Antalya’da şovu Ruslar yaptı

A -
A +

Antalya Havalimanı’nda düzenlenen Eurasia Airshow 2018, havacılık sektörünün küresel devlerini bir araya getirdi. Gökyüzünün yıldızlarını aynı parkurda toplayan organizasyonda, özellikle Rusya merkezli kurum ve kuruluşlardan önemli katılım oldu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen organizasyonda konuşan Eurasia Airshow CEO’su Ferhat Yenibertiz, etkinliğin Antalya ekonomisine önemli bir katkı sağladığı ve organizasyonun her yıl tekrarlanmasıyla birlikte havacılık sektöründe ilave iş hacmi oluşturulacağı belirtildi.

TÜRKİYE MERKEZ OLABİLİR
Rusya devleti adına katılım sağlayan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Oleg Bocharov, organizasyon boyunca katılımcı taraflarla yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini, müşterek üretim konusunda çeşitli imkânlar ortaya çıkardıklarını belirtti. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile değerlendirmelerde bulunan Bocharov, Türkiye’deki kuruluşların uçak sanayinde büyük imkânlar barındırdığını ve Türkiye’nin Orta Doğu pazarının merkezi hâline gelebileceğini dile getirdi. Organizasyonda Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar da yer aldı.

STRATEJİK KÖPRÜ  
Millî Savunma Bakanlığının davetlisi olarak gelen Rusya’nın Resmî Savunma Sanayi Kuruluşu Rosoboronexport’ın Başkanı Aleksandr Miheyev, katılım sağladıkları Eurasia Airshow 2018’in prestijli bir organizasyon olduğunu ve her yıl düzenli olarak katılım sağlayacaklarını belirtti. Türkiye’nin başta havacılık olmak üzere askerî ürünler açısından dünyadaki en büyük gelişen pazarlardan biri olduğuna işaret eden Miheyev, Türkiye’nin batı ile doğu arasında ticari bir köprü vazifesi gördüğüne ve bu durumunda ihracatlarını genişletmek için kendileri için önem taşıdığına vurgu yaptı.

SİMÜLATÖR GÖRÜŞMESİ
Eurasia Airshow 2018 konuklarından HAVELSAN İş Geliştirme ve Satış Departmanı Müdürü Erhan Abdullah Kanat, Rusya ve Türkiye arasında MiG-29 savaş jetleri ve Sukhoi Superjet-100 sivil taşımacılık uçakları için simülatör tedarikini görüştüklerini belirtti. Türkiye’nin önde gelen hava elektronik ve yazılım kuruluşlarından olan HAVELSAN’ın sivil taşımacılık uçakları için eğlence cihazları yazılımlarının geliştirilmesi konusunda Rusya ile uzun süredir iş birliği
yapıldığı kaydedildi. Ayrıca HAVELSAN tarafından Rus yetkililere kontrol kulelerinde kullanılmak üzere teknik ekipman teklifleri de sunuldu.

ORTAK PROJE MASADA
Rusya Birleşik Uçak Şirketi (OAK) Askeri Teknik İşbirliğinden Sorumlu Müdürü Viktor Çernov, Airshow 2018’de Rusya ile Türkiye’nin askerî ve sivil havacılık alanındaki ortak projelerinin  görüşüldüğünü ifade etti. Çernov, OAK’ın fuarda aktif katılım gösterdiğini, en çağdaş ve  gelecek vadeden uçaklarını sergilediklerini dile getirdi.

ONUR AIR’DEN 4500 SEFER
Yaz tarifesiyle uçuş ağını genişletecek Onur Air, Antalya, Alanya, Bodrum ve İstanbul’dan Rusya’nın 14 şehrine sefer başlatıyor. Bu yıl Rusya’ya 4.500’e yakın sefer düzenleyecek olan firma, bu uçuşlarla 2018 yılında Rusya’dan gelmesi beklenen 6 milyon Rus turistin 1 milyonunu taşıyacak.

3 HELİKOPTER ALINDI
Russian Helicopters CEO’su Andrei Boginsky ile bir araya gelen Kaan Havacılık yetkilileri Ka-32A11BC model 3 adet helikopterin alımında anlaştı.  2018 yılında satılacak bu helikopterlerin yangınla mücadele operasyonlarında kullanılacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, imzalanan anlaşmanın Russian Helicopters için yeni bir pazar segmenti açtığı, bunun Türkiye’ye ilk sivil helikopter satışı olacağı da vurgulandı.

