Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Zararlı balıkları karşı robot balıklar geliyor

Zararlı balıkları karşı robot balıklar geliyor

Bilim insanlarının çalışmasıyla Avustralya sularındaki istilacı balıkların popülasyonunu düşürmek için onları korkutup iyi türlerin korunmasını sağlayacak robot balıklar üretildi.

Kaydet
a- | +A

Avustralya’nın Batı Avustralya (UWA) Üniversitesi, İtalya’nın Padova Üniversitesi ve ABD’nin New York Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı robotik balıkların, sudaki biyolojik çeşitliliği koruyarak istilacı balıkların çoğalmalarını önlediği açıklandı.

UWA'nın resmi sayfasından yapılan açıklamaya göre, robot balıkların suda biraz bile görünmesi, diğer balık türlerinin çoğalmalarını tehlikeye atan sivrisinek balıklarının üzerindeki korku ve stresi artırıyor.

Sulara salınan robotların oluşturduğu korku ve stresin etkisiyle davranışları ve fizyolojisi değişen sivrisinek balıklarının saldırganlıklarının yanı sıra doğurganlığı azalıyor. Bu sayede sivrisinek balıklarının etkisinden kurtarılan balıklar ve diğer canlıların hayatta kalmaları sağlanıyor.

SİVRİSİNEK BALIKLARI EN KÖTÜ 100 İSTİLACI TÜRDEN BİRİ

Projeye liderlik yapan UWA Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Dr. Giovanni Polverino, Güney ABD'ye özgü sivrisinek balıklarının dünya çapında tatlı su balıklarını ve iyi türleri tehdit eden en kötü 100 istilacı türden biri olduğunu söyledi.

Ekip tarafından 2018’de yapılan ve sivrisinek balıklarını yüzyıllardır başarıyla kontrol eden çipura levreklerinin görünüş ve hareketini taklit eden robot balığın Avustralya sularındaki diğer balıkların korunmasında kullanıldığını anlatan Dr. Polverino, robotun sivrisinek balıklarına gerçek bir levrek gibi saldırı yaptığını söyledi.

Sivrisinek balığı olarak bilinen Gambusia balıklarının yaklaşık 100 yıl önce sivrisineklerle mücadele etmeleri için Avustralya'ya getirildiği biliniyor. Ancak Avustralya'nın tatlı su canlılarını tehdit eden en tehlikeli türlerden biri konumunda.

BAKMADAN GEÇME
Bilim kurgu filmleri gerçek oluyor: Robotlarla yaşama fikrine alışalım
HABER

Bilim kurgu filmleri gerçek oluyor: Robotlarla yaşama fikrine alışalım

BAKMADAN GEÇME
Robot üreticisinden teklif: İnsansı robota yüzünü verene 200 bin dolar
HABER

Robot üreticisinden teklif: İnsansı robota yüzünü verene 200 bin dolar

BAKMADAN GEÇME
Bu sistem adeta cerrahların eli kolu: “Robotik cerrahi”
HABER

Bu sistem adeta cerrahların eli kolu: “Robotik cerrahi”

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yaşam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.