G20 liderleri Türkiye'nin hakkını teslim etti: Tahıl teşekkürü

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
G20 liderleri Türkiye'nin hakkını teslim etti: Tahıl teşekkürü

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hindistan’daki zirveye katılan en büyük 20 ekonominin temsilcileri, koridoru yeniden işler hâle getirme çabasından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

İSMAİL KAPAN / YENİ DELHİ - Hindistan’ın ev sahipliğinde bu yıl “Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla düzenlenen 18’inci G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı resmî karşılama töreniyle başladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezindeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında “Liderler Alanı”nda bir araya geldi.

Çevre dostu ve sürdürülebilir kalkınma, hızlandırılmış ve kapsayıcı büyüme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, kadın liderliğinde kalkınma, gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların azaltılması gibi konuların masaya yatırıldığı zirvede, gelişmekte olan ülkelere daha fazla borç, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular da ele alındı.

NÜKLEER KABUL EDİLEMEZ

Görüşmelerin ardından yayımlanan G20 Liderler Zirvesi bildirisinde, tarafların Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin güç kullanma tehdidinden veya güç kullanımından kaçınması gerektiği vurgulanarak “Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez” ifadesi kullanıldı.

Bildiride, Ukrayna’daki savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği, tedarik zincirleri, makro-finansal istikrar, enflasyon ve büyüme açısından oluşturduğu insani acıların ve olumsuz ek etkilerin, başta gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeler olmak üzere ülkelerin siyasi ortamını karmaşık hâle getirdiği vurgulandı.

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına sevkiyatı konusunda Türkiye ve BM’nin rolüne dikkati çekilen bildiride “Türkiye ve Birleşmiş Milletler ara buluculuğunda Rus gıda ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimi için Türkiye ve BM’nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmalarına yönelik çabaları takdir ediyoruz” değerlendirmesi paylaşıldı.

Gıda ve enerji piyasalarında yüksek düzeyde dalgalanma potansiyelinin devam ettiğine değinilen bildiride, adil büyümenin teşvik edilmesi ile makroekonomik ve finansal istikrarın güçlendirilmesinin savunmasızları koruyacağına dikkat çekildi.

KRİPTO VARLIKLARA DENETLEME

Finansal İstikrar Kurulunun, kripto varlıkların ve faaliyetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimine ilişkin üst düzey tavsiyelerinin onaylandığı kaydedilen bildiride, maliye bakanları ve merkez bankası yöneticilerinin ekim ayında yapacakları toplantıda kripto para birimi yol haritasını ileri taşımayı ele alacağı belirtildi.

Bildiride, liderlerin çok taraflı kalkınma bankalarını güçlendirme ve reform yapma sözü verdiği ve kripto para birimlerine yönelik daha sıkı düzenlemeler önerisini kabul ettiği kaydedilirken, korumacılığı ve piyasayı bozucu uygulamaları caydırarak eşit şartlar ve adil rekabet sağlama taahhüdü yinelendi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...