100 yaşında ölen ABD'li diplomat Kissinger savaş suçlusu muydu?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
100 yaşında ölen ABD'li diplomat Kissinger savaş suçlusu muydu?

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yahudi asıllı eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın tam bir asır yaşadığı hayatı sona erdi. Siyasi yaşamında çok tartışılan bir kişilik olarak hafızalara kazınan Kissinger, Vietnam'daki savaşın sona erdirilmesindeki rolü nedeniyle Nobel Barış Ödülü almıştı. Ancak kimi çevreler onu savaş suçlusu veya katliam işbirlikçisi olarak anıyordu. Peki Türkiye'nin 1974'deki Kıbrıs Harekatı yaptığı dönemde de Amerikan dış politikasını yönlendiren Kissinger kimdir?

Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.  Almanya’da doğan Kissinger, 1938’de ailesiyle birlikte Nazi Almanya’sından kaçarak Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti.

SAVAŞ SUÇLUSU MUYDU?

Sığınmacı olarak geldiği ülkede devletin en kilit mevkilerine kadar yükselen bir devlet adamı olan Kissinger, kimileri tarafından ödüllü ve başarılı bir diplomat, kimileri tarafından ise savaş suçlusu ve katliam işbirlikçisi olarak anılıyor.

HENRY KISSINGER KİMDİR?

Heinz Alfred Kissinger, 27 Mayıs 1923'te Almanya'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi 1938'de Nazilerden kaçıp ABD'ye yerleşti. Kissinger 1943'te Amerikan vatandaşı oldu.

20 yaşında ABD vatandaşı olan Kissinger üç yıl ABD ordusunda görev yaptıktan sonra ordunun istihbarat servisinde çalıştı. Doktorasını da yaptıktan sonra Harvard Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler dersleri verdi.

1969 yılında dönemin ABD Başkanı Richard Nixon, Kissinger'ı Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadı. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Kissinger, Çin ile diplomatik ilişkileri yürüttü, 1973 Arap-İsrail Savaşı'nı (Yom Kippur) bitiren müzakerelere ve Vietnam Savaşı'nı sonlandıran Paris Barış Anlaşması'na yardım etti.

100 yaşında ölen ABD'li diplomat Kissinger savaş suçlusu muydu?

TARTIŞMALI NOBEL ÖDÜLÜ

Kissinger, Vietnam Savaşı'nda ateşkes anlaşmasının imzalanmasındaki rolü nedeniyle 1973'te Nobel Barış Ödülü'nü kazandı ancak bu ödül Nobel tarihindeki en tartışmalı ödüller arasında yerini aldı.

Kamboçya'da gizli bombardımanlar ve Güney Amerika'daki ölüm saçan askeri rejimlere destek vermek gibi ABD dış politikasının en eleştirilen hamlelerinden bazılarına dahil olmuş bu kişiye ödül verilmesi, epey eleştiri topladı.

Kissinger ödüle, Kuzey Vietnamlı lider Le Duc Tho ile birlikte layık görülmüştü. Vietnamlı lider ödülü reddederken Nobel Ödül Komitesi'nden iki kişi de Kissinger'a ödül verilmesini protesto etmek için istifa etti.

New York Times ise ödüle Nobel Savaş Ödülü adını verdi.

100 yaşında ölen ABD'li diplomat Kissinger savaş suçlusu muydu?

'İNSAN HAKLARI' KONUSUNDA ELEŞTİRİLDİ

Kissinger'a kariyeri boyunca insan hakları konusunda eleştiriler gelmeye devam etti.

Dünyanın Soğuk Savaş'ta olduğu bu dönemde Kissinger, Sovyetler Birliği ile rekabeti insan haklarının önüne koymakla ve Şili'deki Augusto Pinochet rejimi gibi, dünyadaki baskıcı rejimleri desteklemekle eleştirildi.

Kissinger 1977'de ABD hükümetindeki görevlerinden ayrılsa da, toplumsal ve siyasi konularda önde gelen yorumculardan olmayı sürdürdü.

Kurduğu Kissinger Associates adlı danışmanlık şirketi, ABD yönetimleriyle yakın çalıştı. Kissinger ayrıca birçok şirketin yönetim kurulunda görev aldı ve 22 kitap yazdı.

WASHINGTON'UN ETKİLİ ŞAHSİYETLERİNİ ETKİLEMEYE DEVAM ETTİ

Yaşlı bir devlet adamı olarak Kissinger, son yıllarda Washington’un etkili şahsiyetlerini etkilemeye devam etti. Beyaz Saray danışmanı da dahil olmak üzere, Trump döneminde hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkanlara danışmanlık yaptı. Aynı zamanda uluslararası bir danışmanlık firmasının faaliyetlerini yürütmüştür.

Kissinger geçen Mayıs ayında 100 yaşına basmıştı ancak aktif yaşamıyla dikkat çekiyordu. Temmuz ayında Pekin'e giderek Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'le görüştü.

Kissinger'ın eski özel asistanı ve ABD'nin eski Çin Büyükelçisi Winston Lord Kissinger'ın ölümünü "Amerika ulusal çıkarları için çok önemli bir şahsiyeti kaybetti" diyerek duyurdu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...