AB, Bosna Hersek'in adaylık statüsünü onayladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
AB, Bosna Hersek'in adaylık statüsünü onayladı

DÜNYA Haberleri

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, Bosna Hersek'e AB üyeliği için aday ülke statüsü verilmesi kararını onayladı. Bundan böyle Bosna Hersek, AB'ye üye olabilmek için şartları yerine getirmeye başlayacak. Bu süreç ise yıllar boyu sürecek.

Avrupa Birliği (AB) liderleri Belçika'nın başkenti Brüksel'de zirve toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, birliğe katılması için Bosna Hersek'e adaylık statüsü verilmesi konusunda önceki gün AB ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanlarının aldığı tavsiye kararı değerlendirildi.

"BOSNA HERSEK'İN GELECEĞİ AB'DEDİR"

AB Konseyinden bir yetkili, gazetecilere, Bosna Hersek'e adaylık statüsünü liderlerin onayladığını bildirdi. AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi de yaptığı açıklamada "Bu tarihi bir karar. Bosna Hersek'in geleceği AB'dedir" ifadesini kullandı.

POTANSİY ADAYLIK BİTTİ

AB Konseyi, 23 Haziran'da Bosna Hersek'e aday statüsü vermeye hazır olduğunu belirtmişti, Bu amaçla Komisyon, belirlenen 14 temel önceliğin uygulanması hakkında rapor sunmaya davet etmişti. Oliver Varhelyi de 12 Ekim'de "potansiyel aday" ülke durumundaki Bosna Hersek'e "aday ülke" statüsü verilmesi yönünde teklifte bulunulduğunu duyurmuştu.

ÜYELİK SÜRECİ İÇİN İLK ADIM

Adaylık statüsü, bir ülkenin uzun yıllar alacak AB'ye katılım sürecindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye aday statüsü verilmesinden sonra şartların yerine getirilmesi için ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor. Bu da yıllar alabiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...