ABD'den Türkiye'ye Tahıl Koridoru övgüsü: Rusya'yı döndürmek için yoğun çalışıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD'den Türkiye'ye Tahıl Koridoru övgüsü: Rusya'yı döndürmek için yoğun çalışıyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türkiye ve BM'nin Rusya'yı Tahıl Koridoru'na döndürme çabaları dünyada takdir görmeye devam ediyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu konudaki çabalara dikkat çekerek, "Türkiye ve Guterres bu alanda yoğun çalışıyor. Umarız bir sonuç elde edilir." dedi.

Rusya ve Ukrayna, dünya tahıl üretiminin en büyük aktörler arasında yer alıyor. Ancak, 2022 yılının Şubat ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi, tahıl dünya piyasalarına arz edilmesini engel oldu.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler, iki ülke arasındaki savaş devam ederken özellikle Afrika ülkelerini etkileyen sorunu çözmek için inisiyatif aldı. İstanbul’da savaşın iki tarafını bir araya getiren Ankara ve BM, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın imzalanmasına öncülük etti. Putin, 22 Temmuz 2022’den imzalanan ve daha önce 3 defa uzatılan Tahıl Koridorundan 17 Temmuz 2023’te ayrıldıklarını duyurdu.

ABD’DEN TÜRKİYE VE BM AÇIKLAMASI

Putin kararı sonrasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler yeniden devreye girerek yeni bir anlaşma için çalışmalar yürütmeye başladı. Dünyanın takdirini toplayan bu adımlar, ABD yönetimi tarafından da ilgiye mazhar olarak değerlendiriliyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırmak çabalarına dikkat çekti.

Sullivan, Rusya'yı tahıl anlaşmasına döndürmek için baskı yapmaya devam ettiklerini ifade eden Sullivan, "Tüm dünyaya da bu yönde çağrıda bulunuyoruz." dedi. Sullivan, "Türkiye ve Guterres bu alanda yoğun çalışıyor. Umarız bir sonuç elde edilir." diye konuştu.

Diğer taraftan Rusya'nın "iyimser" olunabilmesi için çok fazla gerekçe sunmadığını aktaran Sullivan, Moskova'nın tahılın dünyaya ulaşımını sağlama konusunda isteksiz olduğunu savundu.

ABD'den Türkiye'ye Tahıl Koridoru övgüsü: Rusya'yı döndürmek için yoğun çalışıyor

KARADENİZ TAHIL GİRİŞİMİ

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl Koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...