Fatih Sultan Mehmet’in en sevdigi yemekti! Asirlik Osmanli tarifiyle kavun dolmasi
Osmanlı mutfağında meyve ile tatlı ve tuzlunun bir arada bulunduğu tariflere sık sık rastlamaktayız. Kavun dolması da içeriğinde hem meyve hem de tuzlu bir harç bulundurmasıyla bu tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yapımı oldukça basit olan bu lezzet, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemekti. İşte sultanlara yaraşır kavun dolması tarifi...
Yüzyılların birikimi olan Türk mutfak kültürünün en değerli tariflerinden bir tanesi olan kavun dolması, Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemekler arasındadır. Tatlı ve tuzluyu bir araya getiren bu yemek, lezzetiyle damak çatlatırken pratik yapımı sayesinde tercih edilebilir. Genellikle akşam yemeği için hazırlanan bu dolma, biber dolmasına farklı bir alternatif olabilir.
Şimdi de tuzunu, baharatını ve kıyılmış yeşilliklerini ekleyerek karışımı tatlandırıyoruz. Bir iki kere daha ateşte çeviriyoruz ve artık kavun dolmamızın iç harcı hazır hale geliyor.
Kokulu ve taze kavunu düzgün bir şekilde kesiyoruz ve ortadan ikiye ayırıyoruz, içini kaşıkla (İki parmak kalınlığında duvarı kalacak şekilde) temizliyoruz.
Bu aşamada kavunun içinden çıkan parçaları atmıyoruz, o parçaları daha sonra sos yapımında kullanacağız.
Kavun dolmasının tarifi
Biraz önce hazırladığımız iç harcı kavunun içerisine dolduruyoruz.
Kavunun içinden az önce çıkarttığımız içi tavaya alıyoruz ve tereyağında biraz kavuruyoruz. Ardından rondoya atıyoruz ve sos haline getiriyoruz.
Daha sonra ince şekilde kıyılmış otları ekleyip tatlandırıyoruz. Daha önceden 200 derecede ısıtılan fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişiriyoruz. Pişirme aşamasında kavunun ilk başlarda kestiğimiz baş kısmını da kapak olarak üzerine kapatıyoruz.
Bu sürenin sonunda kavun dolmasını fırından alıyoruz. Ilık şekilde tabakladığımız yemeğe kıyılmış dereotu serptikten sonra kavun sosumuzu da üzerinde gezdiriyoruz.