İzmit Körfezi simsiyah oldu! Görenler gözlerine inanamadı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
İzmit Körfezi simsiyah oldu! Görenler gözlerine inanamadı

YAŞAM Haberleri  / İHA

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde bulunan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) atıkları sağanakla birlikte İzmit Körfezine karıştı ve körfez simsiyah oldu. Duruma tepki gösteren vatandaşlardan biri "Marmara Denizi’ni hunharca kirletiyorlar" diyerek adeta isyan etti.

Marmara'nın gözde sularından biri İzmit Körfezi çevre kirliği nedeniyle resmen körfezlikten çıktı ve bambaşka bir hal aldı. Kocaeli'nin Dilova ilçesinde çekilen görüntüler vatandaşların tepkisine neden oldu.  Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) çıkan atıklar, önce dereye ardından ise denize döküldü ve İzmit Körfezi bir anda siyaha büründü.

Denizin rengini görerek endişeye kapılan vatandaşlar, her yağışın ardından bu manzarayla karşılaştıklarını ve buna bir önlem alınması gerektiğini söyledi.

'MARMARA DENİZİ HUNHARCA KİRLETİLİYOR'

Durumu tepki gösteren ve Dilovası’nda bir çevre felaketiyle kaşı karşıya olduklarını belirten Gebze-Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı İsmail Sami, "Bu görülen kirli su, Marmara Denizi’ni kirletiyor. Bu kirli suyun sebebi, Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi. Kömürcüler OSB’nin kapatılacağı söylendi, maalesef kapatılmadı. Kömür işletmelerinin sayıları düştü ama tamamıyla kapatılmadı. Bunun için de her yağmurda biz bunu yaşıyoruz. 

Marmara Denizi’ni böyle hunharca kirletiyorlar. Yetkililerden bir an önce oranın kapatılmasını istiyoruz. Verilen sözün tutulmasını istiyoruz. Bu alanın kaldırılacağı söylendi, karma OSB olma ihtimali var. Yapmayın, o bölgenin yan tarafına TOKİ yapılacağı söyleniyor. Karma OSB’nin olması oradaki insanlara rahat vermeyecektir. Orayı kaldırın, bu belayı Dilovası ilçesinin başından tamamıyla atın, herkes rahatlasın. Bugün biter de yarın yine başlar. Karma OSB'de kimin ne yaptığı nasıl denetlenecek? 

'HER YAĞMUR YAĞDIĞINDA BUNU GÖRÜYORUZ'

Kömürcüler OSB sadece kömür işletiyordu. Karma OSB olmasını da istemiyoruz. Bir an önce Organize Sanayi Bölgesi'nin kapatılmasını istiyoruz. Düzenli konut alanları ihtiyacı olduğunu herkes biliyor. Düzenli konut alanları istiyoruz. Bu kirlilik Kömürcüler OSB’den Çatalçeşme Deresi’ne iniyor. Oradan da maalesef Marmara Denizi’ni kirletiyor. Marmara Denizi'nde müsilaj, kirlilik, oksijenin kaybolması gibi büyük problemler varken maalesef her yağmur yağdığında bunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

KÖRFEZ DAHA ÖNCEDE KİRLETİLMİŞTİ

İzmit Körfezi'nin kirletildiği ilk olay bu değil. Daha öncede birçok gemi yıkandığı esnada kirlisuları körfeze dökmüş ve kirliliğe neden olmuştu. Körfezde demirli geminin güvertesinin yıkandığı sırada gemiden akan kirli ve atık suların körfeze dökülmesi üzerine deniz kirliliğine sebep olduğu gerekçesiyle 2 milyon 447 bin 568 lira ceza uygulanmıştı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...