ABD, Avrupalı liderleri dinledi mi? Merkel ve Macron'dan açıklama geldi

Düzenleyen:
ABD, Avrupalı liderleri dinledi mi? Merkel ve Macron'dan açıklama geldi

DÜNYA Haberleri

Danimarka Gizli Servisi'nin (FE), Avrupalı politikacıları dinlemek için ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) yardım ettiği ileri sürüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Şansölyesi Merkel, ABD'den konuyla ilgili açıklama beklediklerini söyledi.

Danimarka Yayın Kurumu (DR) tarafından yayımlanan bir raporda önemli iddialar ortaya atıldı. Raporda, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Danimarka İstihbarat Servisi'nin (FE) aracılığıyla Avrupalı liderleri dinlediği öne sürüldü. Bu olayın 2012-2014 yılları arasında gerçekleştiği ve dinlenenler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve dönemin muhalif lideri Peer Steinbrück'un da olduğu aktarıldı. Ayrıca İsveç, Norveç ve Fransa'nın üst düzey siyasilerin de dinlendiği dile getirildi. Dinleme işleminin ise çeşitli denizaltı kabloları ile ülkelerin iletişim sistemlerine erişilerek yapıldığı belirtildi. Kurum, bu ithamlarını gizli bilgilere erişimi olan 9 kişiy dayandırdı.


"BU BİR CASUSLUK"
Bu rapor sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'den ortak bir açıklama geldi. Merkel'in görevinin bitimine 4 ay kalan son defa ikili zirve yapan liderler, ABD'den konuyla ilgili açıklama beklediklerini söyledi. Bu olayın bir casusluk olduğunu vurgulayan Macron "Eğer bu bilgi doğruysa, açıkça söylemeliyim ki bu müttefikler arasında kabul edilemez. Avrupa Birliği ve ABD’nin birleştiren güven bağlarına bağlıyım. Aramızda şüpheye yer yok. Netlik istiyoruz. Danimarkalı ve Amerikalı ortaklarımızın bütün bilgileri vermelerini istedik. Cevapları bekliyoruz" dedi. Merkel, Macron'un konuyla ilgili tutumunu onayladığını belirtti.

BU İLK DEĞİL
Öte yandan, benzer iddialar 2013 yılında da ortaya atılmıştı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden tarafından gerçekleştirilen sızdırma ile Merkel’in dinlendiği öne sürülmüştü.






 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...