Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'daki diplomatik hamleleri Almanya'nın gündemine oturdu: Hiçbir şey onsuz olmuyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'daki diplomatik hamleleri Almanya'nın gündemine oturdu: Hiçbir şey onsuz olmuyor

DÜNYA Haberleri

İsveç'in NATO üyeliği için yapılan görüşmelerde AB ve ABD'den çok sayıda taahhüt alan Türkiye, Almanya'nın gündemine oturdu. Erdoğan'ın NATO zirvesi sonrası güçlendiğine dikkatleri çeken gazeteler, ''Onsuz olmuyor'' ifadelerini kullandı.

İsveç'in  NATO'ya katılımı için ortaya koyduğu tavırla Dünya basınında ön planan çıkan Türkiye, konuşulmaya devam ediyor.

İsveç'in üyelik sürecinde kazançlı çıktığı ifade edilen Türkiye; terörle mücadele, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, AB üyeliği ve vize konularından İsveç'in yönetiminden çok sayıda taahütler aldı.

Söz konusu taahhütleri Türkiye'nin NATO ve Batı ittifakındaki güçlü konumunun teyitlenmesi olarak yorumlanıyor.

Türkiye, NATO zirvesi öncesinde de Rusya-Ukrayna arasında arabulucu ve Rusya tahıl anlaşması gibi tarihi öneme sahip adımların atılmasına liderlik etmişti.

Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk dış politikasındaki başarılar, Alman medyasında da geniş yer buluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'daki diplomatik hamleleri Almanya'nın gündemine oturdu: Hiçbir şey onsuz olmuyor

ALMAN BASININDA GÜNDEM ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı'nın Batı ve Rusya ile güçlü ilişkileri olduğuna dikkatleri çeken Bild gazetesi, Erdoğan her zamankinden daha güçlü ifadelerini kullandı.

Gazete, İsveç'in NATO üyeliğinin Batı bloku için önemli bir adım olduğunu da belirterek ''Batı'da birç kişi Erdoğan'ı övüyor'' dedi

''ERDOĞAN'SIZ OLMUYOR''

Türkiye Cumhurbaşkanı'nın çok yönlü diplomatik tutumuna değinen Bild gazetesi, Batı ve Rusya ile çok yönlü diplomatik ilişkileri bulunan Erdoğan'ı ''NATO'ya şantaj yapıyor'' ifadeleriyle de okuyucusuna ulaştırdı.

Bu duruma rağmen Erdoğan'sız anlaşma yapılamadığının da altını çizen gazete, ''hiçbir şey onsuz çalışmıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

JEOPOLİTİK AĞ OLUŞTURDU

Alman gazetesi, uzmanların görüşlerine de yer verdirdiği makalesinde Londra King's College Profesörü Peter Neumann, Erdoğan'ın yükselişinin üç sebebinin olduğunu belirterek, “Her şeyden önce, Erdoğan yeni bir seçim kazandı ve ciddi iç siyasi rakiplerini saf dışı bıraktı. İkincisi, ülkesi savaşta çok önemli bir noktada bulunuyor: Karadeniz'e erişimi kontrol ediyor. Üçüncüsü, Erdoğan yıllar içinde zekice güç projeksiyonu yaptı. Bir ayağı Batı'da (NATO üyeliği), İslam ülkelerinin ve Orta Doğu'da büyük bir itibarı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

''GÜÇLÜ ADAM''

Daha önce de Erdoğan'ın Batı bloku için konumuna ''Batı'nın kurtarıcısı'' ifadeleriyle yer veren Bild, NATO zirvesi sonrasında da Erdoğan'ı ''Batı'nın yeni güçlü adamı'' olarak yorumladı.

Neumann, “Sadece Biden, Erdoğan'dan daha güçlü. Ayrıca Erdoğan yetenekli bir güç siyasetçisidir” çıkarımında bulunurken, Köln Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Thomas Jger, “Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin jeopolitik durumunu biliyor ve bunu dış politikasında her yönden kullanıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Batı'daki en güçlü devlet başkanı olmaya devam ediyor ancak Erdoğan, NATO liderleri arasında en fazla iç hareket özgürlüğüne sahip lider. Batı'da şu biliniyor: En son NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saygılarını sundular” açıklamasını yaptı.

ALMANYA TELEVİZYONLARI TÜRKİYE'Yİ KONUŞUYOR

İsveç'in NATO'ya üyeliği için yapılan görüşmelerde Türkiye'ye verilen taahhütler başta Alman devlet televizyonları olmak üzere pek çok medya organında da yoğun bir şekilde tartışılıyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...