İyilik yolunda değişen bir hayat

A -
A +

Gamze Özçelik’le mutlaka tanışmalısın. O kadar güzel bir yolda ki’ diyen çok arkadaşım oldu. Hep inanırım, iyi enerjiler bir yerde buluşur. Bunlardan kısa bir süre sonra tak diye karşılaştık. Tevazusu, inandığı yolda yılmadan mücadelesi “Dernek kuruyoruz Burcu” dedikten kısa bir süre sonra hayallerini gerçekleştirmesine duyduğum saygı sebebiyle ne zamandır hayalleri, hayatı ve Umuda Koşanlar Derneği hakkında konuşmak istiyordum. Nasip bugüneymiş.  Güzel yürekli Gamze’ye sohbeti için teşekkürler. İyilik yolunda mücadele eden herkesin yolu açık olsun.

¥ Umuda Koşanlar fikri nasıl doğdu?
Aslında uzun yıllardır devam eden bir yolculuğun varış noktası gibi. Daha fazla resmîleşmek, daha fazla kitleye ulaşıp daha fazla güzellik başarabilmek, yolumuza daha fazla kişiyi yoldaş yapıp, iyiliği daha fazla yayabilmek için bir buluşma noktası olması amacıyla kuruldu.

¥ İlk yardım yolculuğun ne zamandı ve ne hissettin?
Uzun süredir yurt içinde küçük, büyük ne ise ulaşmaya çalıştığım durumlar vardı. Ama ilk olarak yurt dışı yolculuğunu soruyorsan bu, yaklaşık 3 sene önce gittiğim Afrika, Tanzanya yolculuğudur. Uzun süredir bu topraklarda yardım çalışmaları yürüten yakın dostlarımın yanına gidip oğlumla birkaç hafta kalmam ile başladı. Bir sürü bölgeye girip çıktık. Dağıtımlar yaptık. Zaten içimde olan sevda gitgide büyümeye başladı. Kendimi çok özgür hissettim.

İyilik yolunda değişen bir hayat

¥ Siz muhtaçlara yardım uzatıyorsunuz, vesile oluyorsunuz ama orada bu yardımları bizzat teslim etmek nasıl bir his? İnsana neler katıyor?
Bizzat deneyimlemek tabii ki çok başka. Kelimelerle anlatmak zor. Özellikle zor bölgelere bizzat gitmeye çalışıyorum. O havayı solumak, ihtiyaç sahipleriyle kucaklaşmak, o çocukların gözlerinin içine bakmak bambaşka bir duygu. Sevdalanmak gibi. Her zaman kendinden daha zor durumdakilere bakıp şükretmek lazım. İnsanın şükrünü arttırıyor hâliyle.

¥ Gözünü başkalarının acılarına kapatan insanlar var. TV’de görünce bakamayan, unutmaya ve umursamamaya çalışan. Onlara bir mesajın var mı?
Kimseyi yargılayamam. Hakikati görmek isteği önce kişide başlar, yoğunlaşır ve Allah nasip eder. Gerçekle yüzleşmek zordur ama bir o kadar da huzur vericidir. İnsan bir yere kadar yok sayıp, kaçabilir. Her şeyin açığa çıkacağı o gün mutlaka gelecek.

¥ Gamze Özçelik nasıl Gamze Özçelik oldu? Kariyerini değerlendirirsen en başarılı televizyon, oyunculuk işi sence hangisi?  
Bahsettiğin şeyi bence insanlar değerlendirmeli. Ben pek ilgilenmiyorum. Bana unvan gibi geliyor ve hep önüme bakmaya çalışıyorum.

¥ Kutü’l-Amare’den sonra sırada ne var? Ekranlara geri dönecek misin?
Sırada ne olduğu belli değil. Dernekte gerçekten çok yoğunum, yoğunuz. Çok büyük ve önemli bir sorumluluğumuz var. Yepyeni projelerimiz var. Kendimizi hep ileri taşımaya, daha çok cana ulaşmaya çabalıyoruz. Ekran, nasip meselesi. İnan bilmiyorum. Hayırlısı olsun.

İyilik yolunda değişen bir hayat

ARAKANLI MÜSLÜMANLARI ZİYARET BİR BAŞKAYDI
¥ Gittiğin yerler arasında seni en çok etkileyen bir iki ziyareti anlatır mısın? Belki çocuklardan bir sarılma? Belki şaşırtan bir hatıra?
Gittiğim bölgelerde Arakanlı mülteci kampları bambaşka bir deneyimdi. Gözlerinde hep ama hep büyük bir hüzün taşıyorlardı. Sınıra ilk getirilen mültecilerin hâlini, yaşatılan o değersizlik hissini hiç unutamıyorum. Sudan ve Somali de bambaşka deneyimlerdi. Anlatılamaz. Sudan’da ramazan ayında bulunmak, oruç tutmak, yetim, hafız çocuklarla iftar yapmak hayatım boyunca unutamayacağım deneyimlerdi. Susuzluk bu insanlar için ne demek, işte o zaman tam anlamıyla anlamıştım.  Çok ama çok zordu.

¥ Anne olmak seni değiştirdi mi?
Tabii ki. Aslında en çok, içimde saklı duyguları çıkarmama vesile oldu. Oldukça yoğun ve paylaşım dolu bir sekiz buçuk sene yaşadık ki, annelik duygumu çok yoğun bir şekilde tatmin edebildiğimi söyleyebilirim. Çok şükür. Güçsüzlüğümü ve gücümü fark etmeme, sonuna kadar karşılıksız sevgi ve fedakârlığı öğrenmeme ve aynı zamanda hiçbir şeyin sahibi olmadığımı anlamama vesile oldu. Teslimiyeti öğretti.

OĞLUM DA BU YOLDA ÇABALASIN İSTİYORUM

¥ Oğlun da geliyor mu yardım ziyaretlerime veya yoğunlaşan hayatına nasıl yaklaşıyor?
Bazı bölgelere geldi. Çok empati yapabilen, anlayışlı bir çocuk çok şükür. Durumun çok bilincinde ve elinden geleni maddede ve manada fazlasıyla yapıyor diye düşünüyorum. Hep destekçi çok şükür. Genelde sadece dernek faaliyetleri ile ilgili paylaşım yaptığımdan, ayrı kaldığımızı düşünenler oluyormuş. Günlük yaşantımla, oğlumla ilgili özellikle pek paylaşım yapmıyorum. Özel kalsın istiyorum çünkü. Kararı kendi versin. Yoksa merak etmesinler hayatımızın çok büyük bir kısmı birlikte geçiyor çok şükür. Gidip faaliyetleri halledip hemen dönüyorum. Ya da faaliyetleri buradan yürütüp takip ediyoruz. Ona güzel bir örnek olmak, bakış açısını hakikate yöneltmek istiyorum. Amacı olsun, farkına varsın ve büyüdüğünde bu uğurda çabalasın istiyorum. İnşallah başarılı olurum.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.