Uludag'da 1000 liralik çorba menüye girdi Bakanlik harekete geçti
Uludağ'da geçen sene 500 liraya satılan bölgeye özgü mantar ve cevizin kullanıldığı çorba bu sene 1000 liradan menüye konuldu. 'Özel çorba' adı altında satışa sunulan ürün bakanlığın radarına takıldı.
Her kış sezonunda fahiş fiyatlarıyla anılan Uludağ'da bir otelin menüsündeki çorba fiyatı gündem oldu. Bölgeye ait mantar ve cevizden oluşan çorba geçen sene 500 lirayken bu yıl 1000 liradan satışa sunuldu.
Çorbanın yüksek fiyatı Ticaret Bakanlığı'nın da dikkatini çekti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bursa Ticaret İl Müdürlüğü tarafından inceleme yapıldığını ve kasesi 1000 TL’den satışa sunulacak olan çorbayla ilgili haksız fiyat artışı tespit edildiğini belirtti.
İşletmede 78 aykırılığın tespit edildiği bildirilirken para cezası verildiği açıklandı.
Uludağ'da 1000 liralık çorba menüye girdi Bakanlık harekete geçti - 1. Resim
FİYATI 2 KATINA ÇIKTI
Gürcan'ın açıklaması şu şekilde:
20.11.2024 tarihinde basında ve sosyal medya mecralarında yer alan, Bursa Uludağ Oteller Bölgesi’nde faaliyet gösteren T.S.T. A.Ş unvanlı işletmede geçen yıl 500 TL’ye satılan bir kase çorbanın bu yıl 1.000 TL’ye satıldığına ilişkin haberler üzerine, Bursa Ticaret İl Müdürlüğümüz tarafından 21.11.2024 tarihinde söz konusu işletmede denetim gerçekleştirilmiştir.
1 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA
Yapılan denetimde, söz konusu çorba fiyatının "6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği" kapsamında incelendiği ve haksız fiyat artışı tespit edildiği belirlenmiştir. Bu yüzden, haksız fiyat artışı kapsamında düzenlenen tutanak, işletme yetkililerinin savunması ve ekleriyle birlikte Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na gönderilecek ve 1.000.000 TL ye kadar cezai işlem yapılabilecektir.
Uludağ'da 1000 liralık çorba menüye girdi Bakanlık harekete geçti - 2. Resim
Ayrıca, "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" ve "Fiyat Etiketi Yönetmeliği" kapsamında yapılan denetimlerde şu hususlar tespit edilmiştir:
İşletmede satışa sunulan 38 ürünün ayırıcı özellikleri belirtilmemiştir. Bu eksikliğin hem kapı girişinde hem de işletme içerisinde mevcut bulunmaması nedeniyle 76 aykırılık tespit edilmiştir.
Fiyat listelerinde, tüm vergiler dahil ürün satış fiyatı ve bu fiyatın uygulamaya başlandığı tarih belirtilmemiştir.
Bu nedenlerle fahiş fiyattan ayrı olarak Bursa Ticaret İl Müdürlüğümüzce toplamda 78 aykırılık tespit edilmiş olup söz konusu aykırılıklardan dolayı işletmeye toplam 171.600 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Ticaret Bakanlığı olarak, tüketicilerimizin mağduriyetini önlemek ve piyasa dengesini korumak amacıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.