Afrika'da iki ülkede darbe korkusu: Ordulara yeni isimler atandı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Afrika'da iki ülkede darbe korkusu: Ordulara yeni isimler atandı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kamerun ve Ruanda, Gabon'daki darbe sonrasında olası darbe girişimlerine karşı önlem almaya başladı. Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ve Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, ordu ile Savunma Bakanlığı'nda görev yapan çok sayıda ismi görevden aldı.

Önce Nijer ardından da Gabon'da askeri darbeler komşu Afrika ülkelerinin yöneticileri tarafından sırada biz mi varız endişelerine neden oldu. Orta Afrika ülkesi Gabon’da 14 yıllık Ali Bongo iktidarını deviren askeri darbe ile iyice ayyuka çıkan endişeler, komşu ülkelerde önlem kararları alınmasına neden oldu.

Gabon ile uzun bir kara sınırına sahip Kamerun’u 41 yıldır yöneten 90 yaşındaki Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Savunma Bakanlığı ve ordu kadrolarına yeni atamalar yaptı.

Kamerun’daki meslektaşı gibi uzun süredir Ruanda’yı yöneten Cumhurbaşkanı Paul Kagame de ordu da görev yapan pek çok ismi emekliye ayırma kararı aldı. Kagame, 20 yıldır Cumhurbaşkanlığı yaptığı ülkede bir dönem daha görev yapmak için 2024 yılındaki seçimlerde aday olacağını duyurmuştu.

Uzun yıllardır iktidarda olan 2 liderin, Gabon’daki darbeden sonra kendi ülkelerinde de benzer bir durum yaşanmaması için önlem almaya çalıştığı iddia edildi.

GABON’DA ASKERLER YÖNETİME EL KOYDU

Orta Afrika ülkesi Gabon’da dün sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu.

“Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)” isimli askeri yönetim, 26 Ağustos’ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının duyuru yapılıncaya kadar kapatıldığını açıklamıştı.

CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema’nın getirildiği bildirilmişti.

Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo’nun da ev hapsine alındığı kaydedildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...