Kış aylarının vazgeçilmezi, kan yapıcı özelliği ile dikkat çekiyor! Üzüm pekmezinin faydası saymakla bitmiyort

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kış aylarının vazgeçilmezi, kan yapıcı özelliği ile dikkat çekiyor! Üzüm pekmezinin faydası saymakla bitmiyort

YAŞAM Haberleri

Yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken, kış aylarının vazgeçilmezi olan pekmezin faydası saymakla bitmiyor. Kan yapıcı özelliği ile dikkat çekiyor...

Kırsal kesimlerde yıllardır geleneksel yöntemlerde yapılan üzüm pekmezinin pek çok faydası var. Kan yapıcı özelliğiyle dikkat çeken enerji deposu üzüm pekmezinin sofralara zahmetli yolculuğu devam ediyor. Yozgat’ın Çekerek ilçesinde vatandaşlar şifa kaynağı olan pekmezi tüketmeye devam ediyor.

Kış aylarının vazgeçilmezi, kan yapıcı özelliği ile dikkat çekiyor! Üzüm pekmezinin faydası saymakla bitmiyort

Evinin bahçesinde pekmez yapan Fazlı Turan, “Pekmez yapıyoruz, üzümü bağdan kesiyoruz ve torbalara koyuyoruz. Toprak atıyoruz ve tahtanın üzerinde üzümü eziyoruz. Kaynatıyoruz ve pekmez yapıyoruz. Pekmezin gribe, soğuk algınlığına, iltihaba çok faydası var; çok güzel kan yapar kışın. Herkesin yemesini tavsiye ediyorum. Bu yıl 150 kilogram kadar pekmez çıkacak. Bir kısmını satıyoruz, kilosu 80-100 lira arasında” dedi.

Kış aylarının vazgeçilmezi, kan yapıcı özelliği ile dikkat çekiyor! Üzüm pekmezinin faydası saymakla bitmiyort

Necdet Kurt ise, “Bağbozumunu yaptık, üzümleri kestik, kaynatmak için getirdik. Pekmez yapıyoruz. Üzümü eziyoruz ve suyunu çıkarıyoruz, kazanda kaynatıyoruz. Kaynanan şırayı durultuyoruz, teşte alıyoruz ve pekmez oluyor. Biz kışın bu pekmezle büyüdük, oldukça şifalı. Organik de olursa daha da şifalı oluyor” şeklinde konuştu.

Kış aylarının vazgeçilmezi, kan yapıcı özelliği ile dikkat çekiyor! Üzüm pekmezinin faydası saymakla bitmiyort

ÜZÜM PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

Bağ bozumu sonrası toplanan üzümlerim pekmez yolcuğu bir çok aşamadan geçiyor. Üzümler yıkandıktan sonra kil toprağının yer aldığı çuvallara konuluyor. Çuvalların çiğnenmesiyle çıkan üzüm suyu, bir saat kadar odun ateşinde kaynatıldıktan sonra dinlenmeye bırakılıyor. Ertesi gün odun ateşinde kaynatılarak kırmızı renk alan pekmez, daha sonra üstü örtülerek güneşte birkaç gün dinlenmeye bırakılıyor. Ardından kaplara konulan güçlü şifa kaynağı pekmez, sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor.

 

ÜZÜM PEKMEZİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
-Vücutta bulunan iltihaplarla savaşır aynı zamanda iltihap söktürücü özelliği vardır.
-Pekmez içerisinde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum sayesinde kemik ve dişlerin gelişimine katkıda bulunarak kemik ve diş sağlığını destekler.
- Bağırsak florasının korunmasına yardımcı olur ve sindirim sistemini destekler.
-İçerisinde bulunan karbonhidrat, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve dengeyi sağlar.
-Pekmezin içeriğinde yer alan demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumuna katkıda bulunan önemli bir mineraldir. Bu sebeple pekmezin en önemli faydalarından biri kan yapıcı özelliğinin olmasıdır.
-Çocuklarda büyümeyi ve kemik gelişimini destekleyen fosfor minerali açısından zengin bir besindir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...