Ramazan kuzularına... -11-

A -
A +

İbadet nedir? Elbette "emredileni" yapmaktır...

Peki kolay mıdır bu? Hayıır, hiç de kolay değildir!
Yok yok, herhangi bir ibadetin zor olduğunu söylemedim. Kolay olmayan; herhangi bir ibadeti "ibadet olduğu için" yapmaktır!
Bak şimdi, burayı iyi anlamanı istiyorum:
İnsan emir almak istemez. Bunun yerine, emredilmiş olan şeyden çok daha zor bile olsa, emir olmayan şeyleri yapmayı tercih eder...
*
Bu söz tuhaf gibi görünür ama doğrudur.
Örnek olarak insan otuz gün oruç tutamadığını söyler ama yıllarca perhiz yapabilir. On dakika namaz kılmak zor gelir ama her gün spor salonlarında saatlerce ter dökebilir. Kârının küçük bir kısmını zekât olarak vermektense, büyük ve şatafatlı yardımlar dağıtmak çok hoşuna gidebilir.
Çünkü biri emirdir, farzdır, yani itaat etmektir ama diğeri kendi istediğidir!..
*
Konuya askerlikten de örnek verelim. Bir kişiye "Şunu filan yere ulaştır" diye bir zarf verilse, bu emirdir. Asker bunu yaparsa görevini tamamlamış olur ve madalya alacaksa bunu yaptığı için alır. Fakat aynı kişi; "bu küçücük zarf da neymiş, ben oraya hazır gitmişken bir küfe üzümle bir çuval ceviz götüreyim" dese, belki de ceza görür.
Yahut yüz lira borcunu ödemediğin vergi dairesinin duvarlarını; binlerce lira harcayarak boyatsan, bahçesini çiçeklerle donatsan, memurlara birer takım elbise alsan bile yine de borcun ödenmez ve belki de evine haciz gelir...
Dört rekatlık farz namazı kılmayıp, bunun yerine ondört rekat, hatta yüzdört rekat nafile (yani farzın dışında) namaz kılsan, farz olan borcun ödenmez.
*
En başta; ibadet nedir, demiştik ya...
Bu sorunun cevabı "ibadet; emredileni yapmaktır" diye bilinir...
Öyle midir peki, iyi düşünmek lazım?
Sen iyisi mi, bu sorunun cevabını şöyle ezberle kuzucuk: İbadet; emredileni, emredildiği gibi yapmaktır!
Çünkü; emri, emredildiği gibi yapanların ibadeti kabul olunur ancak...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.