TEK MARKADA BİRLEŞİYOR
Rusya’nın uzun yıllar sonra geliştirdiği ve hizmete soktuğu Sukhoi imalatı ilk sivil yolcu uçağı olan Süperjet 100 ile üretim çalışmaları hâlen devam eden Irkut şirketinin geliştirdiği MC-21-300 tek marka altında birleşecek. Süperjet 100’ün üreticisi olan Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) şirketinin Başkanı Alexander Rubtsov, yeni markanın ismini yakında açıklayacak.

UÇAK MOTORU RUSLARDAN 
Rus Savunma Sanayi Kuruluşu olan Rostec’in Uluslararası İşbirliği ve Bölgesel Politikalar Direktörü Victor Kladov, Türkiye’nin tanıttığı bazı uçakların üretiminde Rusya’daki fabrikaların kullanılabileceğini belirtti. Kladov, teknik birçok detayın analiz edildikten sonra bir teklif hazırlanacağını ve Türkiye’nin üretmeyi planladığı uçak için Rus motoru temin edilebileceğini dile getirdi. Önümüzdeki günlerde Türk uzmanların Rusya’yı ziyaret edeceği de bildirildi.

Türkiye’nin yıldızı
Organizasyonda ayrıca Türkiye’nin son 15 yılda havacılık, savunma ve uzay sanayiinde geldiği nokta gözler önüne serildi. Yerli Taarruz ve Taktik Geliştirme Helikopteri ATAK’ın gökyüzündeki şovu ise katılımcıları büyüledi. Millî helikopterimiz yerli üretim kategorisinde göz dolduran hava aracı oldu.

***

7.500 TL maaşla kabin işçisi alacak
Katar Hava Yolları büyüyen filosuna paralel olarak artan uçuş ekibi ihtiyacını karşılamak için dünya genelinde kabin görevlisi arıyor. Bu yönde kabin personeli alımı için İstanbul’daki Crowne Plaza’da bir etkinlik düzenleyecek. Başvuruda bulunacakların 21 yaş ve üstü, en az lise mezunu olması ve akıcı İngilizce yazıp konuşması gerekiyor. Kabul edilenler 6 aylık deneme süresi sonunda Katar Hava Yollarında 7 bin 500 TL’den başlayan maaşlarla çalışma şansı yakalayacak. Uçuş saati artıkça personelin maaşı da yükselecek. Başvurusu kabul edilenler Doha’da yaşayacak. Geniş gövdeli uçaklarda sorumlu olduğunda maaşı 15 bin lirayı da geçebilecek. Katar Hava Yolları başvurularda uçuş tazminatı, konaklama, harcırahlar ve görev yeri için gerekli ulaşımın da olduğu bir dizi paket sunacak. Kabul edilenlere Doha’da ortak kullanımlı eşyalı daire de tahsis edilecek.

***

DHL, 135 milyon avro yatırım yapıyor
DHL Express, arabanızın bagajının açılacağı ve sadece belli dakikalarda kuryenin gelip sizin aracınızın bagajına teslimatı yapabileceği bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu uygulamanın değişen tüketici memnuniyeti için yapıldığını belirten Firmanın Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan, İstanbul’daki üçüncü havalimanı için de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özsan,  “Üçüncü Havalimanı’nda en son teknolojideki yatırımları destekliyor olacağız. 135 milyon avroluk bir yatırım yapacağız. Üçüncü Havalimanı e-ticarete hızlı gönderim anlamında katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

***

Sevgili dostum nur içinde yat

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde birlikte dirsek çürüttüğümüz, birçok uluslararası toplantı ve organizasyonun görünmeyen kahramanı olan, çalışkanlığı ve beyefendi kişiliğiyle tanınan Daire Başkanımız Serkan Çelik’i henüz 38 yaşındayken geçirdiği kalp krizi sonucu kaybettik. Acımız büyük, yeri doldurulamaz, katkıları unutulamaz. Mekânın cennet olsun Serkan Başkanım, seni unutmayacağız.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.