ABD Başkanı Biden: Hamas, Suudi Arabistan'ın İsrail'le normalleşme sürecini engellemek istedi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD Başkanı Biden: Hamas, Suudi Arabistan'ın İsrail'le normalleşme sürecini engellemek istedi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD Başkanı Biden, Hamas ile İsrail arasındaki çatışmayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Biden, Hamas'ın saldırılarının, İsrail ve Suudi Arabistan ilişkilerine zarar vermek için yapıldığını iddia etti.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları İsrail’e hiç beklenmedik bir zamanda ‘Aksa Tufanı’ operasyonuyla saldırı gerçekleştirdi. İsrail’in hazırlıksız yakalandığı saldırı sonrasında bin 400 İsraillinin öldürüldüğü bildirildi. İsrail ordusu ise sonrasında ‘Demir Kılıçlar’ adlı bir operasyonuyşa Gazze’ye yoğun bir bombardımana başladı. İsrail’in Gazze’deki saldırılarında aralarında çok sayıda çocuğun bulunduğu 4 bin 117 kişinin hayatını kaybetti.

Gazze'de yaşanan çatışmalarla ilgili değerlendirmede bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın saldırılarının, İsrail ve Suudi Arabistan ilişkilerine zarar vermek için yapıldığını iddia etti.

Biden, katıldığı bir yardım toplantısında, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Suudilerle masaya oturacağımı biliyorlardı. Suudiler, İsrail'i tanımak istiyordu." diyen Biden, Hamas'ın İsrail'e saldırmasının nedenlerinden birinin; İsrail ve Suudi Arabistan ilişkilerindeki normalleşme sürecini aksatmak olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 20 Ekim’de, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini ve "Bugün Gazze'de tanık olunan ve bedelini masum sivillerin ödediği artan şiddeti görmek bizi üzüyor." demişti.

ABD Başkanı Biden: Hamas, Suudi Arabistan'ın İsrail'le normalleşme sürecini engellemek istedi

SUUDİ ARABİSTAN-İSRAİL NORMALLEŞME GÖRÜŞMELERİ

İsrail ile Suudi Arabistan'ın diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Ancak ABD yönetimi, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Sudan ile İsrail arasında sağlanan normalleşme anlaşmalarında olduğu gibi Riyad ve Tel Aviv arasında da benzer anlaşma için arabuluculuk yürütüyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce iki ülke arasında normalleşme anlaşması için yapılan görüşmelere ilişkin "olumlu mesajlar" vermişti.

Bin Selman, Fox televizyonuna verdiği röportajda, İsrail ile normalleşme anlaşmasına "her geçen gün daha da yaklaştıklarını" söylemişti.

Netanyahu da BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Suudi Arabistan ile tarihi bir anlaşmanın eşiğinde olduklarını" dile getirmişti.

Suudi Arabistan'ın, Filistin'e atadığı ilk Büyükelçi Nayif Bender es-Sudeyri de eylülde işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentine gelerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a güven mektubunu sunmuştu.

Büyükelçi'nin ziyareti, "Suudi Arabistan'dan Filistin yönetimine ilk resmi ziyaret" olarak kayıtlara geçmişti.

ABD Başkanı Biden: Hamas, Suudi Arabistan'ın İsrail'le normalleşme sürecini engellemek istedi

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1524'ü çocuk, 4 bin 137 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında 16 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...