Şifa Hastanesi artık toplu bir mezar... Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yürekleri dağlayan kararı duyurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Şifa Hastanesi artık toplu bir mezar... Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yürekleri dağlayan kararı duyurdu

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Şifa dağıtan Şifa Hastanesi toplu bir mezara dönüştü... Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "Cenazeleri çıkarma çabalarımızın başarısız olmasının ardından Şifa Hastanesi'nde toplu mezar kazmaya başladığımızı Kızılhaç'a bildirdik" açıklaması yaptı. Ardından 179 kişinin cenazesi hastane kompleksinde kazılan mezarlara gömüldü. Türkiye'den Gazze’ye yardım amacıyla gönderilen tam donanımlı ambulanslar, Refah sınır kapısına hareket etti. İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkan gelişmeler…

Dünyanın gözü kulağı 39 gündür hava, kara ve denizden gece gündüz bombalanan Gazze’de… Abluka altındaki kentte büyük bir insani trajedi yaşanıyor. İşgalci İsrail ordusu, hastane, okul, mülteci kampı, ibadethane ve yaralı taşıyan ambulanslara vahşi saldırılar düzenliyor. 

Saldırılarda şu an kadar 12 bine yakın Filistinli sivil hayatını kaybetti. On binlercesi ise çeşitli şekillerde yaralandı.

Gazze'nin kuzeyinde sağlık sistemi tamamen çöktü. İşlevsel hastane kalmadığı için yaralılar artık herhangi bir sağlık hizmetine erişme imkanına sahip değil. 

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkan gelişmeler

23:54 İsrail'de "savaş kabinesi" olarak adlandırılan "Acil Durum Hükümeti"nin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde tutulan esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili anlaşmayı görüşmek üzere toplanacağı bildirildi.

GAZZE'DE DOĞACAK 15 BİN BEBEK CİDDİ RİSK ALTINDA

23:29 İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Save The Children (Çocukları Kurtarın), Gazze'de 7 Ekim ile bu yılın sonu arasında yaklaşık 15 bin bebeğin dünyaya gelmesinin öngörüldüğünü belirterek, artan şiddet olayları nedeniyle bu bebeklerin tamamının "ciddi risk altında" olduğunu bildirdi.

23:24 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'da Hizbullah ile şiddetli çatışmalar yaşandığını belirterek esirler konusunda somut gelişme olduğunda bunu açıklayacaklarını söyledi.

22:10 Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Schipol Havalimanı’nda bir araya gelen göstericiler, oturma eylemi düzenledi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki gösteren göstericiler, ateşkes çağrısında bulundu. 

BIDEN VE NETANYAHU ARASINDA REHİNE KRİZİ

21:28 Gazze Şeridi’ndeki esirler ile ilgili müzakereler devam ediyor. Biden, esir takası konusunda taraflar ile irtibatta olduğunu belirterek, "Bunun olacağına inanıyorum, ancak ayrıntılara girmek istemiyorum” ifadelerini kullanırken,  Netanyahu’nun, Hamas’la anlaşmaya sıcak bakmıyor.konusunda istekli olmadığını söylemişti. Biden'ın bu çıkışı, İsrail lideri Netanyahu ile aralarında rehine konusunda ayrılık olduğu iddialarını kuvvetlendirdi.

21:18 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eski AK Parti Milletvekili Metin Külünk ile 2 avukatın Netanyahu hakkında yaptığı suç duyurusunu Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Suç duyurusunda Netanyahu'nun soykırım suçuyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması isteniyor.

21:09 İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Hamas İsrail’in başkenti Tel Aviv’e roket saldırısı düzenledi. 3 rokete Demir Kubbe hava savunma sistemi karşılık verirken, başkentte siren sesleri yükseldi. Saldırıda, 1’i ağır olmak üzere toplam 3 kişi yaralandı.

20:59 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Guterres’in Gazze Şeridi’ndeki birçok hastanede yaşanan korkunç durumdan ve “dramatik can kayıplarından” derin rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Genel Sekreter, insanlık adına derhal insani ateşkes çağrısında bulunuyor” dedi.

20:09 İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i hedef alarak, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmayı hak etmiyor” dedi.

