ABD'deki İsrail çatlağı Biden'ın partisine de sıçradı: Onlarca üst düzey Demokrat Tel Aviv'e karşı harekete geçti

Düzenleyen: / Kaynak: CNN International
- Güncelleme:
ABD'deki İsrail çatlağı Biden'ın partisine de sıçradı: Onlarca üst düzey Demokrat Tel Aviv'e karşı harekete geçti

DÜNYA Haberleri  / CNN International

İsrail'in Gazze'deki soykırıma varan uygulamaları ABD'de de görüşleri değiştirmeye başladı. Amerikan kamuoyunda İsrail'e tepkiler günden güne artarken, bu kez Demokrat Parti'deki 58 üst düzey isim, Tel Aviv'e sivillerin hedef alınmaması ve insani yardımların engellenmemesi için baskı uygulanması yönünde bir mektup kaleme aldı.

7 Ekim'den beri abluka altındaki Gazze'de çok sayıda savaş suçun imza atan İsrail'e, savaşın başından beri Tel Aviv yönetimine tam desteğiyle bilinen ABD'de de tepkiler yükselmeye devam ediyor.  Amerikan basınında 'İsrail çatlağı' olarak lanse edilen tepkiler son dönemde iyice somut adımlara dönüştü. Son olarak Başkan Joe Biden'a kendi partisi içinden de İsrail politikasında değişime gidilmesi yönünde baskılar gelmeye başladı. Bu kapsamda, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki 58 Demokrat harekete geçti. 

ABD'deki İsrail çatlağı Demokrat Partiye de sıçradı. Temsilciler Meclisi ve Senato'daki 58 Demokrat, Blinken'ı sivil kayıplarını önlemek ve kuşatma altındaki bölgeye daha fazla yardım sağlanması için İsrail'i daha fazla çaba göstermeye zorlamaya çağıran bir mektup yayınladı.

"CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ"

Mektupta, ‘İsrail'in kendisini savunma hakkına kesinlikle inanıyor olsak da, İsrail'in savaşçı olmayanlara ve savunmasız nüfusa yönelik zararı sınırlamayı başaramayan askeri operasyonu ve davranışından ciddi endişe duyuyoruz’ denildi.

CNN International'da yer alan habere göre; Kaliforniya Temsilciler Meclisi Demokratlarından Ro Khanna, Demokratlar arasında masum sivillere yönelik bombalamaların derhal durdurulması gerektiğine dair ortaya çıkan bir duygu olduğunu söyledi.

USAME BİN LADİN ÖRNEĞİ

Khanna, ‘Usame Bin Ladin'in peşine düştüğümüzde Pakistanlı sivilleri bombalamadık’ dedi.

YÜZLERCE KONGRE ÇALIŞANI MEKTUP YAYINLAMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde 400'den fazla Kongre çalışanı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzalamış, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Biden yönetiminin İsrail'in Gazze savaşına yaklaşımını eleştiren bir iç belge hazırladığı ortaya çıkmış ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise sosyal medya hesabından yayınladığı mektup ile istifa ettiğini ilan etmişti.

Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Direktörü Josh Paul istifasının nedenini 'İsrail'e öldürücü yardımımızın devam etmesiyle ilgili anlaşmazlık' olarak göstermişti.

OBAMA DA ELEŞTİRDİ

Öte yandan ABD eski Başkanı Obama Gazze'de yaşananlar hakkında konuştu. Obama 'Hamas'ın yaptığı korkunçtu ve bunun hiçbir haklı gerekçesi yok. Ve doğru olan şu ki, işgal ve Filistinlilerin başına gelenler dayanılmaz boyutlarda... Hepimizin bir dereceye kadar suç ortağı olduğumuzu kabul etmelisiniz' dedi. Obama'nın açıklamasına Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'ndan (RJC) tepki geldi. RJC Obama'nın politikalarının Hamas'ı güçlendirdiğini iddia etti.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken,Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 3 bin 900'ü çocuk, 2 bin 509’u kadın olmak üzere 9 bin 500 Filistinli öldürüldü, en az 24 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni, Nasr Çocuk Hastanesi'ni, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 58 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: CNN International
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...