Altınlarla ve 600 mürettebatla battı! Hazine taşıyan gemi 300 yıl sonra gün yüzüne çıkarılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Independent Türkçe
- Güncelleme:
Altınlarla ve 600 mürettebatla battı! Hazine taşıyan gemi 300 yıl sonra gün yüzüne çıkarılıyor

DÜNYA Haberleri  / Independent Türkçe

Kolombiya, 300 yıl önce Karayip Denizi'nde batırılan İspanyol savaş gemisinin enkazını çıkarmak için harekete geçti. Geminin zümrüt, altın ve mücevherlerle dolu olduğu biliniyor.

Kolombiya hükümeti, 1708 yılında Karayip Denizi'nde batırılan İspanyol kalyonu San José'nin enkazına ulaşmak için harekete geçti. Altın ve mücevherlerle dolu olan İspanyol savaş gemisinin enkazı gün yüzüne çıkıyor.

Kolombiya Kültür Bakanı Juan David Correa, Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun batık İspanyol kalyonu San Jose'yi en kısa sürede çıkarmak için talimat verdiğini söyledi. Hazineye erişmenin Petro yönetiminin önceliklerinden biri olduğunu belirten Correa, başkanın 2026'da görev süresi sona ermeden önce enkazı çıkarmak istediğini ifade etti.

1708'DE 600 KİŞİYLE BATIRILDI

San José kalyonu, 1701-1711 yıllarında gerçekleşen İspanya Veraset Savaşı sırasında, 600 kişilik mürettebatıyla birlikte 1708'de Britanyalılar tarafından Karayip Denizi'nde batırıldı. Tarihçi Carla Rahn Phillips'e göre kalyonun içinde 6 yıl boyunca biriktirilmiş hazine vardı.

Batık kolayunun içinde milyonlarca peso değerinde gümüş ve altın sikke ile Kolombiya zümrütleriyle dolu sandıklar olduğu ifade ediliyor. Öte yandan Peru'daki madenlerden çıkan gümüş ve altınlar da denizin dibinde çıkarılmayı bekliyor.

Altınlarla ve 600 mürettebatla battı! Hazine taşıyan gemi 300 yıl sonra gün yüzüne çıkarılıyor

KOORDİNATI BİLİNMEDİĞİ İÇİN 'EFSANE' OLARAK KALDI

San Jose kalyonunun batırıldığı nokta tam bilinmediği için bu durum yıllarca 'efsane' olarak kaldı. Glocca Morra adlı ABD şirketi, 1981'de San Jose'yi bulduğunu açıkladı. Şirket, hazinenin yarısına sahip olduğunu belirten bir anlaşma imzaladıktan sonra Kolombiya'ya koordinatları teslim etti.

2015'te dönemin Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da Kolombiya Donanması'nın gemi enkazını farklı bir yerde bulduğunu açıkladı ancak bu koordinatlar devlet sırrı niteliğinde olduğu için paylaşılmadı.

Fakat Glocca Morra'nın halefi Sea Search Armada, 2015'teki keşif açıklamasının kendilerinin 1981'de verdiği koordinatlara dayandığını düşünüyor. Bunun üzerine şirket, ABD-Kolombiya Ticareti Geliştirme Anlaşması kapsamında 10 milyar dolar talep ettiği davasını Londra'da arabulucu mahkemesine taşıdı.

HAZİNENİN NET DEĞERİ BİLİNMİYOR

Kimse hazinenin net değeri hakkında kesin bir bilgi vermiyor ancak 4 ila 20 milyar dolarlık bir değere sahip olduğu tahmin ediliyor. Kültür Bakanı Correa, mahkemeden çıkan kararlara uyacaklarını ancak davanın geçerli bir yanı olmadığını ifade etti.

Öte yandan hükümet, şirketin verdiği koordinatlara baktıklarını ancak herhangi bir gemi enkazı görmediklerini söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Independent Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...