19:54 Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin aileleri, İsrail hükümetinden esirlerin serbest bırakılması için daha fazlasını yapmasını talebiyle başkent Tel Aviv’den yaklaşık 65 kilometre mesafedeki Kudüs’teki Başbakanlık Konutu’na 5 gün sürecek yürüyüşe başladı. 

18:26  Filistin Kızılayı, dün 155 yardım tırının daha Gazze Şeridi’ne giriş yaptığı belirtilerek, tırların gıda, su ve tıbbi malzeme taşıdığı aktarıldı.

GAZZE'DE 3 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ HAYATINI KAYBETTİ

17:22 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 3 bin 141 öğrencinin İsrail saldırılarında öldürüldüğü açıklandı. Öğrencilerin yanı sıra 130 öğretmen ve yöneticinin de saldırılarda can verdiği kaydedildi. 7 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında Gazze Şeridi’nde 3 bin 117, Batı Şeria’da ise 24 öğrenci öldürüldü. Saldırılarda Gazze Şeridi’nde 4 bin 613 öğrenci ve 403 öğretmen, Batı Şeria’da ise 250 öğrenci yaralandı.

17:01 Gazze kentindeki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi’nin müdürü Mohammad Abu Salmiyah, aralarında bebeklerin de olduğu 179 kişinin hastane avlusunda açılan toplu mezara gömüldüğünü söyledi.

16:52 Partisi'nin lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, savaşın başından bu yana yapılan en korkunç açıklamalardan birine imza attı. Gazze'nin var oluşunun İsrail tarafından artık daha fazla kabul edilemeyeceğini savunan Maliye Bakanı Smotrich, 2,3 milyon Filistinlinin sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'nin bağımsız bir mevcudiyetle ayakta kalamayacağını söyledi.

14:10 Dünya Sağlık Örgütü: Risk altında 700 hastayı barındıran (Gazze'deki) Şifa Hastanesi'ni tahliye edemeyiz, bu çok zor olur

14:02 Türkiye'den Gazze'ye yardım amacıyla gönderilen tam donanımlı ambulanslar, Refah sınır kapısına hareket etti.

13:48 İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in, İsrail'in Gazze saldırılarında Filistin'e destek vermesi Almanya'da yoğun eleştiri aldı.

13:43 Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki 36 hastaneden 22'sinin yani yarıdan fazlasının yakıt yetersizliği, saldırılar ve güvenli olmayan ortam nedeniyle hizmet dışı kaldığını bildirdi.

13:41 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde esir olan Noa Marciano (19) isimli kadın askerin öldüğünü açıkladı.

13:29 Eski AK Parti Milletvekili Metin Külünk ile avukatlar Mücahit Birinci ve Burak Bekiroğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında suç duyurusunda bulundu.

13:25 Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şubesi ve Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin suç duyurusunda bulundu.

13:24 Avrupa ve Latin Amerika'daki yaklaşık 20 ülkeden 80 siyasi lider, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Ahmad Khan'a mektup yazarak, "İsrail'in Gazze'deki soykırımının durdurulmasını ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile hükümetindeki diğer sorumluların yargılanmasını" talep etti

12:36 Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Gazze'ye yönelik saldırılar sonrası İsrail'den ayrılan binlerce Yahudi'nin uğrak noktası haline geldi

12:24 İsrail medyasında "Gazze'ye insani koordinatör olarak görevlendirilmek istendiği" iddia edilen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in sözcüsü, henüz görev teklifi almadıklarını bildirdi

12:08 İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü olarak başka ülkelere göç etmesinin "doğru insani çözüm" olduğunu iddia etti.
11:51 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ve diğer Filistinli silahlı gruplarla sıcak çatışmaların yaşandığı kuzeydeki Lübnan sınırında işaret ederek, "Kuzey için operasyon planları hazırlıyoruz. Hedefimiz güvenliği sağlamak." dedi.

10:29 ABD'de Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansından (USAID) 100 diplomat, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına dair Başkan Joe Biden'ı "yanlış bilgi yaymakla" suçladı.

10:02 ABD merkezli insan hakları örgütü "Anayasal Haklar Merkezi (CCR)", Gazze halkına yönelik "soykırımı" önleyemedikleri gerekçesiyle ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimine dava açtığını bildirdi.

09:43 Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, bir araya geldiği ABD Başkanı Joe Biden'a Gazze'de "yaşanan zulmü durdurmak için daha çok şey yapma" çağrısında bulundu.

