  • 4
    Polislere müjdeyi Bakan Yerlikaya verdi! Çalışma saatlerinde yeni sisteme geçiliyor
    Polislere müjdeyi Bakan Yerlikaya verdi!
    Kaydet
  • 5
    Bakan Işıkhan'dan asgari ücret zammı açıklaması
    Bakan Işıkhan'dan asgari ücret zammı açıklaması
    Kaydet
YAZARLAR
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Dünden bugüne…
    Kaydet
  • Hasan Yavas
    Hasan Yavas Namaz, nimetlere teşekkür etmektir
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Hazret-i Mevlâna, ney çalmadı, dönmedi!
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan Salih bir genç ve saliha bir kız...
    Kaydet
  • Vehbi Tülek
    Vehbi Tülek “Nefis, gerçekten kötülüğü şiddetle emreder!..”
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Türkiye lüks konutta cazibe merkezi oluyor
    Türkiye lüks konutta cazibe merkezi oluyor
    Kaydet
  • Trevi Çeşmesi için biletli giriş geliyor
    Trevi Çeşmesi için biletli giriş geliyor
    Kaydet
  • Avrupa'da kış turizmi bitiyor! Alpler’deki buzullar 8 yıl içinde yok olacak
    Avrupa'da kış turizmi bitiyor! Alpler’deki buzullar 8 yıl içinde yok olacak
    Kaydet
  • Plakayı bezle gizlediğini sandılar altından plaka çıkmadı! Sürücüye ağır ceza
    Plakayı bezle gizlediğini sandılar altından plaka çıkmadı! Sürücüye ağır ceza
    Kaydet
  • Ceza yazılacağını duyunca deliye döndüler! Zabıtaya saldırı kamerada
    Ceza yazılacağını duyunca deliye döndüler! Zabıtaya saldırı kamerada
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Sarıyer'de sıcak saatler! Kayan bina yanındaki gecekonduya yaslandı
Sarıyer'de çatlayan dükkan zemini binayı kaydırdı
Kaydet
Ankara'da Mansur Yavaş sonrası konuşuluyor! Koltuk mücadelesi şimdiden başladı
Ankara'da Mansur Yavaş sonrası konuşuluyor!
Kaydet
Yıkımı rüşvetle engellemişler! Şişli'de bulunan AVM ile ilgili önemli iddialar
Şişli'de bulunan AVM ile ilgili önemli iddialar
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası