Kestanenin bu faydasını duyunca hemen yemek isteyeceksiniz! Duyan şaşıp kalıyor, inanılmaz
Artık kış mevsimindeyiz ve bu mevsime en çok yakışan meyve ise kestanedir. Sobaların üzerinde çizilerek kesilen ve ardından afiyetle yediğimiz kestanelerin aslında bilmediğimiz ama çok faydalı bir yanı var. Öyle ki hormonlara direkt etki eden kestanenin bu yönünü duyanlar avuç avuç yemek isteyecek. Kilosu 45 TL'den başlayan ve 70 liraya kadar değişen kestane içinde bolca vitamin ve mineral bulundurduğu için vücut için olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir meyvedir aslında. Peki kestanenin pek bilinmeyen ama en önemli faydası nedir? İşte detaylar....
Kış mevsimin vazgeçilmezi olan kestaneler artık hemen hemen artık her yerde satılıyor. Özellikle su sıralar sık sık tüketilen kestaneyi tüketmeniz için muhteşem bir neden daha var. Elbette kestanenin faydaları say say bitmez. İçindeki fosfordan minerallere kadar pek çok faydayı içinde barındıran bu meyvenin pek bilinmeyen bir faydası var ki duyan avuç avuç yemek isteyecek. Beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla önerilen kestanenin tezgahlarda 3 farklı çeşitte yer alan kestanelerin kilosu 40 TL’den başlayıp 80 TL’ye kadar değişiyor.
RESMEN MUTLULUK KAYNAĞI
İçinde bulundurduğu magnezyum ve kalsiyumla beyindeki mutluluk hücrelerine hormon salgıladığı belirtilen kestane kış mevsiminde en çok tüketilen ve tavsiye edilen besinler arasında yer alıyor. Esnaf ve beslenme uzmanları kestanenin hem mutluluk hem de diş sağlığı için sıklıkla tüketilmesini önerirken, kestane aynı zamanda kas ve sinir sistemi rahatsızlıklarına da iyi geliyor.
SİNİR SİSTEMİNE BİREBİR
Birçok alanda insan vücuduna faydalı olan kestanenin etkilerini anlatan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Ayşe Göktaş, “Kestane kış aylarının vazgeçilmez bir besinidir. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor ve magnezyum sayesinde kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar. Kas kramplarının önüne geçmiş oluruz. Aynı zamanda içerdiği fosfor ve B vitaminleri sayesinde sinir sistemini güçlendirir. Aynı zamanda beyindeki mutluluk hormonu yani serotonin salımınız artırılarak bize mutlulukta sağlamış olur” diye konuştu.
FARKLI FARKLI ÇEŞİTLERİ VAR
Kestanenin mutluluk hücrelerini geliştirdiğini belirten Esnaf Ramazan Uğurlu (40), “Genel olarak kestane Aydın, Bursa ve Kastamonu bölgelerinden geliyor. Şuan tezgahımda bulundurduğum kestane Aydın bölgesinden geliyor. 3 çeşit kestane var şuan tezgahımda, ebadına göre fiyatları değişiyor. 40 TL olan, 70 TL ve 80 TL olan kestanelerim mevcuttur. Kestaneyi tezgahımın köşesinde ayırdığım bölümde mangalda pişiriyorum. Zaten genel olarak 2 çeşit kestane bulunur. Bir tanesi oval olan, diğeri de iki tarafı düz olan kestaneler olur. Oval olan kısmını maket bıçağı ile sadece içindeki zarını kesecek şekilde baştan sona kadar kesiyorum.
Kestiğim yerde altta kalıyor. Bu çok önemli ateşte ilk yanması açılması zarını bırakması kolay olur. Diğer iki tarafı düz olanları ise başından sonuna kadar kesiyorum. Kestanenin faydaları kalsiyum oranı çok yüksektir. Demir eksikliğine iyi gelir. Özellikle beyindeki mutluluk hücrelerini canlandırır ve güçlendirir. Özellikle de son zamanlarda mutlu olmaya huzurlu olmaya ihtiyacımız olduğu için fırsat bulursak kestane yemeyi tavsiye ediyorum” dedi.
Öğrenci Buse Ağaçtan (22), “Kışın vazgeçilmezi kestanemizi almaya geldik. Haftada birkaç kere tüketmeye çalışıyoruz. Uzmanların dediğine göre de mutluluk hormonu salgılıyormuş. Biz kabuğunu soyarken dahi mutlu oluyoruz. Demek ki gerçekten doğru” ifadelerini kullandı.
Kestanenin gelmesini iple çektiğini ve sıklıkla tükettiğini belirten Ali Han (52) ise “Kışların vazgeçilmez en kültürümüz kestane, kestaneyi haftada iki, üç defa alırım. Gerçekten güzel oluyor. İnsana da bayağı bir sıcaklık yapıyor. Kestane eski bir kültürümüz olduğu için gıdaların en iyisinden diyebilirim. İnan kışı iple çekiyoruz. Gerçekten kestane vazgeçilmez besinlerimiz arasındadır. Onu o kadar özlüyoruz ki yani gelmesini bir an önce istiyoruz. Geldiğinde haftada 2-3 defa alıp yiyoruz” şeklinde konuştu.(İHA)