09:42 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi'nde yakıt eksikliği nedeniyle her geçen dakika hastaların öldüğünü, son üç gündür yakıt eksikliği, internet kesintisi ve diğer sıkıntılar nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki ölü sayılarını güncelleyemediklerini söyledi.

Şifa Hastanesi artık toplu bir mezar... Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yürekleri dağlayan kararı duyurdu

07:07 Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, ülkesinin, Orta Doğu'daki krizin çözüme kavuşturulmasında rol üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

06:27 İsrail'e ait insansız hava aracından atılan bir roket sonucu Batı Şeria'nın Tul Kerim Mülteci Kampı'nda 3 Filistinli daha hayatını kaybetti.

06:01 Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Gazze'ye saldırıların başlamasından bu yana 4 bin 800'ü aşkın çocuğun öldürüldüğünü belirterek, İsrail'e tepki gösterdi. Katıldığı bir etkinlikte konuşan Lula da Silva, Gazze'de öldürülen 4 bin 800'ü aşkın çocuğa dikkati çekerek, "Çocukların savaşın öncelikli kurbanları olduğu yönünde bir haber hiç duymamıştım. Çocukların olduğu yerlere, hastanelerin olduğu yerlere orada terörist olduğu bahanesiyle bomba yağdırıyorlar." ifadesini kullandı.

05:06 İsrail askerleri, Batı Şeria'nın el-Halil kentinin doğusundaki Beyt Aynun yakınlarında bir Filistinliye ateş açarak ölümüne neden oldu.

03:19 Mısır, Gazze Şeridi'ne açılan Refah Sınır Kapısı'nın kapanmadığını ancak İsrail'in yardımların girişine engel olduğunu duyurdu.

03:08 Anglikan Kilisesi Lideri Justin Welby, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında çok sayıda sivilin öldürülmesi ve sivil altyapıya verilen büyük zararın "ahlaki olarak haklı gösterilemeyeceğini" belirterek, ateşkes çağrısının, "ahlaki bir çığlık" olduğunu bildirdi.

02:26 Gazze Şeridi'nden tahliye edilen 32 Brezilya vatandaşı ve onların Filistinli akrabalarının Brezilya'ya getirtildiği bildirildi.

02:15 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail'in kendisini savunurken "uluslararası hukuk çerçevesinde" hareket etmesi konusunda net olduklarını belirterek, "Hastaneler dahil masum sivilleri korumak için tüm tedbirleri almalı, Batı Şeria'da aşırılık yanlısı şiddeti durdurmalı ve Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin vermelidir." dedi.

01:43 Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa ve Türkiye'nin Gazze'deki çatışmaların tırmanmaması noktasında ortak çıkara sahip olduğunu söyledi.

01:36 Hamas Hareketi'nin askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail saldırısında ölen İsrailli esir kadın askerin videosunu yayımladı.

01:25 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail'in abluka altındaki Gazze'de bulunan hastanelere saldırılarına ilişkin "Hastaların ve hastanelerin korunduğunu görmek istiyoruz." dedi.

01:20 Gazze Şeridi'nde İsrail tarafından iletişim ve internetin kesilmesinin acil servis ve sivil savunma ekipleriyle iletişime geçilememesinin idam hükmü anlamına geldiği belirtildi.

00:31 ABD'de 30'dan fazla sivil toplum kuruluşu (STK), Savunma Bakanı Lloyd Austin'e mektup göndererek, Gazze'deki acıları engellemek için İsrail'e topçu mühimmatı sağlanmasından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

00:24 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in, esir takası konusunu ertelediğini belirtti.

00:12 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze'deki hastanelerin korunması gerektiğini belirterek, İsrail'den "daha az müdahale etmesi" beklentisini dile getirdi.

GAZZE’YE GİREN YARDIM TIRI SAYISI BİN 135’E ULAŞTI

Mısır’dan Gazze Şeridi’ne 21 Ekim’den bu yana bin 135 yardım tırı giriş yaptı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne yardım tırlarının geçişi sürüyor.

Şifa Hastanesi artık toplu bir mezar... Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yürekleri dağlayan kararı duyurdu

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, dün 155 yardım tırının daha Gazze Şeridi’ne giriş yaptığı belirtilerek, tırların gıda, su ve tıbbi malzeme taşıdığı aktarıldı.

