Yardım koridoruna Rusya'dan şantaj

Yardım koridoruna Rusya'dan şantaj

DÜNYA Haberleri

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgeye uluslararası yardımların gittiği tek sınır kapısı olan Bab el Hava'yı (Cilvegözü) kapattırmaya çalışan Moskova, beş milyon insanı açlıkla dize getirip tüm bölgeyi teslim almayı hedefliyor

YILMAZ BİLGEN

Rusya, Suriye’de Esad karşıtı bölgelere giden uluslararası yardımların sağlandığı Bab el Hava (Cilvegözü) sınır kapısını kapatmaya çalışıyor. Daha önce dört olan yardım sevk kapılarından üçünü iptal ettiren Putin yönetimi, son kapının da kapatılması yönünde baskılarını artırdı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Yardım Koordinasyon Birimi (ACU) Genel Koordinatörü Muhammed Hasno, Moskova’nın Birleşmiş Milletler (BM) düzeyinde yürüttüğü faaliyeti şantaj olarak nitelendirdi ve "Beş milyon insanı açlıkla dize getirmek ve tüm bölgeyi teslim almak istiyorlar" dedi. Suriye Muhalif Devrimci Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Üyesi Yusuf Mahli ise "Rusya, sınır ötesi insanî yardımları siyasî hedefleri için araç hâline getirip beş milyon Suriyeli sivili ilaçsız, ekmeksiz, susuz bırakmaya çalışıyor" diye konuştu.

ŞAM'I MERKEZ KILMAYA ÇALIŞIYOR
Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan 9 Temmuz 2021 tarihli oylama öncesi son kalan kapının da kapatılması yönünde büyük çaba sarf etti. Genel Kurul, 10 Temmuz’da bitecek olan süreyi altı ay uzattı. BMGK’nın 2585-2021 sayılı kararına göre 10 Ocak 2022’de sona erecek olan süre, BM Genel Sekreteri’nin vereceği raporun olumlu olması durumunda 10 Temmuz 2022 tarihine dek uzatılacak. Uluslararası Yardım Koordine Birimi Genel Koordinatörü Muhammed Hasno, "Cilvegözü-Bab el Hava yardım koridorunun kapatılması gerçek anlamda toplu ölümlere davetiye çıkarmak demektir. Rusya, bu hattı kapatarak tüm BM’nin ilgili birimlerinin Şam’a taşınmasını dayatıyor" ifadelerini kullandı.

YENİ BİR KUŞATMA BİÇİMİ
Gazetemize bilgi veren Hasno sözlerini şöyle sürdürdü: Putin yönetimi bir yandan sivillere ulaşan uluslararası yardımların yolunu kapatırken diğer yandan bu durumu Esad’ı meşrulaştırma fırsatına çevirmeye çalışıyor. Tam 10 yıldır Suriye halkını katletmekte her yöntemi deneyen Esad nasıl olur da BM denetimindeki yardımları organize edebilir? Bu çok açık bir kuşatma planıdır. Tıpkı Guta, Yermuk, Humus ve Halep’te olduğu gibi. O bölgelerde uyguladığı kuşatma ile on binlerce kişiyi aç bıraktı. Bombalayarak öldürdü. Şimdi aynı şeyi İdlib, Halep ve Hama sınırları içerisinde yer alan bölgelerde uygulamak istiyor. Uluslararası yardım merkezinin Şam’a taşınması, 5 milyon insan için ölüm demek.

HERKESİN KİŞİSEL VERİ TABANINA ULAŞACAK
Suriyeli muhaliflerin çatı yapılanması SMDK üyeliği görevini sürdüren Yusuf Mahli olayın bir başka boyutuna dikkat çekti ve "Böyle bir projenin uygulanması durumunda Esad rejimi muhalif bölgelere ilişkin tüm bilgilere ulaşabilecek. Tüm Esad karşıtı insanlara ait olağanüstü bir veri tabanına ulaşacaklar. Kim nerede ve ne yapıyor öğrenebilecekler. Bu durum muhalif bölgelerdeki insanlar kadar onların Esad bölgesinde yaşayan yakınlarını da tehlikeye atacak" uyarısında bulundu.

ASKERÎ OPERASYONLARLA BAŞARAMADI
Yusuf Mahli, Rusya’nın olağanüstü baskısına rağmen çıkan altı aylık uzatma kararında Türkiye’nin yürüttüğü diplomasi trafiğinin önemine vurgu yaptı. Mahli, "Rusya geçtiğimiz 6 yıllık dönemde bölgeye dört büyük operasyon düzenledi. Askerî yöntemlerle teslim alamadığı bölgeyi masada elde etmeye çalışıyor. Zaten kıt olan yardımları tamamen keserek Türkiye’ye de mülteci baskısı uygulamak istiyor.  Aç kalan yüz binlerce insan böyle bir felaket durumunda Türkiye’ye yönelecek ve bu durum yeni bir göç dalgasını tetikleyecek. Geçtiğimiz günlerde sonuncusu düzenlenen Astan toplantılarında da aynı konuda baskı yaptı. Başta Türkiye olmak üzere tüm ülkeleri Esad’la ilişki kurmaya ve Şam yönetimine uygulanan siyasî, hukukî ve ekonomik yaptırımları kırmaya çalışıyorlar. Bu yaptırımlar Esad’la iş birliği yapan ülke ve kurumları da kapsadığı için kendi durumunu da kurtarmaya çalışıyor" şeklinde görüş belirtti.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...