Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Karabağ'ı görüştü: Sadece askeri hedefleri vurduk!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Karabağ'ı görüştü: Sadece askeri hedefleri vurduk!

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde Karabağ'daki terörle mücadele operasyonunda sadece askeri hedefleri vurduklarını söyledi. Blinken, bölgedeki Ermenilerin durumuyla ilgili olarak endişeleri olduğunu ifade etti.

Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki terörle mücadele operasyonu sonrasında diplomasi trafiği devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın telefonla görüştüğü bildirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Blinken'in Aliyev'i telefonla aradığı, görüşmede Ermenistan silahlı kuvvetlerine yönelik antiterör operasyonunun ardından Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki mevcut durumuna ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

ASKERİ TESİSLER HEDEF ALINDI VURGUSU

Aliyev görüşmede, 24 saatten kısa sürede tamamlanan operasyonda sadece askeri tesislerin hedef alındığını, sivil halkın zarar görmediğini bildirdi. Yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin silahsızlandırıldığı ve Azerbaycan topraklarından çıkarıldığını belirten Aliyev, son 5 günde yüzlerce askeri teçhizat, silah ve mühimmata el konulduğunu hatırlattı.

Aliyev, Azerbaycan'daki yabancı misyon temsilcileri ile Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörlüğünün temsilcisinin el konulan silahları yerinde incelediğini kaydetti.

Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Karabağ'ı görüştü: Sadece askeri hedefleri vurduk!

ENTEGRASYON MÜZAKERELERİ DEVAM EDİYOR

Ülkedeki diğer azınlıklar gibi Karabağ'da yaşanan Ermenilerin haklarının da ülke yasaları ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sağlanması amacıyla çalışmaların yapıldığını bildiren Aliyev, Azerbaycanlı devlet yetkilileri ve Ermeni nüfusunun temsilcileri arasında entegrasyon konularında müzakerelerin yürütüldüğünü, Ermeni sakinlere Azerbaycan devleti tarafından yardım gönderildiğini ve bölgedeki altyapının onarıldığını bildirdi.

Aliyev, Ermeni sakinlere yardım sağlanması yönünde Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile işbirliği yürütüldüğü, BM Mukim Koordinatörlüğünün yakın zamanda Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine ziyaretini organize etmeye hazır olduklarını belirtti.

BLİNKEN, ENDİŞESİNİ DİLE GETİRDİ

Blinken ise durumdan duyduğu endişeyi dile getirerek bölgede istikrarın sağlanmasının ve yerel Ermenilerle diyalog kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Karabağ'ı görüştü: Sadece askeri hedefleri vurduk!

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Azerbaycan'ın operasyonu sonrası Karabağ'daki Ermeni sivillerin temsilcileri ile Bakü yönetimi arasında Karabağ'daki Ermenilerin entegrasyonu ve hakları konuları kapsamında 21 Eylül'de Yevlah'da ve 24 Eylül'de Hocalı kentinde görüşmeler gerçekleştirildi. Üçüncü görüşmenin ise yakın tarihlerde yapılması konusunda mutabakata varıldı.

ALİYEV İLE PAŞİNYAN 5 EKİM'DE İSPANYA'DA GÖRÜŞECEK

Karabağ operasyonu sonrası Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki ilk görüşme 5 Ekim'de İspanya'da gerçekleşecek. İspanya'nın Granada kentinde düzenlenecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde, görüşmelere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in de katılması planlanıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...