ŞİFA HASTANESİ TOPLU MEZARA DÖNÜŞTÜ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, cenazeleri çıkarma çabalarımızın başarısız olmasının ardından Şifa Hastanesi'nde toplu mezar kazmaya başladıklarını duyurdu.

Hastanede biriken cenazeleri çıkarma çabalarının başarısız olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Bu nedenle sağlık ekipleri ve hastane yönetimi, cenazeleri avluya gömmek için toplu mezar açma kararı aldı. Kızılhaç'a da bunu bildirdik ve toplu mezar kazma çalışmaları başladı." dedi.

Şifa Hastanesi artık toplu bir mezar... Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yürekleri dağlayan kararı duyurdu

179 KİŞİ TOPLU MEZARA GÖMÜLDÜ

Şifa Hastanesi müdürü ise, 7 bebek ile 29 yoğun bakım hastası dahil 179 kişinin cenazesinin hastane kompleksindeki 'toplu mezara' gömüldüğünü söyledi.

TÜRKİYE'NİN GÖNDERDİĞİ TAM DONANIMLI AMBULANSLARA REFAH SINIR KAPISINA HAREKET ETTİ

Türkiye'den Gazze'ye tıbbi malzeme ve ambulans taşıyan Türk yardım gemisi, Perşembe günü İzmir Alsancak Limanı'ndan yola çıkmış ve dün sabah Mısır'ın El Ariş Limanı'na ulaşmıştı.

Tam donanımlı ambulanslar, Refah sınır kapısına hareket etti.

ABD’DEN NETENYAHU’YA SOĞUK DUŞ

İsrail’in artan saldırıları bölgedeki tabloyu her geçen gün daha da ağırlaştırırken AB’den Tel Aviv’i yönetimini kızdıracak sözler gündemde yer aldı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, Avrupa Birliği'nin İsrail-Filistin barış sürecinin büyük bir kısmını ABD'ye devrettiğini ve artık çatışmanın iki devletli çözümünde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.

Borrell 'Bu sorunun çözümünü ABD'ye devrettik ama artık Avrupa'nın daha fazla müdahil olması gerekiyor. Kendimizi bu sürece adamalıyız çünkü bir çözüm bulamazsak, nesilden nesile, cenazeden cenazeye taşınan sürekli bir şiddet döngüsü yaşayacağız' dedi.

“FİLİSTİNLİLER İÇİN YENİ BİR DEVLET İNŞA ETMELİYİZ”

İsrail-Filistin çatışması söz konusu olduğunda uluslararası toplumun siyasi ve ahlaki açıdan bir başarısızlığı olduğunun altını çizen Borrell 'Mesele sadece Gazze'nin yeniden inşası değil. Filistinliler için bir devlet inşa etmeliyiz, bu da ertesi güne bakmamız gerektiği anlamına geliyor' dedi.

Borrell'in açıklamaları, Gazze'de kalıcı olmayı planlayan Netanyahu'nun açıklamalarının ardından geldi.

KAHİRE: REFAH SINIR KAPISI AÇIK, İSRAİL YARDIMLARIN GİRİŞİNE ENGEL OLUYOR

Mısır, Gazze Şeridi'ne açılan Refah Sınır Kapısı'nın kapanmadığını ancak İsrail'in yardımların girişine engel olduğunu açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulduğuna ilişkin algının doğru olmadığını içeren basın açıklamasında, "Gazze Şeridi'ndeki krizin başlangıcından bu yana hiçbir zaman Refah Sınır Kapısı kapatılmadı, Refah Sınır Kapısı açık." ifadelerini kullandı.

"Engelleyici şartlar ve dayanaksız gerekçelerle Gazze Şeridi'ne yardımların girişine engel olan İsrail tarafıdır." diyen Ebu Zeyd, bunun aksine dair iddiaları ortaya koyanları kınadıklarını dile getirdi.

Ebu Zeyd, "Sınırın kapalı olduğunu öne sürenler, bölgeyi ziyaret eden Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara baksın." dedi. Ebu Zeyd, Mısır tarafının insani yardımların Gazze tarafına sürdürülebilir şekilde girebilmesi için üzerine düşen icraatları yerine getirdiğini uluslararası yetkililerin açıklamalarından kavrayacağını hatırlattı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...