Dünyayı gezen bir bilim insanının ardından...

A -
A +
Türkiye Gezginler Kulübü Kurucu Başkanı... Birlikte çok gezdik. Seyahatin piriydi. Gençlere gezginliği aşıladı âdeta. İTÜ’de ve gezginler derneğinde beraber çalıştığımız, gayesi çevre ve canlıları korumak olan kıymetli bilim ve irfan adamı kömürün profesörü Orhan Kural Hoca'mızı geçtiğimiz hafta Covid-19 nedeniyle kaybettik. Hocam sıra dışı bir kişilikti. Dünya insanını kucaklayan, evrensel bir adamdı. Bütün dünyayı gezen dünyadaki sayılı insanlardandı. Guinness rekorlar kitabına ülkemiz adına çok büyük katkı verdi. Kömürün dünyadaki en kapsamlı kitabını yazdı. Ayrıca yüzlerce gezi ve kültür üzerine kitabı yayınlandı. Ülkemizdeki okullarda çevre üzerine yaptığı konferanslarla da rekor kırdı. Ülkesi için faydasına inandığı her faaliyeti destekler, zararlı olduğuna inandığı her türlü olaya karşı kampanya yapardı. İçki ve sigara zararlarına dikkat çekti. Türkiye Gezginler Derneği'nin ve "Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği" kurucu başkanıdır. (SARIAY) Benin Cumhuriyeti'nin de fahri konsolosudur. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet, makamı âli olsun. Başımız sağ olsun. Rabbimden ailesine ve sevenlerine sabırlar ve metanetler diliyorum. Ruhu şad olsun. Âmin. Ne mutlu ona ki bu dünyada eserler bırakarak giden kullardan oldu...
      Hüseyin Akarçeşme-Gezginler Kulübü Üyesi/İTO Meclis Üyesi
 
 
Suyu israf etmeyelim!
 
"Sayın Feridun Ağabey, malumunuz bu sene Allah’ın hikmeti yağış yok. Ben Ankara’da yaşıyorum. Barajlarımız SOS veriyor. Vatandaş olarak hassas olalım ama maalesef görüyorum ki kimi apartman yıkıyor kimi araba yıkıyor kimi her zaman olduğu gibi su konusunda hiç dikkat etmiyor. Lütfen köşenizde bu konuyu gündeme getirirseniz seviniriz. Yetkililer bu işe önlem almalı. Su israfı için ne gerekiyorsa yapılmalı israfın önüne geçilmeli” diyen değerli okuyucumuz R. Aksoy, su konusu ülkemizin en önemli meselelerinden birisidir. Aslında dünyanın derdidir su. Temiz su bulmak, temiz su kullanabilmek her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu anlamda bireyler olarak elbette hepimiz tasarruf tedbirleri almalı suyu israf etmemeliyiz.
 
 
“I love zırt pırt” yazıları
 
 Son 40 yılda belediye başkanları AB ülkelerinden kardeş belediyeler ayarlıyorlar. Kardeşlik kapsamında yapılan kimi maaile turistik geziler de tadından yenmiyor.
Kimi başkanlar, yabancı ülkelerin şehirlerinin meydanlarında gördükleri yapay, göstermelik, reklam kokan kutu harf şeklindeki tabelaları pek beğendiklerinden(!) hemen aynısını kendi il ve ilçelerine koyuyorlar.
81 ili, 920 ilçeyi tek tek görmedim. Ama sosyal medyadaki paylaşımlarda sıklıkla rastlıyorum. İlçe ve illerin meydanında iri harflerle "I LOVE zırt pırt" yazılarını görüyorum.  İş yerinin adına sizin de bildiğiniz bir sürü yabancı kelimeleri ekleyenlerden asla alışveriş etmiyorum. Böyle abartı ve özenti isimlerdeki yerlere saç kestirmek için girmiyorum. Vatan, millet, bayrak diye meydanları inleten kimi belediye başkanlarının her yere İngilizce tabelalar koydurmasını da kabul edemiyorum. “Turkish konuş başkanım” diyorum!
        A. Özdemir
 
 
"Yine başaramadım!.."
 
“Feridun Ağabey, bu sefer tamam diyordum ama yine başaramadım galiba. Yine ayrıldım. Bu defa eşim beni bırakıp gitti. Hem de bu defa çocuğum da var. Bu benim üçüncü defa evlilik denemem. Hiç ne kavgam vardır, ne hakaretim. Ne kötü alışkanlığım vardır. Ne gece hayatım… Evimde ocağımda işimde gücümde bir insanım. Para pul geçim derdim de yok. Ama başaramıyorum. Olmadı, yine olmuyor ne yapayım bilemiyorum?” diyen Konya’dan Rumuz: “Eyvah” isimli okuyucumuza; 
Sanki siz mükemmeli arayan bir insansınız. Hayatınızda sıkıntı yoksa bu demek ki detaylarla uğraşmaya başlıyorsunuz. Karşınızdaki insanı acaba kendi standardınızda mükemmeliyetçi biri olmaya mı zorluyorsunuz? Sanki sizin bu dört dörtlük insan olma idealiniz karşınızdakini bunaltıyor mu? Bir de bu açıdan kendinizi sorgulayın. Eşiniz de dâhil insanların size göre yetersizlikleri size kusur gelmesin. “Bunu nasıl başaramaz?”, “Bunu nasıl anlamaz?”, “Bunu nasıl unutur?” gibi detaylar sık sık dile geldiğinde kendi süper zekânız ile baş başa kalabilirsiniz. Unutmayın mutluluk bile tek başına yaşanmaz. (F.A.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.