Almanya Türkiye'den 70 bin Euro maaşla işçi alımı yapacak: İşte koşullar...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Almanya Türkiye'den 70 bin Euro maaşla işçi alımı yapacak: İşte koşullar...

DÜNYA Haberleri

Almanya'da artış gösteren personel açığı kaynaklı işçi alımı başvuruları başlayacak. Dönem dönem Türkiye'den işçi alımı gerçekleştiren Almanya için yazılım mühendisinden tesisatçıya ve hasta bakıcıya birçok alanda işçi alacak. İşte Almanya işçi alımı şartları...

Hızlı bir şekilde nüfusu yaşlanmaya başlayan Almanya'da her geçen gün personel eksikliği daha da artış gösteriyor. Ülkede her iki işletmeden bir tanesinin personel aradığı değerlendiriliyor.

1960'lı senelerde yurt dışından ciddi bir işçi alımı gerçekleştiren Almanya, şimdi ise tekrar işçi alımı gerçekleştirmek için düğmeye bastı. Almanya, Nitelikli Göçmenlik Yasası'nı onayladı ve Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkelerden personel alımı gerçekleştirecek.

Almanya'daki işverenler ile Türkiye de dahil olmak üzere diğer işçileri bir platform üzerinde birleştiren Jobstas adlı sistemin Kurumsal İletişim Müdürü Ertuğrul Uzun, "Almanya'da keşfedilmeyen büyük bir iş potansiyeli var. Her iki işletmeden bir tanesi işçi sorunu yaşıyor" diyerek personel alımlarının yapılacağını kaydetti.

Avrupa'nın lokomotifi konumunda dünyanın en büyük 4. ekonomisi olan Almanya'da nitelikli iş gücü açığı ile hizmet ve üretim başta olmak üzere birçok sektörde krize sebep olduğu, doğum oranının sürekli olarak azalmasıyla beraber genç nüfusun azaldığı ve bu durumun ülkede bulunan işletmeleri de zora soktuğu ifade edildi.

Alman Ticaret ve Sanayi Odaları'nca yapılan paylaşıma göre ülkede bulunan her 2 işletmeden bir tanesinin personel aradığı bilgisini paylaştı.

Almanya Türkiye'den 70 bin Euro maaşla işçi alımı yapacak: İşte koşullar...

ALMANYA PERSONEL ALIMI DETAYLARI

Jobstas'ın Kurumsal İletişim Kurumu Uzun konuya dair yapmış olduğu paylaşımda Almanya'da 1.8 milyon personel açığı bulunduğunu ve 2030 senesine dek açığın 3 milyonu bulmasının beklendiğini kaydetti. En çok eksik olan kadrolar ise şu şekilde:

  • Sosyal pedagog 20.578
  • Çocuk bakıcı, eğitmen 20.456
  • Hasta bakıcı 18.279
  • Tohumlama elektrik uzmanı 16.974
  • Hemşire 16.839
  • Tesisatçı, Yazılımcı 13.638
  • Fizik tedavi uzmanı 12.080
  • Tır şoförü veya otobüs şoförü 10.562,
  • Kamu sektörü 11.186

Bu kadroların yanında Almanya'da inşaat sektöründe kalifiye ustalar, garsonlar ve mühendisler, güvenlik görevlisi ve temizlik personelleri gibi kadrolarda ciddi eksikler bulunuyor.
Uzun konuya dair yapmış olduğu paylaşımda, "Yurtdışından gelecek olan personelin uçak bileti, ev bulma, dil kursu gibi bütün yasal prosedürleriyle işverenler ilgileniyor. Bizler de sistem aracılığıyla 2025 yılı sonuna dek 35 bin kişiyi Türkiye'den çalışmak için Almanya'ya götürmeyi amaçlıyoruz." dedi.

ALMANYA MAAŞLAR NE KADAR?

Uzun açıklaması devamında maaşlar konusuna ilişkin de şunları söyledi:

"Almanya'da iş piyasasında keşfedilmeyen bir potansiyel bulunuyor. Bunun içerisine işi olmayan gençler de dahil. OECD'nin 2022 yılı sonbaharında yapmış olduğu araştırmada 18-24 yaş aralığında olan her 10 Alman'dan 1 tanesinin çıraklık eğitimini bitirmediğini ve çalışmadığını gösterdi. Oysa ki bu oranın %9.7 olması gerekli. Bu da yaklaşık 590 bin genç insan manasına geliyor. Bu açık eleman ihtiyacının bulunduğu ülkede maaş aralığını da yükseltiyor. Örneğin bir öğretmen veya eğitmen, İngilizce veyahut Almanca bilirse okul öncesi eğitmen olarak çalışırsa yıllık 40 bin euro brüt ile başlıyor. Birz yazılımcı 70 bin, tecrübeli doktor ise 100 bin euro kazanabiliyor." şeklinde konuştu.

Almanya Türkiye'den 70 bin Euro maaşla işçi alımı yapacak: İşte koşullar...

ALMANYA TÜRKİYE'DEN İŞÇİ ALIMI

Uzun açıklamasının devamında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Green Card uygulaması gibi Almanya'nın da bir Fırsat Kartı uygulamasına başlayacağını söyledi. Buna göre diploma, dil bilgisi sertifikası, mesleki tecrübe ve yaş gibi kıstaslar göz önüne alınıp personeller Almanya'da işe başlayacak. Şans kartında puanlama sistemi şöyle olacak:

"İyi. düzeyde Almanca bilgisi olanlar 3, İngilizce bilenler 1 puan. 35 yaşın altında olanlara 2, 40 yaşından küçük olanlara 1 puan. Yükseköğrenim dalına, mesleki nitelik ve tecrübeye 4 puan öncelik verilecek. Başvuranların Almanya tarafından kabulü için asgari olarak 6 puan toplamaları şartı var."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Fırat Öztürk 4 Temmuz 2023 11:19

Almanya gelmek istiyorum çalışmak için. Mesleğim terzi’dır

Sonraki Haber Yükleniyor...