Bilet fiyatları tatilcilerin cebini yakıyor

A -
A +

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, okulların kapanması ve seçimlerin bitmesiyle tatile çıkanların sayısında büyük artış olduğunu söyledi. Fiyatların yüksekliğine değinen Palandöken, şunları söyledi: "Talebin yoğun olduğu, herkesin yolculuk yapacağı tatil dönemlerinde uçak bileti fiyatları cep yakıyor. Tatil planı yapan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için uçak biletlerine taban ve tavan fiyat uygulaması getirilmeli" dedi. Bendevi Palandöken, taban ve tavan fiyat uygulaması sayesinde hava yolu taşımacılığının daha da gelişeceğini savundu. İnternet üzerinden online tatil rezervasyonlarına da değinen Palandöken, şunları kaydetti: Avantajlardan yararlanmak için online tatil satın alırken çok dikkatli olmak gerek. Kredi kartıyla internet üzerinden tatil satın alan vatandaşlar otele gittiklerinde aynı odanın 3-4 aileye daha satıldığı haberiyle karşılaşabiliyor. Bu yüzden kurumsal ve güvenilir internet siteleri tercih edilmeli.

***

Gözetleniyoruz
Çin hükûmetinin toplum üzerindeki baskıyı artıracak araçlarına bir yenisi daha eklendi. Artık dünyanın en kalabalık ülkesindeki insanlar, güvercin şeklindeki yüksek takip donanımlarına sahip insansız hava araçları tarafından izlenebilecek. Yapay zekâya dair korkuların bir bir gerçekleştiği Çin’de artık gökyüzünde süzülen bazı güvercinler ya da martılar gerçek olmayacaklar. Çünkü hükûmet yüksek çözünürlüklü kameralar ve sensörlerle donattığı gizli drone cihazlarını kuş formuna soktu. Beş farklı Çin kentinde yürütülen proje, test aşamalarını geçti ve aktif şekilde kullanılmaya başlandı. Üzerlerinde ise kamera ve sensörler dışında bir pozisyon ve yön bulucu anten, uçuş kontrol birimi ve uydu ile doğrudan iletişime geçmek için gerekli donanımlar bulunacak.

Almanlar uçak taksi yapıyor
Uzun yıllar bir bilim-kurgu teması olagelen uçan taksiler, Almanya'da gerçek oluyor. Alman hükûmetinin yanı sıra Audi ve Airbus'ın da desteklediği proje, Ingolstadt'ta hayata geçiriliyor. Bavyera eyaletinin teknoloji merkezlerinden biri olarak kabul edilen Ingolstadt, ilk uçan taksi testine ev sahipliği yapacak. Audi ve Airbus firmalarının temsilcileri, Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, Devlet Bakanı Dorothee Bär ve Ingolstadt Belediye Başkanı Christian Lösel, uçan taksilerin kente geliştirilmesini öngören bir bildirge imzaladı. Diğer yandan haziran ayının başlarında, Almanya'nın en büyük ikinci kenti olan Hamburg kent yönetiminden yetkililer, proje için ikinci test merkezi olmak için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Bagaj kuyruğu bitecek
Delta Hava Yollarının ilk olarak ABD’de havaalanlarında hayata geçirmeyi planladığı yeni sisteme göre yolcular bagajını verirken artık herhangi bir görevlinin yanına uğramasına gerek kalmayacak. Biyometrik teknolojisi sayesinde kullanıcıların pasaport fotoğrafı ve bilgilerini kullanarak yüzleri tarayacak olan sistem, böylece yolcuların kuyruğa girerek gereksiz zaman kaybına girmesini önleyecek.

***

TAI İstanbul'a mühendislik üssü kuruyor
Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayisindeki teknoloji merkezi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), İstanbul'un insan kaynağı ve sanayi altyapısından daha fazla yararlanmak için bir "mühendislik üssü" kuracak. Bunun için Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü ve Yıldız Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bahri Şahin, TAI Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Borat, TAI Genel Müdürü Temel Kotil iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında TAI, Yıldız Teknik Üniversitesi kampüsünde Yıldız Teknopark'a ayrılan arazide iki bina inşa edecek. Bunlardan biri TAI'nin faaliyetleri için kullanılacak, diğeri teknopark tarafından değerlendirilecek. TAI'nin yerleşeceği bina 14 bin metrekare kullanım alanına sahip olacak. Tesiste, TAI'nin özgün uçak, helikopter, insansız hava aracı ve uydu projeleri için yüzlerce mühendis istihdam edilecek. Tesiste hem mühendis yetiştirilecek hem de mühendislik hizmeti üretilip yürütülen projelere önemli katkılar sağlanacak. ANKARA

***

Ryanair, Muğla ile başladı
Avrupa’nın önde gelen hava yolu işletmesi olan İrlanda merkezli Ryanair, Türkiye pazarına özgün bir uçuş bacağı oluşturarak girdi. Dublin-Muğla Dalaman Havalimanı seferlerini başlatan firma, ilk uçuşunu geride bıraktığımız hafta EI-GDC tescil işaretli Boeing 737-300 tipi uçağıyla gerçekleştirdi. İlk uçuşunda su tankıyla karşılanan uçağın kabin mürettebatına çiçekler sunuldu.

***

Peribacalarında Rotterdam rüzgârı
Aviro Air firması tarafından 10 Temmuz 2018-14 Eylül 2018 tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam şehrinden Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na salı ve cuma günleri olmak üzere karşılıklı seferler gerçekleştirilecek. Konuya ilişkin Nevşehir Valiliği tarafından yapılan açıklamada bölgede gerçekleştirilen uluslararası yolcu trafiğinin Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe alınan “Ülkemize Turist Getiren (A) Grubu Seyahat Acentalarına Destek Sağlanması Hakkında Karar” kapsamında organize edildiği açıklandı. Özellikle peribacaları ile ünlenen Kapadokya bölgesi için söz konusu turların önemli bir turizm getirisi sağlayacağı düşünülüyor.

***

1.800 metrede havalimanı
Çin'in orta batı bölgesinin Chongqing kenti yakınlarındaki Taohua Dağı zirvesinde tam altı yıldır hummalı bir çalışma yapılıyor. Çinli çalışanların 1.800 metre yükseklikte özel iş makineleri ve çeşitli patlayıcılar kullanarak oluşturmaya çalıştıkları düzlük alana 2.400 metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde bir pist ve 5 uçağın konuşlanabileceği büyüklükte bir alan oluşturuldu. Wushan Havalimanı ismiyle 2019 yılının ilk yarısında 3.500 metrekarelik bir terminal binasıyla birlikte faaliyete geçecek tesisin yaklaşık yapım maliyeti ise 1,2 milyar TL. Teknik çalışmaların yoğunlaştığı günlerde ise yaklaşık 2.000 işçi ve 800 iş makinesi aynı anda çalışma yürütüyor. 2020 yılına gelindiğinde ise Wushan Havalimanı için belirlenen hedefler 280 bin yolcu, 3.300 iniş-kalkış ve 1.200 ton kargo olarak ifade ediliyor.

***

Sabiha Gökçen'de yolcu rekoru kırıldı
Türkiye'nin en fazla yolcu trafiğine sahip ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, önceki gün 110 bin 806 yolcuyu ağırlayarak tüm zamanların yolcu rekorunu kırdı. Daha önceki rekor 4 Eylül 2017 tarihinde Kurban Bayramı dönüşünde 110 bin 273 olarak gerçekleşmişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.