1,1 milyon Filistinli katliamdan kaçıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
1,1 milyon Filistinli katliamdan kaçıyor

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

İsrail, Gazze’nin kuzeyinin boşaltılması için 24 saat müddet verdi. Fakat bu süre dolmadan konvoyları vurdu, sivilleri öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne bir haftadır havadan bomba yağdırıyor. Kara harekâtı için de hazırlıklar yapan İsrail, tanklarını sınıra yığdı. Ardından Gazze’nin kuzeyinde yaşayanlara uçaklardan binlerce bildiri atıldı. “Size 24 saat müddet. Hemen güneye kaçın. Hastaneleri de boşaltın” yazan bildirinin üzerinde, siviller için bir de gidecekleri yeri gösteren harita vardı. Bu durum sonrası 1.1 milyon sivil yollara düştü. Aileler, çoluğunu çocuğunu alıp belirlenen hedefe doğru gitmeye başladı; kimi arabasıyla, kimi at arabasıyla, kimi yayan... Ancak bu süre dolmadan yine bombalar patladı, ardından acı çığlıkları koptu. Uçaklar, üç ayrı noktada sivil konvoylarını vurarak çocuk ve kadınların da aralarında olduğu 70 kişiyi hayattan kopardı, 200’den fazla kişiyi yaraladı. İsrail ordusu daha sonra Gazze’ye kara operasyonları düzenlediğini bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada “Askerlerimiz, bölgeyi teröristlerden ve silahlardan arındırma çabalarını tamamlamak, 120 rehineyi kurtarmak için Gazze topraklarında baskınlar gerçekleştirdi. Operasyona piyade ve tank birlikleri katıldı” denildi.

1,1 milyon Filistinli katliamdan kaçıyor

ANKARA: İNSANLIKTA YERİ YOK

Bu arada, Gazze’nin boşaltılması büyük endişeye yol açtı. Arap Birliği, Birleşmiş Milletler’i (BM) müdahaleye çağırdı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) “Gazze hızla ‘cehennem çukuru’ hâline geliyor ve çöküşün eşiğinde” açıklamasını yaptı. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise “Görüntüler korkunç. Ölenler arasında çok sayıda çocuk var. Bu insanların gideceği güvenli bir yer yok” diyerek, yaşanılanlara dikkat çekti. Ankara’dan da tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı, bu yapılanların hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini aktardı. Bakanlığın açıklamasında “2,5 milyonluk Gazze halkının son derece sınırlı bir alanda göçe zorlanması, uluslararası hukukun açık ihlali olduğu gibi, bunun insanlıkta da yeri yok” ifadeleri kullanıldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in Gazze sakinlerine güney bölgelere tahliye çağrısını reddettiğini duyurdu.

1,1 milyon Filistinli katliamdan kaçıyor

MCDONALD'S TÜRKİYE'DEN GAZZE'YE 1 MİLYON DOLAR

Dünyanın en büyük fast-food restoran şirketi McDonald’s, İsrail ordusuna ücretsiz yemek dağıtmak için beş yeni şube açtığını duyurdu. Firma, askerlere her gün dört bin öğün vereceklerini aktardı. Bu durum tepkilere yol açtı. Ardından McDonald’s Türkiye’den şu açıklama yapıldı: İsrail ile Türkiye işletmelerimiz arasında hiçbir bağ yok. İsrail’deki şubeler, işletmemizden ayrı bir varlık olarak faaliyet gösterir. McDonald’s Türkiye olarak; başta kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere Gazze halkına 1 milyon dolarlık insani yardım desteğini sunacağız.

BÜYÜK FELAKETİN AYAK SESLERİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in saldırıları sebebiyle oluşacak insani felakete karşı uyardı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ürdün’ün başkentinde bir araya gelen Abbas, İsrail’in saldırılarının bir an önce durması gerektiğini belirtti. Gazze’dekilerin tehcir edilmesine karşı olduğunu ifade eden Abbas, bunun “ikinci Nekbe” (Büyük Felaket) olacağını belirtti. Blinken, daha sonra Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüştü. Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi ya da göç etmelerine sebep olunması girişimlerine karşı uyarıda bulunan Kral II. Abdullah, krizin bölge ülkelerine sıçratılmaması ve mülteci meselesinin daha fazla derinleştirilmemesi çağrısı yaptı. Blinken temasları çerçevesinde Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE) ve Mısır’ı da ziyaret edecek.

PUTİN: SONUÇLARI AĞIR OLUR

Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail’in Gazze’ye yönelik bir kara harekatının “kesinlikle kabul edilemez” sayıda sivil kayıplara yol açacağını söyledi. Putin, İsrail ordusunun 1 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze’deki bütün sivillere 24 saat içinde güneye taşınmaları çağrısında bulunmasının ardından konuştu.  Rusya lideri, yerleşim bölgelerinde ağır silahlar kullanmanın “tüm taraflar için ciddi sonuçlar doğuracağını” belirterek,  “Ve en önemlisi, sivil kayıplar kesinlikle kabul edilemez olacaktır. Şimdi asıl önemli olan akan kanı durdurmaktır” dedi. Diğer taraftan Putin, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ablukasını Nazi Almanya’sının İkinci Dünya Savaşı sırasında Leningrad’ı kuşatmasına benzetti ve çatışmaya arabuluculuk yoluyla çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...