İngiltere Rusya'yı uyardı: Rusya Ukrayna'ya saldırırsa savaş Avrupa’ya sıçrar

İngiltere Rusya'yı uyardı: Rusya Ukrayna'ya saldırırsa savaş Avrupa’ya sıçrar

DÜNYA Haberleri

Ukrayna ile Rusya arasında gerilim devam ederken İngiltere Genelkurmay Başkanı Tony Radakin, çatışma ihtimalinin Avrupa için büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

İngiltere Genelkurmay Başkanı Radakin, ay başında göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi değerlendirdi. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden yaklaşık sekiz yıl sonra on binlerce Rus askerinin Ukrayna sınırına sevk edilmesinin yol açtığı krizin "derinden endişe verici" olduğunu söyleyen İngiliz Genelkurmay Başkanı "Ukrayna'nın tam işgaline ilişkin en kötü senaryonun gerçekleşmesi hâlinde Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmeyen bir ölçekte savaş yaşanır" uyarısında bulundu.

"ÇOK SAYIDA RUS ASKERİ ÖLÜR"
İngiltere'de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Rusya'yı caydırmak için ABD ve İngiltere gibi müttefiklerle çalıştıklarını belirtti. Ukrayna ordusunun ülkeyi savunmaya hazır olduğunu belirten Bakan Kubela "Müttefikler ekonomik olarak saldırabilir. Biz de sahada savaşacağız. Bunu söylediğim için üzgünüm ama çok sayıda ölü Rus askeri olacak ve Başkan Putin'in bunun olmasını istemediğini umuyoruz" ifadesini kullandı. Rusya'yı caydırmak için siyasi mesajlar, yaptırımlar ve ortaklarla daha yakın askeri iş birliğini içeren üç yönlü bir yaklaşım içinde olduklarını aktaran Kuleba, caydırıcılık çabalarının başarısız olması durumunda NATO güçlerinin Ukrayna birliklerinin yanında Rusya ile savaşmasını beklemediğini ancak desteğini umduğunu vurguladı.

İngiltere Rusya'yı uyardı: Rusya Ukrayna'ya saldırırsa savaş Avrupa’ya sıçrar
Rusya, Ukrayna sınırına yığınak yapmayı sürdürüyor

STOLTENBERG: GERİLİMİ DÜŞÜRÜN
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "Rusya'yı gerilimi düşürmeye, geri çekilmeye, gerilimi azaltmaya ve niyetleri konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz" dedi. Yaşanan gerilimde siyasi bir çözüme olan ihtiyacı vurgulayan Stoltenberg, Rusya'nın toplantı davetini reddetmesi nedeniyle 18 aydır NATO-Rusya Konseyini bir araya getirmenin mümkün olmamasından üzüntü duyulduğunu ve davetin geçerli olduğunu belirtti.

RUSYA YALANLADI
Bu arada Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov "ülkesinin Ukrayna'ya saldırı düzenlemek için hazırlık yaptığı" yönündeki iddialarının "yalan" olduğunu söyledi. Başkent Moskova'da yabancı devletlerin askeri ataşelerinin katıldığı toplantıda konuşan Gerasimov "NATO ülkeleri, Rus birliklerin ülkemizin içindeki hareketliğine aşırı derecede önem veriyor. Askerî birliklerin eğitim esnasında yer değiştirmesi, herhangi bir devletin silahlı kuvvetleri için rutin bir uygulamadır. Askerî faaliyetler, millî topraklarımızda gerçekleştiriliyor ve bildirimi gerektirmiyor. Basında yer alan 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı düzenlemek için hazırlık yaptığı' yönündeki iddialar yalandır” dedi.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...